Details
Schrijf je nu in
Wil je ook meer leren over ouderenzorg?Algemeen
Wo 15 november 2023
09:30 – 16:15
ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM Ede
Tarief
- Vroegboektarief
- 249
- Regulier tarief
- 299
- Abonnee tarief
- 249
Over dit congres
Steeds meer ouderen hebben ‘multi’problematiek. Ze hebben bijvoorbeeld een hart- en vaatziekte, pijn bij het lopen, daarbovenop komen soms ook nog cognitieve klachten, zoals beginnende dementie. Jouw zorg is daarnaast ook vaak gericht op palliatieve zorg; de kwaliteit van leven verbeteren door klachten en pijn te verminderen. Maar dat is bij deze patiënten een fikse uitdaging. Misschien denk je wel: hoe dan?
Tips, tools en antwoorden
Op die vraag krijg je antwoord van vier topsprekers uit de ouderenzorg:
1. pijnarts Bart Morlion geeft je de nieuwste inzichten rond pijn en pijnbestrijding bij ouderen
2. cardioloog Angela Maas laat je zien welke onmisbare rol jij vervult bij ouderen rond hart- en vaatziekten
3. hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder vertelt je over dementie: de verschillende soorten en op welke gedragsveranderingen je alert kunt zijn
4. en longarts Sander de Hosson helpt je om optimale zorg te geven in de laatste levensfase. Zo weet jij hoe je ondersteuning geeft op het gebied van gevoelens, angsten en praktische problemen.
Een dikke 9
Dat is het gemiddelde cijfer dat deze sprekers krijgen voor hun lezingen. Waarom? Deelnemers noemen de verhalen inspirerend, de sprekers boeiend en de lessen praktijkgericht.

Praktisch
Voor wie?
Alle verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, praktijkondersteuners, verzorgenden en overige geïnteresseerden.
Tarieven
- 249 | vroegboektarief (t/m 1 juni)
- 299 | Regulier tarief
- 249 | Abonnee tarief*
Alle tarieven zijn btw-vrij. Bekijk de annuleringsvoorwaarden hier.
*korting voor abonnees van Nursing, TvV en TvZ.
Accreditatie
Dit congres is geaccrediteerd door:
- Accreditatiebureau NVvPO
- Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register, scholing Verpleegkundig Specialisten,
- Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals, scholing Algemeen.
Route
De ReeHorst ligt op slechts 250 meter van treinstation Ede-Wageningen.
Kom je met de auto? Dan is het 5 minuten rijden vanaf de A12 of A30.
Bekijk de routebeschrijving hier.
Programma
Pijn is een frequent voorkomende klacht bij ouderen en wordt dikwijls onderbehandeld. Uit epidemiologisch onderzoek blijkt dat de prevalentie van pijn bij ouderen tweemaal zo hoog ligt als bij jongeren. Enkele pijnlijke aandoeningen komen frequenter voor bij de oudere populatie zoals artritis, herpes zoster, perifeer vaatlijden en kanker. De pijnbeoordeling kan omwille van cognitieve stoornissen sterk bemoeilijkt worden. Ook de farmacologische behandeling van pijn bij oudere patiënten is complexer wegens het sneller en frequenter optreden van nevenwerkingen wegens begeleidende aandoeningen, polyfarmacie en afname van orgaanfunctie. In deze lezing gaan we in op de moderne inzichten rond pijn en bespreken specifieke aandachtspunten en uitdagingen van pijnbestrijding bij ouderen. Wat kan jouw rol zijn?
“Verpleegkundigen kunnen helpen de juiste antwoorden op tafel te krijgen.”
Hart- en vaatziekten kennen veel accentverschillen tussen mannen en vrouwen in alle levensfasen. Er zijn verschillen in de impact van de traditionele risicofactoren en vrouwen hebben vrouwspecifieke risicofactoren. Preventie moet op tijd beginnen, zeker op middelbare leeftijd.
In deze lezing gaan we hier nader op in en proberen we accent te leggen op niet-obstructief coronairlijden en hartfalen met behouden ejectiefractie. Juist deze ziektebeelden worden bij vrouwen nog onvoldoende behandeld, waardoor de consequenties op oudere leeftijd groot zijn.
Na het volgen van deze sessie heb je geleerd:
- Accentverschillen m/v in risicofactoren
- Verschillende patronen van vasculaire veroudering
- Impact van HFpEF op de conditie bij ouderen
Hoe werkt het brein bij mensen met dementie? Door dat te begrijpen, kun je ook beter begrijpen waar gedragsproblemen vandaan komen. Waarom treden er veranderingen op in cognitie en motoriek? Wat zijn de verschillen bij de voorkomende vormen van dementie; Ziekte van Alzheimer, Vasculaire dementie en Frontotemporale dementie?
Jij staat dichtbij je patiënten, ook in de laatste fase van hun leven. Vaak ben jij het eerste aanspreekpunt, ook voor de naasten, om te praten over gevoelens, angsten en praktische problemen. Hoe geef jij de meest optimale zorg?
Tijdens het laatste onderdeel van deze dag, gaan we in op het aanbieden van zorg dat niet gericht is op genezing, maar op verzachting van lijden. Hoe kunnen we de zorg in deze fase optimaliseren. En wat draagt allemaal bij aan een waardige afronding van het leven voor je patiënt?