Vakbekwaam Indiceren

Til je indicatiestellingen (online) naar een hoger niveau!

Leer beter indiceren met de online leergangen over Vakbekwaam Indiceren. De leergangen bieden jou de mogelijkheid om een interactieve online module te volgen met een echte docent. Tijdens de online bijeenkomst leer je snel en makkelijk achter je eigen laptop, zonder een dag kwijt te zijn aan een tijdrovende bijeenkomst. Er worden twee leergangen aangeboden:

 • Leergang Vakbekwaam Indiceren
  Til je indicatieskills naar een hoger niveau! Tijdens deze leergang leer je je indicatiestellingen beter onderbouwen. Meer over deze leergang >
 • Leergang Gluren bij de buren | intercollegiale toetsing
  Wat kan intercollegiale toetsing bijdragen aan de kwaliteit van zorg? Tijdens deze leergang leer je over kwaliteitsborging bij verpleegkundig indiceren. Meer over deze leergang >

Wat kun je verwachten?

 • Een leergang van 3 online bijeenkomsten van 2 uur waarin je een verdiepende slag maakt op het thema Vakbekwaam Indiceren
 • Tijdens de online bijeenkomst leer je snel en makkelijk, in een kleine groep met veel interactie en direct contact met de expert
 • Tussentijdse opdrachten die je in eigen tijd kun voorbereiden (in groepen van 2)
 • Minimaal 6 accreditatiepunten per leergang

Leergang Vakbekwaam Indiceren
Vanaf 1 januari 2015 maakt ‘verpleging en verzorging zonder verblijf’ deel uit van het verzekerde basispakket van de Zorgverzekeringswet. Hierin is bepaald dat ‘zorg zoals verpleegkundigen die plegen te bieden, waarbij die zorg verband houdt met de behoefte aan geneeskundige zorg of een hoog risico daarop’, wordt vergoed. Jij als wijkverpleegkundige bepaalt welke zorg nodig is, dit staat ook wel bekend als indiceren.

Veel wijkverpleegkundigen hebben lang niet meer geïndiceerd of het nooit hoeven leren. Tegenwoordig wordt het weer beschouwd als basis van het verpleegkundig handelen, daarom is het erg belangrijk dat jij jouw indicatieskills blijft ontwikkelen. In deze leergang oefent de deelnemer aan de hand van een casus om de juiste verpleegkundige diagnose te stellen, doelen te formuleren en om de benodigde zorg te bepalen. Oftewel: te indiceren.

Wat leer je?
Je gaat samen met andere wijkverpleegkundigen aan de slag rondom een casus: je inventariseert, diagnosticeert, stelt doelen en maakt een goed zorgplan. Zo til jij je indicatieskills naar een hoger niveau.

Voor wie?
Deze cursus is niet bedoeld om te leren indiceren, maar vooral een mogelijkheid om rondom een casus met je vak bezig te zijn, en van elkaar te leren. Doordat de deelnemers uit allerlei organisatie komen, kom je vaak tot verrassende, nieuwe inzichten. De cursus is zowel bedoel voor gebruikers van Nanda-Noc-Nic als van het Omaha-system en geschikt voor bachelor-opgeleide wijkverpleegkundigen.

door Henk Rosendal, lector Wijkzorg aan de Hogeschool in Rotterdam

Deze leergang duurt 3 x 2 uur (exclusief voorbereidingstijd) en wordt aangeboden op:

Ben je op deze data niet beschikbaar? Laat je gegevens achter en wij nemen contact op wanneer er nieuwe data beschikbaar zijn.

Leergang Gluren bij de buren
Als wijkverpleegkundige heb je een grote verantwoordelijkheid: jij indiceert de benodigde zorg, en doet dat onderbouwd en transparant. Dit doe je naar jouw beste weten en kunnen, maar toch zien we in de praktijk nog veel variatie tussen wijkverpleegkundigen in de wijze waarop er wordt geïndiceerd. De verschillen liggen in de aard en omgang van de vastgestelde zorg.

Het is daarom belangrijk om eens te kijken naar hoe jouw collega’s, ook die bij andere organisaties werken, dit aanpakken. Welke keuzes zij maken en waarom. Dat leidt tot verrassende en verrijkende inzichten.

Door kritisch met elkaar mee te denken over actuele casuïstiek, leer je je indicaties beter te onderbouwen. Schrijf je in, en laat je verrassen!

Wat leer je?
In deze leergang staat het toetsen van je eigen professioneel handelen in het zorgproces centraal. Hoe kun je als wijkverpleegkundige met collega’s jouw handelen kritisch beschouwen en tot nieuwe inzichten komen?

Voor wie?
Ben je een HBO-V opgeleide wijkverpleegkundige of ben je in opleiding? Wil jij jouw vakbekwaamheid verbeteren? Is het niet altijd duidelijk of je goed bezig bent? Misschien werk je op afstand van collega’s en voel je de druk van je verantwoordelijkheid of heb je regelmatig geen tijd om stil te staan bij de wijze waarop indicaties tot stand komen? Dan is deze training voor jou bestemd.

door José van Dorst, vakinhoudelijk manager van de wijkverpleegkundigen binnen TWB, Thuiszorg met Aandacht

Deze leergang duurt 3 x 2 uur (exclusief voorbereidingstijd) en wordt aangeboden op:

Ben je op deze data niet beschikbaar? Laat je gegevens achter en wij nemen contact op wanneer er nieuwe data beschikbaar zijn.

Hoe werkt live online leren?
Deze cursus wordt gegeven in het live online (LOL) klaslokaal. Net als in een gewoon klaslokaal zijn hier ook een docent en medecursisten aanwezig. Je kunt elkaar via de computer, tablet of smartphone horen en zien.Je kunt de cursus dus op iedere locatie met internetverbinding volgen: comfortabel vanuit huis, onderweg of op het werk. Daarnaast kun je de lessen opnemen en terugkijken wanneer jij wilt. In de live online (LOL) leeromgeving bereid je de live online sessies voor. De vele mogelijkheden van de leeromgeving zorgen voor een unieke ervaring waarin je online én interactief van elkaar leert.

Wil jij je indicatieskills naar hoger niveau tillen?
Bekijk de leergang Vakbekwaam Indiceren >

Wil jij je eigen professioneel handelen in het indicatieproces onder de loep nemen? 
Bekijk de leergang Gluren bij de buren >

De docenten
De leergangen worden gegeven in het live online (LOL) klaslokaal. Net als in een gewoon klaslokaal zijn hier ook een docent en medecursisten aanwezig. Dit zijn de docenten van de leergang Vakbekwaam Indiceren en Gluren bij de buren. 

Henk Rosendal

Lector Wijkzorg aan de Hogeschool in Rotterdam

Henk Rosendal is lector Wijkzorg aan de Hogeschool in Rotterdam. Hij startte samen met José van Dorst de Stichting Bevordering Wijkverpleegkunde (SBW).

Doelgroep
Voor wijkverpleegkundigen die hun vaardigheden in het indiceren willen versterken. Let op! Dit is niet een leergang waarbij bevoegdheid verkregen wordt om te mogen indiceren.

Leergangen
Er worden twee leergangen aangeboden.

 • Leergang Vakbekwaam Indiceren
 • Leergang Gluren bij de buren

Ben je op deze data niet beschikbaar? Laat je gegevens achter en wij nemen contact op wanneer er nieuwe data beschikbaar zijn.

Tarief
299,- per persoon per leergang (btw-vrij)
Wilt u beide leergangen volgen? Neem contact op met onze klantenservice afdeling via aanmelder@bsl.nl

Accreditatie
De live online leergang staat gelijk aan een studiebelasting van 6 uur, exclusief huiswerk. Accreditatie wordt aangevraagd bij het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw-vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw-vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.

Contact:

Klantenservice (inschrijving/aanmelding)

T: 030 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Yefke Patiwael (inhoudelijke vragen)

Congresontwikkelaar
T: 030 638 38 49
M: 06 22 70 62 53
E: yefke.patiwael@bsl.nl

Annuleren
Je inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleer je tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij € 50,00 p.p. aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 950,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 250,00 p.p. Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan € 125,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 35,00 p.p.. Meld je je binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kun je bij verhindering ook een vervanger van je inschrijving gebruik laten maken.