Ouderenpsychiatrie in de praktijk

Leer psychiatrische stoornissen bij ouderen herkennen en signaleren

Somberheid, achterdocht, heftige stemmingswisselingen of verslaving: als verpleegkundige of verzorgende heb jij een belangrijke taak in het signaleren en herkennen van psychiatrische ziektebeelden bij ouderen. Herken jij de verschillende psychiatrische stoornissen? En weet je ook hoe ermee om te gaan?

Tijdens het Nursing congres Ouderenpsychiatrie in de praktijk krijg je praktische handvatten om de psychiatrische ziektebeelden bij ouderen beter te begrijpen en ernaar te handelen. Laat je inspireren door diverse experts uit de wetenschap en praktijk.

Na deze dag weet je: 

 • hoe je verschillende psychische en psychiatrische aandoeningen herkent
 • wat er wordt bedoeld met ‘warme technologie’ en hoe je het kunt inzetten in de praktijk
 • hoe je als team omgaat met complex gedrag bij oudere bewoners
 • wat de signalen zijn van een depressie bij ouderen
 • hoe je het gesprek aan gaat met ouderen met een psychiatrisch ziektebeeld
 • wat er veranderd door de nieuwe Wet zorg en dwang

Bekijk het complete programma >

Krijg meer inzicht in psychiatrische problematiek en effectieve zorgverlening bij ouderen!

Congres Ouderenpsychiatrie in de praktijk | Programma

08.30
Ontvangst met koffie & thee
09.30
Lees meer Sluiten
Opening door dagvoorzitter en inleiding op de vernieuwde Wet Zorg en Dwang

De nieuwe Wet Zorg en Dwang is van kracht gegaan vanaf januari 2020. Hiermee kunnen onvrijwillige zorg en versterking van de rechtspositie van cliënten op een juiste manier worden toegepast. Dit heeft gevolgen voor de zorg in de praktijk; kies je voor veiligheid of vrijheidsbeperking? Voor veel mensen in de (ouderen)zorg praktijk heeft dit ook gevolgen. Wellicht is echter een deel van de onvrijwillige zorg te voorkomen. Hoe? Door anders te handelen. In deze korte praktische sessie neemt Jan van der Hammen je daarin mee.

09.50

Goed ouder worden lijkt niet voor iedereen weggelegd. Sommige ouderen worstelen met gebreken, kwetsbaarheid en controleverlies. Anderen geven aan dat ze, hoewel nog gezond, hun leven voltooid vinden. Waarom lijken sommigen wel de kunst van het goed ouder worden te beheersen en anderen niet? In deze lezing gaan we op zoek naar antwoorden op basis van recent onderzoek.

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?

 • Goed ouder worden is in veel opzichten niet ‘maakbaar’, toch kunnen we er aan werken
 • De sociale en zingevingsdimensie van goed ouder worden blijft vaak onderbelicht
 • Er zijn handvatten die ons kunnen helpen bij goed ouder worden

10.20
Lees meer Sluiten
Ouderenpsychiatrie: de praktijk

Vroege herkenning van psychische en psychiatrische aandoeningen bij ouderen maakt vroege signalering mogelijk. Zo kan veel extra psychisch leed voorkómen worden bij zowel de patiënt als de directbetrokkenen. In de voordracht komen een aantal veel voorkomende psychische aandoeningen en dementieziekten aan bod inclusief de methoden hoe deze te onderscheiden van elkaar.

11.00
Koffie & thee pauze
11.30
Lees meer Sluiten
Warme Technologie: Mens gedreven ontwerpen voor ouderen

Technologie speelt een steeds belangrijkere rol binnen de zorg, ook de ouderenzorg, maar helaas wordt er vaak technologie ontwikkeld die niet bruikbaar is of enkel op technische mogelijkheden is berust. Als antwoord hierop werken we op de Fontys en de TU/e aan Warme Technologie, dit is technologie die is ontwikkeld op een mensgerichte manier, en veel gebruiksvriendelijker is voor verschillende doelgroepen zoals bijvoorbeeld ouderen. In deze lezingen wordt de visie, manier van werken uitgelegd aan de aan de hand van verschillende voorbeelden. Bent u in u organisatie al bezig met Warme Technologie?

Door Rens Brankaert, lector Health Innovations & Technology en verbonden aan het profileringsteam Technologie in de Zorg (TidZ) van Fontys Hogescholen, Eindhoven

12.15
Lunchpauze
13.15
Lees meer Sluiten
Verdieping: Gerontopsychiatrie, Hoe gaan we als team om met manipulatief gedrag, angst, agressie of ander ingewikkeld gedrag?

In deze lezing gaat Gerben aan de hand van (uw) praktijkvoorbeelden aan de slag met een doelgroep die steeds meer in de ouderenzorg voorkomt. Soms ontregelt één bewoner met genoemd gedag een hele afdeling. Wat kunnen we doen om het gedrag te doorgronden? Hoe krijgen we grip? Hoe komen we op één lijn? In deze praktische sessie gaan we in op uw vragen met betrekking tot problematisch gedrag van deze boeiende doelgroep.

14.00
Lees meer Sluiten
Verdieping: Hoe herken je een depressie bij ouderen?

Een depressie wordt bij ouderen vaak niet herkend. Dat komt omdat de klachten aan de leeftijd worden toegeschreven, maar ook omdat de klachten anders zijn dan die van jongeren. Wat zijn de symptomen en oorzaken van een depressie bij ouderen? Hoe herken je een depressie en welke behandelingen zijn er? Zijn er ook nog subtypes te onderscheiden? En wat betekent dat voor de behandeling? Hoe onderscheid je een depressie van een dementie? Tijdens deze lezing leer je wat de signalen zijn van een depressie bij ouderen.

14.45
Koffie & thee pauze
15.15
Lees meer Sluiten
Verdieping: Ouderenpsychiatrie en probleemgedrag: een geïntegreerde analyse en aanpak

In deze lezing bespreken we met elkaar het belang van het interdisciplinair werken en het maken van een analyse en aanpak van (ernstig en aanhoudend probleem-)gedrag in de dagelijkse praktijk van de ouderenzorg. Je krijgt handvaten aangereikt hoe je een brede en meervoudige analyse kunt maken van een cliëntsituatie in de ouderenpsychiatrie. Hierbij breng je alle factoren die het gedrag uitlokken, beïnvloeden, in stand houden en beschermen in kaart. Hoe zorg je ervoor dat je alle informatie krijgt en op welke wijze leveren daar alle betrokkenen een bijdrage aan? Vervolgens leer je hoe je met een gezamenlijk opgestelde analyse tot hypotheses komt om daarna interventies in te zetten die zorgt voor meer grip bij de professionals en afname van het probleemgedrag.

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze lezing?

 • Je leert anders kijken naar (probleem)gedrag
 • Je ervaart de meerwaarde van interdisciplinair samenwerken bij probleemgedrag
 • Je leert een geïntegreerde analyse en aanpak van probleemgedrag te maken

15.45

Als je te maken krijgt met ouderen met een psychiatrisch ziektebeeld is het gesprek niet altijd makkelijk. In deze interactieve lezing gaan we aan de slag met een acteur om de gesprekken in de praktijk te zien en te oefenen. Aan de hand van tips en trucs leer je het gesprek prettiger te laten verlopen. De lezing bevat verder een mix van ervaringsoefeningen en toegepaste theorie.

16.30
Afsluiting van de dag

Congres Ouderenpsychiatrie in de praktijk | Sprekers

Congres Ouderenpsychiatrie in de praktijk | Praktische informatie

Wat ‘coronaproof’ nascholen bij ons betekent
Lees hier meer over de maatregelen die wij op de congressen treffen.

Datum en locatie
Woensdag 9 september 2020 | ReeHorst, Ede

Bekijk hier hoe je de ReeHorst het beste kunt bereiken.

Voor wie?
Dit congres is geschikt voor verpleegkundigen, verzorgenden en andere zorgprofessionals die op de werkvloer te maken krijgen met patiënten met psychiatrische stoornissen. Andere belangstellenden zijn uiteraard ook van harte welkom.

Tarieven
279,- p.p. (btw vrij) | Regulier tarief
239,- p.p. (btw vrij) | Abonnee tarief* voor abonnees van Nursing, TvV en/of TvZ
239,- p.p. (btw vrij) | Ledentarief* voor leden NU’91

*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum

Deelname is inclusief het boek ‘Ouderenpsychiatrie: de praktijk’ van Martin Kat.

Aanmelden
Meld je aan via het inschrijfformulier.

Accreditatie
Je ontvangt 5 accreditatie punten voor het Nursing Congres Ouderenpsychiatrie in de praktijk door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals.

Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.

Heb je een suggestie voor accreditatie voor een bepaalde beroepsvereniging?
Mail dan jouw verzoek naar manouk.mens@bsl.nl. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.

Heb je vragen over:

.. je inschrijving of aanmelding?
Neem contact op met de klantenservice
T: (030) – 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

.. de inhoud of het programma?
Neem contact op met Henriëtte Boven (projectleider)
M: (030) – 638 38 21
E: henriette.boven@bsl.nl

.. bereikbaarheid of andere logistieke vragen?
Neem contact op met Manouk Mens (event coördinator)
T: (030) – 638 36 39
E: manouk.mens@bsl.nl

Annuleren
Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.