Dag van de Revalidatiezorg

Voor verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden

Verpleegkundigen en verzorgenden spelen een belangrijke rol in het behandelteam van een patiënt tijdens het intensieve revalidatieproces. Revalidatie omvat velen aandachtsgebieden. Je krijgt te maken met meer samenwerkingspartners, zoals fysiotherapeuten en ergotherapeuten, en een andere benadering van jouw patiënt. Tegelijkertijd vereist revalidatiezorg veel tijd en een hoge mate van betrokkenheid.

Krijg jij in jouw werk ook steeds meer te maken met revalidatiepatiënten? Tijdens de Dag van de Revalidatiezorg geven we je praktische handvatten zodat jij betere zorg kunt bieden.

Onderwerpen op het programma:

 • Hoe stimuleer je de zelfredzaamheid van jouw patiënt?
 • Heb jij de tijd én de vaardigheden om de juiste emotionele begeleiding te bieden?
 • Leer van de ervaringsdeskundige wat de valkuilen zijn voor de zorgprofessionals
 • Hoe voer je een goede triage uit?
 • Hoe ga je om met chronische pijn bij een revalidatiepatiënt?

Bekijk hier het volledige programma >>

De dag begint plenair met een lezing over E-health daarna volgt een inspirerende lezing over het omgaan met verandering. In de middag stel je jouw eigen programma samen met vakinhoudelijke en praktijkgerichte workshops naar keuze.

Ervaringen deelnemers 2018:
“’Zeer veel ideeën meegenomen voor de praktische werkvloer.’

“Nieuwe inzichten verkregen door de workshops en de ervaringen van mede collega’s”
“Herkenbaar voor mijn werkvloer, zeer toepasselijk voor verpleging binnen revalidatie” 

Kom naar het congres, dan ben jij in 1 dag weer helemaal up-to-date over de ontwikkelingen op het gebied van revalidatiezorg!

Dag van de Revalidatiezorg | Programma

09.15 uur
Ontvangst en registratie
09.45 uur
Opening door dagvoorzitter
09.50 uur
Lees meer Sluiten
Is e-health de toekomst in de revalidatie?

In deze lezing wordt uiteengezet welke technologie bruikbaar is in de geriatrische revalidatie zorg (GRZ) en de medisch specialistische revalidatiezorg (MSR).

10.20 uur
Lees meer Sluiten
Hoe ga je om met verandering?

Verandering is iets dat hoort bij ons leven en werken. Maar hoe ga je daarmee om? Hoe vind je licht in het donker? Hoe zorgen lef, humor, acceptatie en zelfvertrouwen dat obstakels eigenlijk veel kleiner zijn dan ze lijken? De visie van deze spreker is een eye-opener, laat je verrassen en inspireren en mis dit optreden zeker niet!

11.15 uur
Koffie- en theepauze
11.45 uur
Workshopronde 1
12.45 uur
Lees meer Sluiten
Lunchpauze

13.45 uur
Workshopronde 2
14.45 uur
Koffie- en theepauze
15.15 uur
Workshopronde 3
16.15 uur
Einde

Beleef een dag vol inspirerende lezingen en praktijkgerichte workshops. Ga voldaan naar huis met nieuwe ideeën en vaardigheden die je direct kunt toepassen op de werkvloer.

Dag van de Revalidatiezorg | Workshops

Je weet zelf het beste wat jij wilt leren. Daarom stel je in de middag je eigen programma samen aan de hand van 3 verschillende workshops. Met onderwerpen als:

1.
Lees meer Sluiten
Van zorgen voor naar zorgen dat, makkelijker gezegd dan gedaan

Het ene moment nog de zelfverzekerde sporter, manager of oppas-oma, het volgende moment de patiënt in een vreemde zorgomgeving. Het ene moment nog met twee benen in de maatschappij, het volgende moment onderdeel van een zorgsysteem. Wat heeft iemand die geconfronteerd wordt met nieuwe fysieke mogelijkheden van dat zorgsysteem nodig om te blijven meedoen? En wat vraagt dit van jou als revalidatieprofessional?

Deze workshop biedt je een frisse kijk op revalidatie. Je wordt uitgedaagd om je ‘zorgbril’ te verwisselen voor een ‘leerbril’. Revalideren gaat immers over opnieuw leren meedoen in de maatschappij. Dat vraagt van jou als professional een andere mindset; een focusverschuiving van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’. Je krijgt concrete handvatten aangereikt om te focussen op het leerproces van je revalidant.

Wat je leert:

 • Het verschil tussen ‘zorgen voor’ en ‘zorgen dat’
 • Handvatten om te focussen op het leerproces van de revalidant
 • Hoe je een revalidant zo effectief mogelijk kunt leren het zelf te doen

2.

Foutloos leren, waarbij fouten tijdens het leerproces voorkomen worden, is een effectieve leermethode die veel wordt toegepast binnen de cognitieve revalidatie om patiënten met ernstige geheugenstoornissen en executieve stoornissen te helpen leren. Foutloos leren lijkt gemakkelijk, echter om dit als professional toe te passen is nog niet zo eenvoudig. Tijdens de workshop wordt kort ingegaan op de theorie achter foutloos leren en daarna aan de hand van casussen praktisch geoefend. Hierdoor krijg je handvatten om dit op je eigen werkplek toe te gaan passen en help je de patiënt optimaal te laten leren binnen zijn mogelijkheden.

Maike van Florop, Jolanda Wierenga en Susanne Zeggelaar, Ergotherapeuten, Klimmendaal Revalidatiespecialisten

Wat je leert:

– Wanneer foutloos leren een meerwaarde is voor de revalidatie
– Kennis over theorie van foutloos leren zodat je als professional het lerend vermogen kunt optimaliseren van de patiënt
– Foutloos leren toepassen in de dagelijkse praktijk; do’s en don’ts

3.
Lees meer Sluiten
Het vakmanschap van de verpleegkundige en verzorgende in de GRZ

Revalidatie is een vak apart en zeker in de ouderenzorg. Cliënten en hun mantelzorgers zijn kritische consumenten en verwachten maatwerk van jou als zorgmedewerker. Afgestemd op de revalidatiedoelen van de cliënt. Om dit maatwerk te kunnen bieden is samenwerking in het multidisciplinaire team essentieel. Tijdens deze workshop presenteren we de kerntaken en competenties van de zorgprofessional en toetsen die aan praktijksituaties.

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?

 • Welke kerntaken en competenties de zorgprofessional heeft in de geriatrische revalidatie
 • Welke kritische beroepssituaties zich voordoen in de GRZ
 • Hoe je als zorgprofessional deze competenties kunt ontwikkelen

4.

ELV en GRZ zijn beiden gericht op herstel. De keuze lijkt simpel, maar de praktijk blijkt weerbarstig. Naar huis is het doel, maar wat is daar voor nodig?  Wie kan dat het beste beoordelen en op welke gronden?

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?

 • Het verschil tussen ELV en GRZ
 • Welke overwegingen moeten gemaakt worden
 • Welke problemen doen zich daarbij voorronden?

5.
Lees meer Sluiten
Klinisch redeneren bij chronische pijn, hoe doe jij dat?

Meerdere factoren spelen bij chronische pijn een rol, gepaard gaande met een veranderende pijnperceptie en/of pijnbeleving. Er kan sprake van multimorbiditeit en polyfarmacie. Multimodale en multidisciplinaire pijntherapie is dan aangewezen. Klinisch redeneren aan de hand van een evidence-based practice model is dan noodzakelijk om te komen tot een pijndiagnose en het opstellen van een adequaat biopsychosociaal behandelplan. Wat zijn de ‘rode vlaggen’, waar dien je rekening mee te houden, en wat zijn mogelijke behandelopties?

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?

 • Kennis opdoen in het ontstaan en persisteren van chronische pijn
 • Klinisch redeneren volgens een evidence-based practice model
 • Behandelopties bij chronische pijn

6.
Lees meer Sluiten
Ervaringsdeskundigheid: Kans of bedreiging

Benieuwd naar hoe ervaringsdeskundigen ingezet kunnen worden? En wat de zorgvrager daar zelf van vindt? Graag breng ik je op de hoogte van onze manier van werken en het onderzoek dat hiernaar plaatsvindt. Ik vertel over mijn werk als ervaringsdeskundige en peercounselor. In deze workshop wil ik op een dynamische en interactieve wijze met jou in gesprek gaan over het in praktijk brengen van dit thema. Ik bekijk de wetenschappelijke kant van de definitie, belicht de kansen en de eventuele valkuilen en geef je tips hoe je op verschillende manieren gebruik kunt maken van ervaringsdeskundigheid. Ik nodig je warm en van harte uit!

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?

 • Inzicht gekregen over wat ervaringsdeskundigheid eigenlijk is
 • Hoe ervaringsdeskundigheid ingezet kan worden
 • Wat de kansen en eventuele valkuilen zijn van ervaringsdeskundigheid

7.
Lees meer Sluiten
De revalidant centraal, kan dat echt? (wegens succes herhaald, beoordeeld met 8,38!)

Een revalidatieproces verloopt het snelste als de revalidant gretig, initiatiefrijk en betrokken is. Dan zijn er weinig misverstanden tussen collega’s, de revalidant zelf en zijn directe omgeving. Dan vallen er weinig therapieën uit, is ieder contact een waardevol contact en wordt ieders kennis optimaal benut. Sneller, effectiever en prettiger voor iedereen! Hoe lukt het om iedere revalidant zo gretig, initiatiefrijk en betrokken te laten zijn? In deze workshop komt er een ‘best practice’ aan de orde én leer je tips en trucs die toepasbaar zijn op je eigen werkplek.

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?

 • Hoe je een revalidatieproces effectiever kunt maken
 • De betrokkenheid van de revalidant te vergroten
 • Over een praktijkvoorbeeld van revalidant-gestuurde revalidatie

Naast inhoudelijke inspiratie geniet je van een heerlijke lunch en ontmoet je veel collega’s uit hetzelfde vakgebied. Dit congres was in 2018 helemaal uitverkocht. Schrijf je daarom nu alvast in voor deze nieuwe editie in 2019!

Dag van de Revalidatiezorg | Sprekers

Dag van de Revalidatiezorg | Terugblik vorige edities

Al jaren organiseren wij de Dag van de Revalidatiezorg voor verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden. Ben je benieuwd wat de deelnemers van een vorige editie ervan vonden? Bekijk de video of lees onderstaande quotes:

Hoog gewaardeerd! Dit vonden de deelnemers van 2018 ervan:

  • “Nieuwe inzichten verkregen door de workshops en de ervaringen van medecollega’s”
  • “Veel duidelijke uitleg en veel geleerd weer”
  • “Leerzaam, met name spreker Coen Vuijk vond ik ontzettend goed, werd er enthousiast van”
  • “Zelf mogelijkheid tot kiezen van workshops, interessante sprekers, kleine groepen zodat discussie mogelijk is”
  • “Veel mogelijkheden om zelf inbreng te leveren.”
  • “Herkenbaar voor mijn werkvloer, zeer toepasselijk voor verpleging binnen revalidatie”
  • Bedankt! Het was een inspirerende dag!”

Spreekt dit congres je aan?

Dag van de Revalidatiezorg | Praktische informatie

Locatie
De ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM EDE (Gld) (klik hier voor de routebeschrijving)

De ReeHorst ligt op slechts 5 minuten rijden vanaf de A12 en de A30.
De ReeHorst ligt op slechts 5 minuten loopafstand van NS station Ede-Wageningen.

Doelgroep
Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, verzorgenden, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, activiteitenbegeleiders, zorgwelzijn medewerkers, studenten, docenten en overige zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg, thuiszorg, verpleeghuizen, verzorgingshuizen, ziekenhuizen en maatschappelijke hulpverlening.

Tarieven

239,- per persoon (btw vrij) | Vroegboektarief t/m 31 januari
279,- per persoon (btw-vrij) | Regulier tarief
239,- per persoon (btw-vrij) | Abonneetarief Nursing, TvV, TvZ en Pallium
239,- per persoon (btw-vrij) | Ledentarief NU ’91

*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.

CRKBO geregistreerd
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Instellingen die geregistreerd staan in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs en mogen hun beroepsopleidingen btw-vrij aanbieden.

Accreditatie
Het inhoudelijke programma staat gelijk aan 5 uur studiebelasting. (Er is geen voorbereiding noodzakelijk). Accreditatie wordt aangevraagd bij het Accreditatiecommissie Kwaliteitsregister V&V.

Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.

Contact

Klantenservice (inschrijving / aanmelding)

Voor vragen met betrekking tot inschrijven is onze klantenservice bereikbaar.

T: (030) – 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Congresontwikkelaar (inhoudelijke vragen)

Henriëtte Boven
M: +06 53 97 99 13
E: henriette.boven@bsl.nl

Congrescoördinator (logistieke vragen)

Yvette de Jager
T: +31 (030) – 638 37 05
E: yvette.dejager@bsl.nl

Sales (sponsormogelijkheden)

Dyron Bijl
T: +31 (0)10 – 7421941
E: dyron@crossmedianederland.com

Annuleren
Je inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleer je tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij € 50,00 p.p. aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 950,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 250,00 p.p. Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan € 125,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 35,00 p.p.. Meld je je binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kun je bij verhindering ook een vervanger van je inschrijving gebruik laten maken.

Spreekt dit congres je aan?