Topsprekers over Kwetsbare Ouderen

Topsprekers in de ouderenzorg

Het aandeel kwetsbare ouderen neemt de komende jaren alleen maar toe en daarmee ook het aantal ouderen met lichamelijke, psychische en sociale problemen en ongemakken. Tijdens dit congres bespreken topsprekers de laatste inzichten en ontwikkelingen op het gebied van de kwetsbare oudere patiënt. Ze brengen je in één dag op de hoogte van de problemen en ongemakken waar deze patiënten vaak mee te maken hebben en bieden je de nieuwste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van ouderenzorg. Met de kennis die je deze dag opdoet kun je beter omgaan met de problemen en ongemakken van de kwetsbare oudere patiënt en veel bijdragen aan de levenskwaliteit van jouw patiënten.

Deze dag wordt op inspirerende wijze gebracht door visionairs uit de zorg: Erik Scherder, Sander de Hosson, Margot Verkuylen en Marion Giesberts. Leer van hen over de praktijk waar jij als zorgprofessional iedere dag mee te maken hebt.

09.00 uur Ontvangst met koffie en thee
09.30 uur Opening door dagvoorzitter Joost Hoebink
09.45 uur Palliatieve zorg
Bij palliatieve zorg heb je grote invloed op de mate waarop jouw patiënt de laatste fase van zijn of haar leven beleeft. Palliatieve zorg vraagt om een specifieke begeleiding voor de kwetsbare ouderen én zijn naasten. Het is meer dan alleen liefdevol de hand vasthouden, het is vaak zeer complexe zorg: TOPzorg! Praktijkervaringen anno 2018, dilemma’s en dromen voor de toekomst – je hoort het van:
Topspreker: Margot Verkuylenspecialist ouderengeneeskunde/kaderarts palliatieve zorg
Leestip! Margot Verkuylen: ‘Om te praten over de dood heb je vooral lef nodig, en het vermogen om te luisteren’
11.00 uur Koffie- en theepauze
11.30 uur Pijn bij kwetsbare ouderen
Als verpleegkundige heb je een belangrijke positie in het signaleren en behandelen van pijnproblemen bij jouw kwetsbare oudere patiënt. Daarvoor is ruime kennis van pijnproblematiek en vaardigheden voor behandeling vereist. In dit onderdeel doorlopen we daarom het proces van pijn van herkennen tot behandelen vanuit verschillende ziektebeelden. Je krijgt vele handvatten toegereikt en inzicht in de werking van het pijnsysteem en hoe je dit kunt beïnvloeden met verpleegkundige, medische en andere interventies.
Topspreker: Marion Giesberts, opleider, trainer en adviseur HAN VDO domein Pijn, Palliatieve zorg en Complementaire zorg, Hogeschool Arnhem en Nijmegen
Leestip! Marion Giesberts: ‘Wat bij ons pijn doet, doet ook pijn bij mensen met een uitingsbeperking’
12.45 uur Lunchpauze
13.45 uur Compassie in de ouderenzorg
Compassie is een eigenschap die in de zorg een hoge waarde wordt toegekend. Tegelijkertijd laat het begrip zich moeilijk omschrijven. Sander de Hosson gaat in deze nieuwe presentatie op zoek naar de voorwaarden van compassie bij de zorg voor de kwetsbare oudere patiënten. Wat is professionele nabijheid precies en waar sta je zelf eigenlijk?
Topspreker: Dr. Sander de Hosson, longarts, Wilhelmina Ziekenhuis Assen
15.00 uur Koffie- en theepauze
15.30 uur Vitale hersenen! – Dementie
In feite is het verminderen van risico’s van dementie iets wat je je hele leven zou moeten doen. Het gaat om preventie, maar als er eenmaal sprake is van een dementie dan blijven uitdaging en verrijking een belangrijk thema. We gaan het hebben over de hersenen van een kwetsbare oudere met een dementie en over die van jou.
Topspreker: Prof. dr. Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie Vrije Universiteit AmsterdamVideotip! Erik Scherder over dementie
16.30 uur Afsluiting door dagvoorzitter Joost Hoebink
16.45 uur Netwerkborrel

Joost Hoebink

Joost Hoebink is dagvoorzitter: ‘Als dagvoorzitter, presentator en gespreksleider heb ik sinds 2002 ruim duizend keer het podium beklommen. Ik vind het geweldig om een bijeenkomst in goede banen te leiden, evenementen te presenteren en de kern van een discussie naar boven te halen. Altijd: heel interactief. Stilzitten kan niet!’
Joost stond onder meer op podia voor Insight, ICT Media, CPNB, Monsterboard, ABN Amro, Shell, NTR, MBO Raad, Unicef, Zorgverzekeraars Nederland en de Pensioenfederatie.

Prof. dr. Erik Scherder

Erik Scherder is hoogleraar Klinische Neuropsychologie en hoofd van de gelijknamige afdeling bij de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ook is hij hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Beide universiteiten kenden hem de onderwijsprijs toe, mede bepaald door studenten. Hij wordt beschreven als een bevlogen spreker, zijn onderzoek focust zich met name op de positieve effecten van beweging op het functioneren van ons brein. Erik Scherder verzorgde in 2015 een reeks van drie colleges over het brein voor de DWDD University.
Foto ©Keke Keukelaar

Dr. Sander de Hosson

Sander de Hosson is longarts en gespecialiseerd in longkanker en palliatieve zorg. Hij schrijft columns over palliatieve zorg in onder meer het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Zijn columns worden gebundeld in ‘Slotcouplet’, een boek dat in maart 2018 bij de Arbeiderspers verschijnt.

Margot Verkuylen

Margot Verkuylen is specialist ouderengeneeskunde/kaderarts palliatieve zorg. Zij heeft ruim 20 jaar als specialist ouderengeneeskunde in verpleeg-en verzorgingshuizen gewerkt en zich tijdens deze jaren als kaderarts gespecialiseerd in palliatieve zorg. Momenteel werkt zij alweer een jaar of 6 jaar als hoofdbehandelaar in een hospice, als medebehandelaar voor kwetsbare ouderen in een huisartspraktijk en als docent aan de vervolgopleiding tot specialist ouderengeneeskunde.
Na al die jaren oefent zij haar vak nog steeds met hart en ziel uit. ‘Het mooie van mijn vak is dat je kijkt naar de mens en wat voor die persoon waardevol is. In het leven, maar ook rond het sterven.’

Marion Giesberts

Opleider, trainer en adviseur HAN VDO domein Pijn, Palliatieve zorg en Complementaire zorg, Hogeschool Arnhem en Nijmegen

Voorproefje prof. dr. Erik Scherder over dementie:


Doelgroep

Alle verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, praktijkondersteuners, verzorgenden en overige geïnteresseerden.

Tarieven
€ 229,- per persoon (excl. btw) | Regulier tarief
€ 199,- per persoon (excl. btw) | Abonneetarief Nursing, TVV, TVZ*
€ 199,- per persoon (excl. btw) | Ledentarief NU ’91*

*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.

Accreditatie
Accreditatie door het Kwaliteitsregister V&VN en Register Zorgprofessionals is goedgekeurd voor 5 punten op de scholingen: Palliatieve Zorg, Dementieverpleegkunde en Pijnverpleegkunde.
Er is ook accreditatie aangevraagd bij het Verpleegkundig Specialisten Register & NVvPO voor praktijkondersteuners voor 5 punten.
Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.

Contact
Voor vragen met betrekking tot inschrijven is onze klantenservice bereikbaar op het telefoonnummer 030 – 638 36 38 of per e-mail via aanmelder@bsl.nl

Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
T: 030 – 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Congres ontwikkelaar (inhoudelijke vragen)
Christa van den Hurk
T: 030 – 638 38 51
M: 06 12 56 78 75
E: christa.vandenhurk@bsl.nl

Eventcoördinator (logistieke vragen)
Manouk Mens
T: 030 – 638 36 39
E: manouk.mens@bsl.nl

Sales (sponsormogelijkheden)
Dyron Bijl
T: 010 – 742 19 41
E: dyron@crossmedianederland.com

Annuleren
Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.