Dag van de Revalidatiezorg

Alles over jouw rol als verpleegkundigen of verzorgende in de revalidatiezorg

Goed nieuws! Congressen en evenementen mogen weer plaatsvinden! Volgens de richtlijnen van het RIVM word je gevraagd om een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve coronatest te laten zien. Dit kan heel makkelijk met de CoronaCheck-app. De meest gestelde vragen vind je hier: FAQ

Dag van de revalidatiezorg - september 2021

De kans is groot dat je te maken krijgt met revaliderende patiënten. Of je nu werkt in een verpleeghuis, revalidatiecentrum, ziekenhuis of in de thuiszorg. Door vergrijzing, de groei van chronisch zieke mensen, multi-morbiditeit en technologische ontwikkelingen neemt de zorgvraag toe. En dat niet alleen. De zorgvraag wordt ook steeds complexer.

Revalidatiezorg: het is een vak apart. Van de sporter die opnieuw moet leren lopen tot de kwetsbare oudere die van de trap is gevallen. Of een cliënt die na een ongeval niet-aangeboren hersenletsel heeft opgelopen. Al deze patiënten kom je weleens tegen in je werksetting voor een revalidatietraject.

Revalidatiezorg vereist veel tijd en een hoge mate van betrokkenheid. Ook krijg je te maken met samenwerkingspartners, zoals fysiotherapeuten, revalidatieartsen en ergotherapeuten. Hoe ga je hiermee om? Waar moet je op letten bij revaliderende kwetsbare ouderen? Hoe leer je de revalidatiepatiënt zoveel mogelijk zelf te doen? En welke nieuwe technologische innovaties zijn er beschikbaar om het leven van de revalidant makkelijker te maken?

Onderwerpen op het programma:

 • Innovaties die zelfredzaamheid vergroten
 • De aspecten van een uitdagend revalidatieklimaat
 • Gelijkwaardig samenwerken met mantelzorgers
 • Jouw rol binnen neurorevalidatie (zoals CVA)
 • Klinisch redeneren in de geriatrische revalidatiezorg
 • Omgaan met langetermijngevolgen en ontwikkelen van eigen regie

Bekijk het complete programma >

Beteken nog meer voor jouw revaliderende patiënt en meld je aan voor de Dag van de Revalidatiezorg. Tijdens deze dag worden alle aspecten die je tegenkomt in de revalidatiezorg belicht.

Dag van de Revalidatiezorg | Programma

De Dag van de Revalidatiezorg begint met een drietal plenaire lezingen over diverse onderwerpen. In de middag stel je jouw eigen programma samen met diverse praktijkgerichte sessies naar keuze.

09.00
Ontvangst en registratie
09.30
Interactieve opening door de dagvoorzitter
09.45

De Sint Maartenskliniek is een ziekenhuis gespecialiseerd in Houding en Beweging. Dwarslaesierevalidatie is een speerpunt. De afdeling Dwarslaesie heeft voorbije periode de transitie doorgemaakt van een verpleegafdeling in een revalidatiecentrum naar een dwarslaesieziekenhuis. Deze transitie betekende implementatie van nieuwe innovaties, andere werkwijzen voor verpleging, artsen en paramedici en inzet van de laatste technologische ontwikkelingen in volledige nieuwbouw. We zullen meerdere voorbeelden daarvan delen.

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?

 • Transitie naar interdisciplinair revaliderend verplegen
 • Laatste technologische ontwikkelingen voor een verpleegafdeling
 • Interessante innovaties voor de revalidatie

Helma Bongers, revalidatiearts en medisch manager en Fried Böhmer,  oud-verpleegkundige en manager bedrijfsvoering, Sint Maartenskliniek

 

10.30
Lees meer Sluiten
Leven na hersenletsel: een kijkje in het hoofd van de patiënt

Anne is 23 jaar en student aan de Universiteit Wageningen, wanneer zij zich plots niet lekker voelt. Anne is geen klager, maar na een paar dagen zich ellendig te hebben gevoeld, besluit zij toch maar even langs de huisartsenpost te gaan.

Hier wordt haar verteld dat ze voorlopig nog niet naar huis mag. Vele onderzoeken volgen en met uiteindelijk de vreselijke conclusie: een bloedend cavernoom bij de hersenstam.

Anne vertelt haar verhaal. Dit is een groot doel tijdens haar revalidatie. Voor het gemak neemt zij Simon, haar neuropsycholoog, ook mee.

Simon Bakker, Neuropsycholoog, Daan Theeuwes Centrum & Anne – ervaringsdeskundige

11.15
Koffie- en theepauze
11.45
Lees meer Sluiten
Een uitdagend revalidatieklimaat vertaalt naar jouw praktijk

Het uitdagend revalidatieklimaat wordt binnen de revalidatie veel genoemd, maar wat is het nu? In deze lezing bespreken we wat uit gesprekken met professionals, patiënten en mantelzorgers en uit de literatuur naar voren komt als belangrijk voor dit klimaat.

In een goed revalidatieklimaat heeft de verpleging een belangrijke rol. We zullen in deze lezing verder ingaan op deze rol en hoe die gepakt kan worden.

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?.

 • Uit welke aspecten bestaat een uitdagend revalidatieklimaat?
 • Welke rol heeft de verpleging in een uitdagend revalidatieklimaat?
 • Hoe kan de verpleging ondersteund worden om deze rol te pakken?

12.30
Lunchpauze
13.30
Sessieronde 1
14.30
Koffie- en theepauze
15.00
Sessieronde 2
16.00
Einde

Beleef een dag vol inspirerende lezingen en praktijkgerichte workshops. Ga voldaan naar huis met nieuwe ideeën en vaardigheden die je direct kunt toepassen op de werkvloer.

Dag van de Revalidatiezorg | Sessies

Jij weet zelf het beste welke onderwerpen interessant zijn voor jouw werk, daarom bestaat het middagprogramma uit het volgen van door jou gekozen sessies.

De sessies focussen zich zowel op Geriatrische revalidatiezorg (GRZ) als op Medische revalidatiezorg (MRZ).

1.
Lees meer Sluiten
Hoe kun je gelijkwaardig samenwerken met en ondersteunen van mantelzorgers in de GRZ/ELV

Mantelzorgers zijn van grote waarde ook in de GRZ/ELV. Uit onderzoek blijkt dat de steun en opvang door naasten belangrijk zijn voor het welslagen van de revalidatie. Cliënten zijn beter gemotiveerd en meer op hun gemak als hun mantelzorger erbij is. Door naasten te betrekken bij de oefeningen en behandelingen, kunnen zij na ontslag betere zorg leveren in de thuissituatie.

Deze interactieve sessie biedt handvatten en tips om naasten bij de behandeling te betrekken en hen zo goed mogelijk te ondersteunen op weg naar huis.

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?

 • Vanzelfsprekend samenwerken met mantelzorgers vraagt een duurzame aanpak in structuur en cultuur
 • Ga in gesprek over de wensen, verwachtingen en grenzen in de driehoek: revalidant, mantelzorger en beroepskrachten
 • Hou rekening met de 4 rollen van mantelzorgers: een naaste, partner in de zorg, hulpvrager en expert (SOFA-model)

Yvonne de Jong,  Senior adviseur Informele zorg, Vilans, landelijke kennisorganisatie voor langdurende zorg

2.
Lees meer Sluiten
Klinisch redeneren in de geriatrische revalidatiezorg

Cliënten binnen de Revalidatiezorg zijn vaak complex, hierbij is beheersing van het klinisch redeneren van groot belang. Wij laten u kennis maken met het Time out model om te laten zien hoe u het klinisch redeneren binnen uw dagelijkse werkzaamheden kunt toepassen. In deze workshop staat niet alleen de verpleegkundige, maar ook het multidisciplinaire team centraal door de interdisciplinaire samenwerking nader te bekijken.

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?

 • Kennis gemaakt met het TIME OUT model
 • Handvat voor Jouw klinische blik, Jouw klinisch inzicht en Jouw klinisch leiderschap
 • Klinisch redeneren als onderdeel van het multidisciplinaire team

Waarom ik deelnemers aanraad om naar het congres te komen?

Revalidatie is topsport voor zowel de revalidant als de professionals die daar betrokken bij zijn, scholing hierin is een sleutel tot succes.  Het Time OUT model is een mooi trainingsschema om in te zetten in de zorg.

3.

Revalidatie bij chronische pijn; mechanismen en behandelkaders

Chronische pijn van het houding- en bewegingsapparaat is een vaak voorkomend klachtenbeeld. Hulpverleners in de gezondheidszorg hebben er regelmatig mee te maken. Vaak leidt behandeling die zich uitsluitend richt op klachtvermindering niet tot het gewenste resultaat. Chronische pijn wordt tegenwoordig gezien als een multidimensioneel probleem waarbij zowel lichamelijke, psychologische als sociale factoren een rol spelen; het bio-psycho-sociale model. Cognitief -gedragsgeoriënteerde revalidatie bij chronische pijn kenmerkt zich door een multidisciplinaire aanpak waarbij de behandeling richt zich op beter functioneren mét de pijn vanuit het biopsychosociale perspectief.

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?

 • de theoretische achtergronden over het ontstaan van chronische pijn
 • de behandelprincipes binnen de multidisciplinaire, cognitief-gedragsgeoriënteerde pijnrevalidatie
 • inventariseren van opvattingen bij de patiënt over zijn pijn en de verwachtingen ten aanzien van de revalidatiebehandeling zullen worden gedemonstreerd

Mario Geilen, Verpleegkundig specialist en Marielle Penders, verpleegkundig specialist, werkzaam in de chronische pijnrevalidatie bij Adelante-Zorggroep

4.
Lees meer Sluiten
Revaliderend werken binnen de neurorevalidatie Waarom, Hoe, Wat?

Wat zijn de uitgangspunten van revalideren werken binnen de neurorevalidatie?

Welke rol neem je als verpleegkundige binnen de neurorevalidatie in de begeleiding van mensen die een CVA hebben doorgemaakt? Wij zullen in deze workshop je laten kennismaken met enkele vaardigheden. En natuurlijk geven we tips & tricks hoe je dit kan toepassen in de praktijk. Tijdens deze workshop ga je zelf actief aan de slag.

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?

 • Je weet wat revaliderend werken inhoudt.
 • Kennis gemaakt met vaardigheden binnen de neurorevalidatie
 • Je kunt morgen op je werk direct met passende revaliderend- werken-acties aan de slag!

5.
Lees meer Sluiten
Hologrammen brengen de revalidatie in beweging!

De Hoogstraat Revalidatie en HoloMoves nemen u in deze workshop mee in de wonderlijke wereld van Mixed Reality!

In het innovatieve project ‘Bewegen met hologrammen op de dwarslaesieafdeling’ hebben de partijen samen een 3D wereld gebouwd. Hierin krijgt de dwarslaesie revalidant uitleg over de dwarslaesie in een interactief anatomisch model. Vervolgens wordt het belang van bewegen benadrukt en wordt de revalidant met uitdagende 3D games daadwerkelijk gestimuleerd te bewegen.

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?

 • Leer over de innovatie en het potentieel.
 • Luister, laat je inspireren en denk mee over de toekomst van jouw afdeling.
 • Leer over onze innovatie ervaringen binnen een publiek-private-samenwerking.

Waarom ik deelnemers aanraad om naar het congres te komen? Digitalisering en robotisering houden de zorg menselijk en persoonlijk.

Naast inhoudelijke inspiratie geniet je van een heerlijke lunch en ontmoet je veel collega’s uit hetzelfde vakgebied.

Dag van de Revalidatiezorg | Sprekers

Dag van de Revalidatiezorg | Terugblik vorige edities

Al jaren organiseert Nursing de Dag van de Revalidatiezorg voor verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden. Ben je benieuwd wat de deelnemers van een vorige editie ervan vonden? Lees onderstaande quotes.

Wat vinden collega’s van dit congres?

‘Delen van ervaringen, uitbreiding kennis, toepasbaarheid van informatie tbv opleiding.’
‘Lezing e-health erg interessant. Wat is de toekomt in de revalidatie? Zien en horen hoe ze in andere revalidatiecentra werken. Het spreken van van collega’s uit andere instellingen tijdens de pauzes’
‘Leuke workshops gevolgd en weer ervaringen gedeeld met andere collega’s vanuit andere werkgebieden.’
‘Veel herkenning, goede presentaties, goed verzorgde dag.’
‘De contacten met andere professionals, eens horen hoe er op andere plekken gewerkt wordt.’
‘De verhalen van revalidanten waren een meerwaarde. Goed dat de timing zo strikt werd nageleefd’
‘Voldoende tijd tussen verschillende onderdelen, zodat een heel dagprogramma niet te zwaar werd, heel lekker eten!, interessante workshops, veel interactie, zowel in de voormiddag als in de workshops’
‘Veel leuke en leerzame workshops. Sprekers vertellen op een leuke en pakkende manier.’
‘Gevarieerd aanbod, enthousiaste sprekers. Geeft stof tot nadenken’

Spreekt dit congres je aan?

Dag van de Revalidatiezorg | Praktische informatie

Datum en locatie
Donderdag 16 september in de ReeHorst te Ede.

ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM EDE (Gld) (klik hier voor de routebeschrijving)

De ReeHorst ligt op slechts 5 minuten rijden vanaf de A12 en de A30.
De ReeHorst ligt op slechts 5 minuten loopafstand van NS station Ede-Wageningen

Voor wie?
Dit congres is bedoelt voor verpleegkundigen, verzorgenden, verpleegkundig specialisten, studenten, docenten en overige zorgprofessionals in de thuiszorg, verpleeghuizen, verzorgingshuizen, ziekenhuizen, gehandicaptenzorg en maatschappelijke hulpverlening. Andere belangstellenden zijn uiteraard ook van harte welkom.

Tarieven
279,- p.p. (btw vrij) | Regulier tarief
239,- p.p. (btw vrij) | Abonnee tarief* voor abonnees van Nursing, TvV en/of TvZ

*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum

Accreditatie
Geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister V&VN: 5 punten
Het congres de Dag van de Revalidatiezorg staat gelijk aan 5 uur studiebelasting.

Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.

Heb je een suggestie voor accreditatie voor een bepaalde beroepsvereniging?
Mail dan jouw verzoek naar manouk.mens@bsl.nl. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.

Heb je vragen over:

.. je inschrijving of aanmelding?
Neem contact op met de klantenservice
T: 030 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

.. de inhoud of het programma?
Neem contact op met Henriëtte Boven (projectleider)
M: 06 53 97 99 13
E: henriette.boven@bsl.nl

.. bereikbaarheid of andere logistieke vragen?
Neem contact op met Zwanet Vierstra (event coördinator)
M: 06 47 94 77 39
E: zwanet.vierstra@bsl.nl

Annuleren
Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.