Jij bent de ogen en oren van het ziekenhuis of de zorginstelling. Want jij ziet op de werkvloer waar het anders of beter kan. Bijvoorbeeld waaraan patiënten behoefte hebben, hoe afdelings-overstijgende zorgprocessen anders kunnen of op welke zorg of doelgroepen jouw organisatie zich meer zou moeten richten. En dat is hard nodig. Deze tijd schreeuwt om verpleegkundig leiderschap!
Hoe word je een leider?
Maar hoe doe je dat, het voortouw nemen? Hoe overtuig je anderen van jouw sprankelende ideeën en frisse visie? En hoe ga je het gesprek aan, binnen je team, de afdeling of zelfs met de raad van bestuur? Dat leer je van experts en verpleegkundige rolmodellen uit de praktijk.
Op wie oefen jij invloed uit?
Tijdens dit razend inspirerende en praktische congres ontdek je in één dag hoe je meer invloed uitoefent op:
- De patiënt/cliënt: voor kwaliteit van zorg
- Het team: voor betere samenwerking
- De organisatie: om vraaggerichte zorg vorm te geven
- De buitenwereld: om in te spelen op maatschappelijke wensen en eisen
Pak je kans
De vorige editie van dit congres was snel volgeboekt, dus wacht niet te lang met inschrijven (uiteraard coronaproof). En ontdek hoe jij je leiderschapscompetenties en vaardigheden ten volle kunt benutten!
Vind je het leuk om op het landelijk jaarcongres jouw initiatief, best practice of onderzoek* in the spotlight te plaatsen? Presenteer het met een posterpresentatie!
Verpleegkundig Leiderschap | Programma
Door het tonen van leiderschap kun jij als verpleegkundige invloed hebben op de kwaliteit, effectiviteit en persoonsgerichtheid van de zorg. Maar wat is verpleegkundig leiderschap precies? Waar kun je beginnen? Welke invloed heb jij als verpleegkundige? Hoe kun je die goed inzetten? En welk effect heeft dit op je patiënt, jouzelf, je team en de organisatie?
Tijdens deze lezing van Hester Vermeulen wordt ingegaan op het begrip verpleegkundig leiderschap, wat is het nou eigenlijk en wat kan het voor jou als verpleegkundige betekenen?
Onze zorgverlening en de keuzes die daarin gemaakt worden moeten zo veel mogelijk gebaseerd zijn op sterke argumenten. Het proces dat daaraan beantwoordt is evidence-based practice (EBP): systematisch onderzoek, kennis, ervaring, waarden en voorkeuren worden gewogen en gebruikt om in de zorg de “goede dingen te doen”. Helaas bestaan er hardnekkige misvattingen over EBP en komen verpleegkundigen nog maar spaarzaam in beweging om hun dagelijkse zorgverlening aan de hand van het EBP-proces steviger te onderbouwen. Controle over de eigen ‘agenda’ en invloed op de inhoud van onze werkzaamheden is noodzakelijk om als verpleegkundige beroepsgroep gerespecteerd, gezien en gehoord te worden. Niet alleen door anderen, ook door onszelf.
In deze lezing wordt geschetst op welke manier verpleegkundigen met EBP het heft in eigen hand kunnen nemen en daarmee verantwoordelijkheid en zeggenschap over hun eigen zorgverlening verwerven. Ook kijken we naar ideeën over wat nodig is om verpleegkundigen handvatten voor EBP te bieden. De basis voor deze sessie zijn natuurlijk: kennis uit onderzoeken, ervaring die is opgedaan in verschillende werkvormen voor EBP en eigen waarden en de overtuiging dat échte verpleegkundige kwaliteit vanuit de verpleegkundige beroepsgroep moet komen. En, wij vullen dit graag aan met uw inbreng!
Peter Hoegen (beoordeeld met een 8.4)
De complexiteit van de verpleegkundige beroepspraktijk neemt steeds verder toe. Om met deze uitdagingen kwalitatief hoogstaande complexe zorg te bieden is continue kwaliteitsverbetering nodig. Daarnaast is het zorgsysteem zelf ook complex. Verpleegkundigen moeten zich constant realiseren welk effect een kwaliteitsverbetering in de verpleegkundige zorg heeft in het vervolg van het zorgproces en op werkprocessen van andere disciplines. Verpleegkundigen herkennen vaak snel waar kansen voor verbetering liggen, maar goede ideeën vinden soms moeizaam de weg naar de praktijk.
`Verpleegkundig leiderschap in evidence-based kwaliteitsprojecten kan hierbij helpen, want de menselijke kant in kwaliteitsverbeteringen- oftewel dat je collega’s het idee gaan omarmen’ is vrijwel net zo belangrijk als het hebben van een goed idee. Aan de hand van concrete voorbeelden, zoals de implementatie van een mantelzorgprogramma én een ontbijtbuffet in het ziekenhuis bespreken we de essentiële waarde van verpleegkundig leiderschap in evidence-based kwaliteitsprojecten.
Thema’s die aan bod komen:
- Van idee naar project
- Ken je partners
- Ken/herken je eigen leiderschapsstijl
- Leiden van teams zonder een formele positie
- Van project naar evaluatie en borging
Anne Eskes, verpleegkundige, klinisch epidemioloog
Verpleegkundig leiderschap: hoe kun je zelf invloed uitoefenen? Aan de hand van de 7 kenmerken van leiderschap volgens Covey , nemen we je mee . We behandelen het belang van goed wortelen, voeden en groeien om zo het doel te bereiken. Het zal een interactieve workshop zijn met praktische voorbeelden.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Invloed op eigen werkplek
- De kunst van communiceren
- Samen= sterker
Waarom ik deelnemers aanraad om naar het congres te komen?
Verpleegkundig leiderschap is een belangrijke eigenschap om zeggenschap over en invloed op het verpleegkundig beroep te hebben/houden. Door deel te nemen aan dit congres kun je jezelf hierin verder ontwikkelen. Je wordt geïnspireerd door verpleegkundig leiders en kunt de verbinding zoeken met gelijkgestemden.
Iris de Reuver, IC verpleegkundige en Marion de Leijer, Regieverpleegkundige, Bernhoven
Eén van de basis voorwaarden van het zijn van een verpleegkundig leider (m/v) is het kunnen stellen en laten stellen van de juiste vragen. Als je als leider wil groeien is het van belang jezelf te laten bevragen. De mate van reflectie en introspectief vermogen is namelijk een cruciale factor. De overtuiging die hier onder ligt is dat professionals en managers vaak al zelf het antwoord hebben, maar dit “ingewikkeld” hebben gemaakt. Middels het (laten) stellen van de juiste vragen, haal je als het ware de wikkels eraf, om bij de kern en dus de eigen oplossing te komen. Het uitstellen van het geven van adviezen en oplossingen is dan de uitdaging. Hier zijn effectieve, eenvoudige werkwijzen voor. In de workshop krijg je hier één werkzeil voor aangereikt.
Harry Sonnenschein – Beoordeeld met een 9,3!
Samenwerken waarbij goed wordt omgaan met een diversiteit aan mensen en organisaties is essentieel. Dit vraagt inclusief leiderschap, ook van jou als verpleegkundige. Je wilt onderdeel zijn van een sterk team, sterke afdelingen en sterke organisaties. Waarin alle talenten benut worden. Maar hoe creëer je dit? Jitske neemt deelnemers mee in ‘het creëren van strong tribes, safe for diversity, ready for change’.
Sterke tribes hebben goed en eerlijk geregeld wie mag meedoen, meepraten en meebeslissen. In deze lezing wordt inzichtelijk hoe culturen, tribes, zich vormen in interactie en besluitvorming. En wat de rol van leiders hierin is. En hoe tribale guilty pleasures in de weg kunnen staan bij het vormen van open culturen. Hoe kunnen we naar de verschillende perspectieven luisteren, en tegelijkertijd daadkrachtige handelen en een koers uitzetten. Dit vraagt inclusief leiderschap met power én love.
Jitske Kramer, corporate antropoloog, spreker en ondernemer
Verpleegkundig Leiderschap | Sprekers

Prof. Dr. Hester Vermeulen
Drie jaar terug zette ze de term Verpleegkundig Leiderschap op de kaart door met een nationaal team het boek hierover uit te brengen. Voor haar gaat leiderschap niet om macht of management maar om te innoveren, beïnvloeden, inspireren en met de focus op mensen. En dat in zetten om continu aan kwaliteitsverbeteringen te werken die voor patiënten en hun families echt het verschil maken. Idealiter ziet zij kwaliteitsverbetering in combinatie met wetenschap. oftewel Evidence Based Quality Improvement
Verder bepleit zijom het ook voor verpleegkundigen mogelijk te maken om onderzoek, onderwijs en praktijk (oftewel de trias academica) te kunnen combineren. Dat kan volgens haar met klinisch academische carrière paden.

Peter Hoegen
EBP is een rode draad in het werk van Peter. Bij Avans Hogeschool en in eigen trainingen stimuleert en begeleidt hij groepen studenten en professionals die zelf aan de slag gaan met EBP. Ook Peter’s promotie onderzoek draait om de invoering en uitvoering van EBP in de verpleegkundige praktijk.
Peter verzorgt een verdiepende sessie over Verpleegkundig leiderschap en EBP

Anne Eskes

Iris de Reuver

Harry Sonneschein

Jitske Kramer
Jitske Kramer is corporate antropoloog en reist de wereld over om te leren van traditionele healers, leiders, verrassende innovators en willekeurige voorbijgangers. Culturele antropologie is de discipline die zich afvraagt wat het betekent om mens te zijn tussen mensen in organisaties en daarbuiten. Hoe kun je samenwerken met mensen die je leuk vindt, maar vooral ook met mensen die je niet zo leuk vindt. Ze bracht Deep Democracy in 2012 naar Nederland en verzorgt hier samen met een team van instructors vele trainingen in.
Praktische informatie
Het Verpleegkundig Leiderschap congres van 2 december 2020 is verplaatst naar 7 april. Alle deelnemers zijn hierover geïnformeerd.Wil je meer weten over het programma of direct inschrijven? Kijk dan hier.
Wat ‘coronaproof’ nascholen bij ons betekent
Lees hier meer over de maatregelen die wij op de congressen treffen.
Doelgroep
Verpleegkundigen, verzorgenden, leidinggevenden en leden van een verpleegkundige adviesraad (VAR).
Accreditatie
Het inhoudelijke programma staat gelijk aan 5 uur studiebelasting. (Er is geen voorbereiding noodzakelijk).
Accreditatie wordt aangevraagd bij het Kwaliteitsregister V&V en het Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register. Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.
Heb je een suggestie voor accreditatie voor een bepaalde beroepsvereniging?
Mail dan jouw verzoek naar manouk.mens@bsl.nl. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.
Tarieven
299,- per persoon (btw vrij) | Regulier tarief
*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.
Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.
Btw-vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw-vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.
Contact



Vragen over het programma?
E: henriette.boven@bsl.nl

Vragen over het programma?
E: yefke.patiwael@bsl.nl

Vragen over sponsormogelijkheden?
E: dyron@crossmedianederland.com
Annuleren
Je inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleer je tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij € 50,00 p.p. aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 950,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 250,00 p.p. Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan € 125,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 35,00 p.p.. Meld je je binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kun je bij verhindering ook een vervanger van je inschrijving gebruik laten maken.