Verpleegkundig Leiderschap

voor verpleegkundigen met visie

Dit congres kan door de maatregelen niet fysiek doorgaan. Maar goed nieuws: in overleg met de sprekers kunnen wij het congres van 7 april online door laten gaan. Je kunt het het congres vanuit huis veilig en op afstand volgen via een livestream. Aanmelden voor dit online congres is nog steeds mogelijk.

Jij bent de ogen en oren van het ziekenhuis of de zorginstelling. Want jij ziet op de werkvloer waar het anders of beter kan. Bijvoorbeeld waaraan patiënten behoefte hebben, hoe afdelings-overstijgende zorgprocessen anders kunnen of op welke zorg of doelgroepen jouw organisatie zich meer zou moeten richten. En dat is hard nodig. Deze tijd schreeuwt om verpleegkundig leiderschap!

Hoe word je een leider?

Maar hoe doe je dat, het voortouw nemen? Hoe overtuig je anderen van jouw sprankelende ideeën en frisse visie? En hoe ga je het gesprek aan, binnen je team, de afdeling of zelfs met de raad van bestuur? Dat leer je van experts en verpleegkundige rolmodellen uit de praktijk.

Op wie oefen jij invloed uit?

Tijdens dit razend inspirerende en praktische congres ontdek je in één dag hoe je meer invloed uitoefent op:

Pak je kans

Ontdek hoe jij je leiderschapscompetenties en vaardigheden ten volle kunt benutten!

Verpleegkundig Leiderschap | Programma

09.00
Ontvangst en registratie
09.30
Opening door dagvoorzitter
09.40
Lees meer Sluiten
Wat kan verpleegkundig leiderschap voor jou betekenen?

Door het tonen van leiderschap kun jij als verpleegkundige invloed hebben op de kwaliteit, effectiviteit en persoonsgerichtheid van de zorg. Maar wat is verpleegkundig leiderschap precies? Waar kun je beginnen? Welke invloed heb jij als verpleegkundige? Hoe kun je die goed inzetten? En welk effect heeft dit op je patiënt, jouzelf, je team en de organisatie?

 

Tijdens deze lezing van Hester Vermeulen wordt ingegaan op het begrip verpleegkundig leiderschap, wat is het nou eigenlijk en wat kan het voor jou als verpleegkundige betekenen?

10.30
Lees meer Sluiten
Verpleegkundig leiderschap en EBP

Onze zorgverlening en de keuzes die daarin gemaakt worden moeten zo veel mogelijk gebaseerd zijn op sterke argumenten. Het proces dat daaraan beantwoordt is evidence-based practice (EBP): systematisch onderzoek, kennis, ervaring, waarden en voorkeuren worden gewogen en gebruikt om in de zorg de “goede dingen te doen”. Helaas bestaan er hardnekkige misvattingen over EBP en komen verpleegkundigen nog maar spaarzaam in beweging om hun dagelijkse zorgverlening aan de hand van het EBP-proces steviger te onderbouwen. Controle over de eigen ‘agenda’ en invloed op de inhoud van onze werkzaamheden is noodzakelijk om als verpleegkundige beroepsgroep gerespecteerd, gezien en gehoord te worden. Niet alleen door anderen, ook door onszelf.

In deze lezing wordt geschetst op welke manier verpleegkundigen met EBP het heft in eigen hand kunnen nemen en daarmee verantwoordelijkheid en zeggenschap over hun eigen zorgverlening verwerven. Ook kijken we naar ideeën over wat nodig is om verpleegkundigen handvatten voor EBP te bieden. De basis voor deze sessie zijn natuurlijk: kennis uit onderzoeken, ervaring die is opgedaan in verschillende werkvormen voor EBP en eigen waarden en de overtuiging dat échte verpleegkundige kwaliteit vanuit de verpleegkundige beroepsgroep moet komen. En, wij vullen dit graag aan met uw inbreng!

Peter Hoegen (beoordeeld met een 8.4)

11.15
Pauze
11.45
Lees meer Sluiten
Verpleegkundig leiderschap in evidence-based kwaliteitsprojecten

De complexiteit van de verpleegkundige beroepspraktijk neemt steeds verder toe. Om met deze uitdagingen kwalitatief hoogstaande complexe zorg te bieden is continue kwaliteitsverbetering nodig. Daarnaast is het zorgsysteem zelf ook complex. Verpleegkundigen moeten zich constant realiseren welk effect een kwaliteitsverbetering in de verpleegkundige zorg heeft in het vervolg van het zorgproces en op werkprocessen van andere disciplines. Verpleegkundigen herkennen vaak snel waar kansen voor verbetering liggen, maar goede ideeën vinden soms moeizaam de weg naar de praktijk.

`Verpleegkundig leiderschap in evidence-based kwaliteitsprojecten kan hierbij helpen, want de menselijke kant in kwaliteitsverbeteringen- oftewel dat je collega’s het idee gaan omarmen’ is vrijwel net zo belangrijk als het hebben van een goed idee. Aan de hand van concrete voorbeelden, zoals de implementatie van een mantelzorgprogramma én een ontbijtbuffet in het ziekenhuis bespreken we de essentiële waarde van verpleegkundig leiderschap in evidence-based kwaliteitsprojecten.

Thema’s die aan bod komen:

  • Van idee naar project
  • Ken je partners
  • Ken/herken je eigen leiderschapsstijl
  • Leiden van teams zonder een formele positie
  • Van project naar evaluatie en borging

12.15
Lees meer Sluiten
Hoe pas je verpleegkundig leiderschap toe in je werkomgeving?

Welke rebelse eigenschappen zijn er nodig om in je eigen zorginstelling een beweging op gang te brengen waarbij excellent zorg voor patiënten wordt gerealiseerd? Eline doet onderzoek, vanuit haar functie bij V&VN, hoe verpleegkundig leiderschap en de wijze waarop leiderschapsgedrag in de werkomgeving van verpleegkundigen kan worden ondersteund.

Tijdens deze presentatie neemt ze je mee in haar onderzoeksresultaten naar verpleegkundig leiderschap en werkomgeving maar uiteraard ontbreekt de praktische insteek niet.

Eline de Kok, RN MSc

13.00
Lunch
13.45
Lees meer Sluiten
Verpleegkundig leiderschap is… er zijn als critical friend

Eén van de basis voorwaarden van het zijn van een verpleegkundig leider (m/v) is het kunnen stellen en laten stellen van de juiste vragen. Als je als leider wil groeien is het van belang jezelf te laten bevragen. De mate van reflectie en introspectief vermogen is namelijk een cruciale factor. De overtuiging die hier onder ligt is dat professionals en managers vaak al zelf het antwoord hebben, maar dit “ingewikkeld” hebben gemaakt. Middels het (laten) stellen van de juiste vragen, haal je als het ware de wikkels eraf, om bij de kern en dus de eigen oplossing te komen. Het uitstellen van het geven van adviezen en oplossingen is dan de uitdaging. Hier zijn effectieve, eenvoudige werkwijzen voor. In de workshop krijg je hier één werkzeil voor aangereikt.

Harry Sonnenschein – Beoordeeld met een 9,3!

14.45
Pauze
15.15
Lees meer Sluiten
Leiderschap met Power & Love

Samenwerken waarbij goed wordt omgaan met een diversiteit aan mensen en organisaties is essentieel. Dit vraagt inclusief leiderschap, ook van jou als verpleegkundige. Je wilt onderdeel zijn van een sterk team, sterke afdelingen en sterke organisaties. Waarin alle talenten benut worden. Maar hoe creëer je dit? Jitske neemt deelnemers mee in ‘het creëren van strong tribes, safe for diversity, ready for change’.

Sterke tribes hebben goed en eerlijk geregeld wie mag meedoen, meepraten en meebeslissen. In deze lezing wordt inzichtelijk hoe culturen, tribes, zich vormen in interactie en besluitvorming. En wat de rol van leiders hierin is. En hoe tribale guilty pleasures in de weg kunnen staan bij het vormen van open culturen. Hoe kunnen we naar de verschillende perspectieven luisteren, en tegelijkertijd daadkrachtige handelen en een koers uitzetten. Dit vraagt inclusief leiderschap met power én love.

Jitske Kramer, corporate antropoloog, spreker en ondernemer

16.15
Einde van de dag

Verpleegkundig Leiderschap | Sprekers

Wat kun je verwachten van de dag?

Tijdens het congres Verpleegkundig Leiderschap laat Hester Vermeulen zien waar jij het verschil maakt. Alle deelnemers ontvangen voorafgaand aan het congres de volledige opname van het interview met Hester, ter voorbereiding. En op 7 april vertelt Hester nog meer over het begrip verpleegkundig leiderschap. Wat is dit nu eigenlijk en wat kan het voor jou als verpleegkundige betekenen?

Verpleegkundige Maaike vertelt over Verpleegkundig Leiderschap

In de nieuwe vlog van Maaike van Sasse van IJsselt, Senior-verpleegkundige Kliniek Hoofd Hals drie concrete voorbeelden over Verpleegkundig Leiderschap in de praktijkDeze vlog gaat verder op de vorige vlog die de Vlogprijs van Lof der Verpleegkunst heeft gewonnen.

Met deze eerste vlog won Maaike de Vlogprijs van Lof der Verpleegkunst

Praktische informatie

Doelgroep
Verpleegkundigen, verzorgenden, leidinggevenden en leden van een verpleegkundige adviesraad (VAR).

Accreditatie

Het congres is geaccrediteerd voor 5 punten bij Kwaliteitsregister V&V en het Verpleegkundig Specialisten Register.

Het inhoudelijke programma staat gelijk aan 5 uur studiebelasting. (Er is geen voorbereiding noodzakelijk).
Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.

Heb je een suggestie voor accreditatie voor een bepaalde beroepsvereniging?
Mail dan jouw verzoek naar manouk.mens@bsl.nl. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.

Tarieven
299,- per persoon (btw vrij) | Regulier tarief

Gratis boek bij inschrijving! Je kunt een keuze maken uit:

Verpleegkundig Leiderschap
Dit boek nodigt de verpleegkundige uit om zelf het thema verpleegkundig leiderschap te verkennen en eigen te maken. Door leiderschap kun jij invloed hebben op de patiëntgerichtheid, effectiviteit en veiligheid van zorg.
Of: Leiderschapsontwikkeling van verpleegkundigen
Dit boek helpt hbo-verpleegkundigen en studenten bij het verwerven en vergroten van leiderschapscompetenties. Dit is een voortdurend proces, dat start aan het begin van de bacheloropleiding en eindigt op het niveau van ervaren verpleegkundig specialist.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw-vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw-vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.

Contact

Vragen over inschrijving/aanmeldingen?

Klantenservice
T: (030) – 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Praktische vragen?

Manouk Mens
T: +31 (030) – 63 83639
E: manouk.mens@bsl.nl

Vragen over het programma?

Henriëtte Boven (Portfoliomanager)
M: +31 (0)6 – 53 97 9913
E: henriette.boven@bsl.nl

Vragen over het programma?

Yefke Patiwael (Portfoliomanager)
T: +31 30 638 38 49
E: yefke.patiwael@bsl.nl

Vragen over sponsormogelijkheden?

Dyron Bijl (Salesmanager)
T: +31 (0)10 – 7421941
E: dyron@crossmedianederland.com

Annuleren
Je inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleer je tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij € 50,00 p.p. aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 950,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 250,00 p.p. Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan € 125,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 35,00 p.p.. Meld je je binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kun je bij verhindering ook een vervanger van je inschrijving gebruik laten maken.