Revalidatiezorg: het is een vak apart. Door vergrijzing, groei van chronisch zieke mensen, multi-morbiditeit en technologische ontwikkelingen neemt de zorgvraag toe en wordt deze steeds complexer. Revalidatiezorg vereist veel tijd en een hoge mate van betrokkenheid. Ook krijg je te maken met samenwerkingspartners, zoals fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Hoe ga je hiermee om? Hoe leer je de revalidatiepatiënt zoveel mogelijk zelf te doen? En waar moet je op letten bij revaliderende kwetsbare ouderen? Tijdens de Dag van de Revalidatiezorg worden al jouw vragen beantwoord, verdiep je jouw kennis en doe je nieuwe vaardigheden op zodat jij nóg meer voor jouw revaliderende patiënten kunt betekenen.
Tijdens de Dag van de Revalidatiezorg worden al jouw vragen beantwoord en krijg je nieuwe kennis en vaardigheden zodat jij nóg meer voor jouw revaliderende patiënten kunt betekenen!
Onderwerpen op het programma:
- Innovaties die zelfredzaamheid vergroten
- Leermethoden bij cognitieve revalidatie (zoals CVA)
- Psychosociale begeleiding bieden, hoe doe je dat?
- Uitdagingen binnen de GRZ
- Klinisch redeneren bij chronische pijn, hoe kom je tot een diagnose en behandelplan?
De dag begint plenair met een lezing over de nieuwste technologische ontwikkelingen in de revalidatiezorg daarna volgt een lezing over geriatrische revalidatie. In de middag stel je jouw eigen programma samen met diverse praktijkgerichte sessies naar keuze.
Dag van de Revalidatiezorg | Programma
De Sint Maartenskliniek is een ziekenhuis gespecialiseerd in Houding en Beweging. Dwarslaesierevalidatie is een speerpunt. De afdeling Dwarslaesie heeft voorbije periode de transitie doorgemaakt van een verpleegafdeling in een revalidatiecentrum naar een dwarslaesieziekenhuis. Deze transitie betekende implementatie van nieuwe innovaties, andere werkwijzen voor verpleging, artsen en paramedici en inzet van de laatste technologische ontwikkelingen in volledige nieuwbouw. We zullen meerdere voorbeelden daarvan delen.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Transitie naar interdisciplinair revaliderend verplegen
- Laatste technologische ontwikkelingen voor een verpleegafdeling
- Interessante innovaties voor de revalidatie
Helma Bongers, revalidatiearts en medisch manager en Fried Böhmer, oud-verpleegkundige en manager bedrijfsvoering, Sint Maartenskliniek
Anne is 23 jaar en student aan de Universiteit Wageningen, wanneer zij zich plots niet lekker voelt. Anne is geen klager, maar na een paar dagen zich ellendig te hebben gevoeld, besluit zij toch maar even langs de huisartsenpost te gaan.
Hier wordt haar verteld dat ze voorlopig nog niet naar huis mag. Vele onderzoeken volgen en met uiteindelijk de vreselijke conclusie: een bloedend cavernoom bij de hersenstam.
Anne vertelt haar verhaal. Dit is een groot doel tijdens haar revalidatie. Voor het gemak neemt zij Simon, haar neuropsycholoog, ook mee.
Simon Bakker, Neuropsycholoog, Daan Theeuwes Centrum & Anne – ervaringsdeskundige
Het uitdagend revalidatieklimaat wordt binnen de revalidatie veel genoemd, maar wat is het nu? In deze lezing bespreken we wat uit gesprekken met professionals, patiënten en mantelzorgers en uit de literatuur naar voren komt als belangrijk voor dit klimaat.
In een goed revalidatieklimaat heeft de verpleging een belangrijke rol. We zullen in deze lezing verder ingaan op deze rol en hoe die gepakt kan worden.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?.
- Uit welke aspecten bestaat een uitdagend revalidatieklimaat?
- Welke rol heeft de verpleging in een uitdagend revalidatieklimaat?
- Hoe kan de verpleging ondersteund worden om deze rol te pakken?
Beleef een dag vol inspirerende lezingen en praktijkgerichte workshops. Ga voldaan naar huis met nieuwe ideeën en vaardigheden die je direct kunt toepassen op de werkvloer.
Dag van de Revalidatiezorg | Sessies
Jij weet zelf het beste welke onderwerpen interessant zijn voor jouw werk, daarom bestaat het middagprogramma uit het volgen van door jou gekozen sessies.
De sessies focussen zich zowel op Geriatrische revalidatiezorg (GRZ) als op Medische revalidatiezorg (MRZ).
Mantelzorgers zijn van grote waarde ook in de GRZ/ELV. Uit onderzoek blijkt dat de steun en opvang door naasten belangrijk zijn voor het welslagen van de revalidatie. Cliënten zijn beter gemotiveerd en meer op hun gemak als hun mantelzorger erbij is. Door naasten te betrekken bij de oefeningen en behandelingen, kunnen zij na ontslag betere zorg leveren in de thuissituatie.
Deze interactieve sessie biedt handvatten en tips om naasten bij de behandeling te betrekken en hen zo goed mogelijk te ondersteunen op weg naar huis.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Vanzelfsprekend samenwerken met mantelzorgers vraagt een duurzame aanpak in structuur en cultuur
- Ga in gesprek over de wensen, verwachtingen en grenzen in de driehoek: revalidant, mantelzorger en beroepskrachten
- Hou rekening met de 4 rollen van mantelzorgers: een naaste, partner in de zorg, hulpvrager en expert (SOFA-model)
Yvonne de Jong, Senior adviseur Informele zorg, Vilans, landelijke kennisorganisatie voor langdurende zorg
Cliënten binnen de Revalidatiezorg zijn vaak complex, hierbij is beheersing van het klinisch redeneren van groot belang. Wij laten u kennis maken met het Time out model om te laten zien hoe u het klinisch redeneren binnen uw dagelijkse werkzaamheden kunt toepassen. In deze workshop staat niet alleen de verpleegkundige, maar ook het multidisciplinaire team centraal door de interdisciplinaire samenwerking nader te bekijken.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Kennis gemaakt met het TIME OUT model
- Handvat voor Jouw klinische blik, Jouw klinisch inzicht en Jouw klinisch leiderschap
- Klinisch redeneren als onderdeel van het multidisciplinaire team
Waarom ik deelnemers aanraad om naar het congres te komen?
Revalidatie is topsport voor zowel de revalidant als de professionals die daar betrokken bij zijn, scholing hierin is een sleutel tot succes. Het Time OUT model is een mooi trainingsschema om in te zetten in de zorg.
Revalidatie bij chronische pijn; mechanismen en behandelkaders
Chronische pijn van het houding- en bewegingsapparaat is een vaak voorkomend klachtenbeeld. Hulpverleners in de gezondheidszorg hebben er regelmatig mee te maken. Vaak leidt behandeling die zich uitsluitend richt op klachtvermindering niet tot het gewenste resultaat. Chronische pijn wordt tegenwoordig gezien als een multidimensioneel probleem waarbij zowel lichamelijke, psychologische als sociale factoren een rol spelen; het bio-psycho-sociale model. Cognitief -gedragsgeoriënteerde revalidatie bij chronische pijn kenmerkt zich door een multidisciplinaire aanpak waarbij de behandeling richt zich op beter functioneren mét de pijn vanuit het biopsychosociale perspectief.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- de theoretische achtergronden over het ontstaan van chronische pijn
- de behandelprincipes binnen de multidisciplinaire, cognitief-gedragsgeoriënteerde pijnrevalidatie
- inventariseren van opvattingen bij de patiënt over zijn pijn en de verwachtingen ten aanzien van de revalidatiebehandeling zullen worden gedemonstreerd
Mario Geilen, Verpleegkundig specialist en Marielle Penders, verpleegkundig specialist, werkzaam in de chronische pijnrevalidatie bij Adelante-Zorggroep
Wat zijn de uitgangspunten van revalideren werken binnen de neurorevalidatie?
Welke rol neem je als verpleegkundige binnen de neurorevalidatie in de begeleiding van mensen die een CVA hebben doorgemaakt? Wij zullen in deze workshop je laten kennismaken met enkele vaardigheden. En natuurlijk hoe je deze kan toepassen in de praktijk. Tijdens deze workshop ga je zelf actief aan de slag.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Je weet wat revaliderend werken inhoudt.
- Kennis gemaakt met vaardigheden binnen de neurorevalidatie
- Je kunt morgen op je werk direct met passende revaliderend- werken-acties aan de slag!.
De verbeterde levensverwachting van mensen met een jong verworven chronische beperking vereist in verschillende levensfases nieuwe competenties. Volwassenen ervaren vaak op relatief jonge leeftijd al een toename van langetermijngevolgen (pijn, moeheid, depressieve klachten) met achteruitgang van het functioneren. Belangrijke competenties zijn het ontwikkelen van zelfmanagement en het levenslang omgaan met de chronische beperking. In deze workshop komt levensloopbestendige revalidatiezorg aan bod en wordt een interventie gericht op omgaan met langetermijngevolgen van cerebrale parese als voorbeeld besproken. Er wordt praktische informatie gegeven, geoefend met methoden en er is ruimte voor vragen.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- van een modulair revalidatiezorgprogramma gedurende de levensloop voor mensen met een (jong verworven) chronische beperking.
- belangrijke elementen hierbij zoals het ontwikkelen van zelfmanagement.
- praktische handvatten gericht op het ontwikkelen van eigen regie/zelfmanagement en omgaan met langetermijngevolgen.
Kennis opdoen over revalidatiezorg voor de groeiende groep (jonge) mensen met een chronische beperking.
Benieuwd naar hoe ervaringsdeskundigen ingezet kunnen worden? En wat de zorgvrager daar zelf van vindt? Graag breng ik je op de hoogte van onze manier van werken en het onderzoek dat hiernaar plaatsvindt. Ik vertel over mijn werk als ervaringsdeskundige/peercounselor. In deze workshop wil ik op een dynamische en interactieve wijze met jou in gesprek gaan over het in praktijk brengen van dit thema. Ik bekijk de wetenschappelijke kant van de definitie, belicht de kansen en de eventuele valkuilen en geef je tips hoe je op verschillende manieren gebruik kunt maken van ervaringsdeskundigheid. Ik nodig je warm en van harte uit!
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Inzicht gekregen over wat ervaringsdeskundigheid eigenlijk is
- Hoe ervaringsdeskundigheid ingezet kan worden
- Wat de kansen en eventuele valkuilen zijn van ervaringsdeskundigheid
De Hoogstraat Revalidatie en HoloMoves nemen u in deze workshop mee in de wonderlijke wereld van Mixed Reality!
In het innovatieve project ‘Bewegen met hologrammen op de dwarslaesieafdeling’ hebben de partijen samen een 3D wereld gebouwd. Hierin krijgt de dwarslaesie revalidant uitleg over de dwarslaesie in een interactief anatomisch model. Vervolgens wordt het belang van bewegen benadrukt en wordt de revalidant met uitdagende 3D games daadwerkelijk gestimuleerd te bewegen.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Leer over de innovatie en het potentieel.
- Luister, laat je inspireren en denk mee over de toekomst van jouw afdeling.
- Leer over onze innovatie ervaringen binnen een publiek-private-samenwerking.
Waarom ik deelnemers aanraad om naar het congres te komen?
Digitalisering en robotisering houden de zorg menselijk en persoonlijk.
Naast inhoudelijke inspiratie geniet je van een heerlijke lunch en ontmoet je veel collega’s uit hetzelfde vakgebied.
Dag van de Revalidatiezorg | Sprekers

Joost Hoebink
Joost stond onder meer op podia voor Insight, ICT Media, CPNB, Monsterboard, ABN Amro, Shell, NTR, MBO Raad, Unicef, Zorgverzekeraars Nederland en de Pensioenfederatie.

Helma Bongers & Fried Böhmer

Harmen Hidding

Lian Tijsen
Begin 2018 zijn de Zorgboog en Oktober samen gaan werken op het gebied van de GRZ, waarbij ze mij de mogelijkheid hebben geboden te starten met een promotieonderzoek naar het uitdagende revalidatie klimaat binnen het LUMC.

Simon Bakker

Anne de Ruiter

Yvonne de Jong

Joep Janssen

Jessica van der Lede

Donna Döpp
Als opleiders van de Vumc Amstel Academie vinden wij het belangrijk dat onze afgestudeerde studenten in het dagelijks contact met de revalidant het klinisch redeneren kunnen toepassen.
Door hun positionering binnen het multidisciplinaire team kunnen de verpleegkundigen ervoor zorgen dat er een gezamenlijk overeenstemming/behandelplan komt.

Tamara Gortenmulder
Als opleiders van de Vumc Amstel Academie vinden wij het belangrijk dat onze afgestudeerde studenten in het dagelijks contact met de revalidant het klinisch redeneren kunnen toepassen.
Door hun positionering binnen het multidisciplinaire team kunnen de verpleegkundigen ervoor zorgen dat er een gezamenlijk overeenstemming/behandelplan komt.

Mario Geilen en Marielle Penders
Mario Geilen id sinds 2012 werkzaam als physician assistant bij Adelante Volwassenenrevalidatie. Naast zijnwerk als PA bij Adelante is hij als gastdocent betrokken bij de Hogeschool Zuyd, opleiding fysiotherapie en de Universiteit Maastricht.
Ik ben Marielle Penders, sinds 8 jaar werkzaam als verpleegkundig specialist (VS) te Adelante; chronische pijn. In 2010 heb ik mijn opleiding als VS afgerond in de psychiatrie. Het mooiste van mijn vak vind ik het coachen van patiënten om een nieuwe balans te leren vinden in het leven, ondanks een chronische aandoening.
Dag van de Revalidatiezorg | Praktische informatie
Wat ‘coronaproof’ nascholen bij ons betekent
Lees hier meer over de maatregelen die wij op de congressen treffen.
Datum en locatie
Donderdag 16 september in de ReeHorst te Ede.
ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM EDE (Gld) (klik hier voor de routebeschrijving)
De ReeHorst ligt op slechts 5 minuten rijden vanaf de A12 en de A30.
De ReeHorst ligt op slechts 5 minuten loopafstand van NS station Ede-Wageningen
Voor wie?
Dit congres is bedoelt voor verpleegkundigen, verzorgenden, verpleegkundig specialisten, studenten, docenten en overige zorgprofessionals in de thuiszorg, verpleeghuizen, verzorgingshuizen, ziekenhuizen, gehandicaptenzorg en maatschappelijke hulpverlening. Andere belangstellenden zijn uiteraard ook van harte welkom.
Tarieven279,- p.p. (btw vrij) | Regulier tarief
239,- p.p. (btw vrij) | Abonnee tarief* voor abonnees van Nursing, TvV en/of TvZ
*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum
Accreditatie
Geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister V&VN: 5 punten
Het congres de Dag van de Revalidatiezorg staat gelijk aan 5 uur studiebelasting.
Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.
Heb je een suggestie voor accreditatie voor een bepaalde beroepsvereniging?
Mail dan jouw verzoek naar manouk.mens@bsl.nl. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.
Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.
Btw vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.
Heb je vragen over:
.. je inschrijving of aanmelding?
Neem contact op met de klantenservice
T: (030) – 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl
.. de inhoud of het programma?
Neem contact op met Henriëtte Boven (projectleider)
M: +31 (0)6 – 38 38 21
E: henriette.boven@bsl.nl
.. bereikbaarheid of andere logistieke vragen?
Neem contact op met Zwanet Vierstra (event coördinator)
T: 030 – 638 36 53
E: zwanet.vierstra@bsl.nl
Annuleren
Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.