Inzicht in jouw invloed
Sta op: Verpleegkundig Leiderschap nu
De vraag naar verpleegkundigen neemt toe, de uitstroom is groot en er staat onwijs veel druk op de zorg. Dit is hét moment om voor jouw vak te gaan staan. Want jij ziet op de werkvloer waar het anders of beter kan. Bijvoorbeeld waaraan patiënten behoefte hebben, hoe afdelings-overstijgende zorgprocessen anders kunnen of op welke zorg of doelgroepen jouw organisatie zich meer zou moeten richten. En dat is hard nodig. Deze tijd schreeuwt om persoonlijk én verpleegkundig leiderschap!

Hoe word je een leider?
Maar hoe doe je dat, het voortouw nemen? Hoe overtuig je anderen van jouw sprankelende ideeën en frisse visie? En hoe ga je het gesprek aan, binnen je team, de afdeling of zelfs met de raad van bestuur? De eerste stap die jij moet zetten is het tonen van leiderschap. En dit alles begint met persoonlijk leiderschap.

Ontdek de kracht van zeggenschap
Als verpleegkundige heb je de mogelijkheid om invloed uit te oefenen en actief bij te dragen aan beleidsvorming en positieve veranderingen in de zorg. Wil je jouw zeggenschap versterken en een grotere impact hebben? Dan is dit congres echt iets voor jou.

Voor wie?
Verpleegkundigen, verzorgenden, leidinggevenden en leden van een verpleegkundige adviesraad (VAR).
Het inhoudelijke programma staat gelijk aan 5 uur studiebelasting. (Er is geen voorbereiding noodzakelijk).
Programma
Opening van de dag
Saskia van Witzenburg
Persoonlijk leiderschap: van zelfafwijzing naar zelfliefde
Thomas Groen
Verpleegkundig leiderschap is een hot item. Hoe je dat inzet, mag je helemaal zelf bepalen. Maar wat heb je aan verpleegkundig leiderschap als je in je privé situatie je grenzen niet aangeeft? Als je wakker ligt omdat je twijfelt of je geen fout gemaakt hebt? Je kunt hierdoor uit balans raken en bent daardoor op de lange termijn niet duurzaam inzetbaar. Niet als verpleegkundige, maar ook niet als mens.
Tijdens deze lezing leer je:
- Met welke dingen je mag stoppen om beter voor jezelf te zorgen terwijl je voor anderen zorgt;
- Met wat je dat kan vervangen;
- De 3 P’s die veel verpleegkundigen onbewust doen waar ze de P in hebben.
‘Alles over ons, door ons’: welke stap zet jij om je zeggenschap te versterken?
Annamarike Seller-Boersma & Loes van Wees
Zelf beslissen als het over jouw vak gaat. Meepraten, meebepalen en invloed uitoefenen. Het maakt de kwaliteit van zorg én de tevredenheid over het werk beter. Het Landelijk Actieplan Zeggenschap ondersteunt professionals en organisaties om zich uit te spreken als het gaat om hun vak. Word je bewust welke mogelijkheden je hebt en laat je inspireren om een stap te zetten om je zeggenschap te versterken.
Het doel van deze lezing is bewustwording van mogelijkheden en belang om zeggenschap te versterken en inspiratie om meer zeggenschap te nemen en krijgen.
Na het volgen van deze sessie heb je geleerd:
- Waarom het versterken van zeggenschap belangrijk is
- Hoe zeggenschap versterkt kan worden
- Welke stappen jij zelf kunt zetten om zeggenschap te versterken
Ochtendpauze
Sessieronde 1
Lunchpauze
Sessieronde 2
Middagpauze
Praktijkcase: Nurses Know Better in het Groene Hart Ziekenhuis
Susette Lataster
De cruciale rol van verpleegkundigen in de zorg. Als professionals in de gezondheidszorg hebben verpleegkundigen de unieke taak om niet alleen zorg te verlenen aan patiënten, maar ook om de kennis en vaardigheden in te zetten om een leidende rol te spelen in het organiseren en coördineren van zorgprocessen.
In het programma Nurses Know Better worden verpleegkundigen in staat gesteld leiderschap te tonen en zeggenschap te nemen, creëren we een omgeving waarin zij hun volledige potentieel kunnen benutten. Tijdens deze lezing neemt verpleegkundige Susette Lataster je mee door het programma.
Praktijkcase: Verpleegkundig leiderschap in de wijk
Jennifer Bergkamp
Verpleegkundige in de wijk Jennifer vecht tegen onnozele bureaucratie in de zorg. Op haar LinkedIn deelt ze haar verhalen waarmee ze worstelt tijdens haar dagelijks werk in de wijk. Door een tekort aan zorghulpmiddelen en het continue wantrouwen van bijvoorbeeld leveranciers werd zij creatief en verzon ze haar eigen oplossingen.
Tijdens deze praktijkcase laat Jennifer Bergkamp je praktische voorbeelden zien hoe je verpleegkundig leiderschap kunt tonen in de wijk. Ze laat hiermee zien dat je klein kunt beginnen. Verpleegkundig leiderschap hoeft niet op management niveau te zitten, maar draait uiteindelijk om dat jij opstaat voor je vak!
Zorg voor anderen begint bij jezelf: zet de patiënt op twee
Niek van den Adel
Zorgen voor anderen. De mooiste baan die er is. Of moeten we zeggen: de mooiste baan die er zou kunnen zijn?
Je staat altijd aan en constant klaar voor anderen. Collega’s kunnen op je rekenen en voor de patiënt of cliënt geldt dat al helemaal. Die staat op één, want zo hoort het. Maar hoe goed zorg jij nog voor jezelf?
Ons zorgsysteem behoort tot de beste van de wereld, maar het vraagt wel steeds meer van jou en je collega’s. Werk- en regeldruk nemen toe, uitval en verloop zijn groot en een collectieve burn-out ligt op de loer. Het zorgsysteem kun je in je eentje niet veranderen. Hoe ga je dan om met al die veranderingen in je werk? Als de hele wereld op jou lijkt te steunen, waar leun jij dan op?
Tijdens deze lezing inspireert Niek van den Adel jou om je dagelijkse werk zo in te richten dat je het als zinvol ervaart en er grip op hebt.
Afsluiting van de dag
Saskia van Witzenburg
Persoonlijk leiderschap en grenzen aangeven
Thomas Groen
De valkuil van verpleegkundigen is dat ze moeite hebben met grenzen aangeven. Grenzen aangeven heeft met veel zaken te maken: acceptatie, beperkende overtuigingen, zelfliefde en waardengericht leven zijn hier voorbeelden van. In deze sessie gaan we op zoek naar de onderliggende reden waarom jij het lastig vindt om je grenzen aan te geven en dat buigen we om tot een overtuiging die je na de sessie in kan zetten.
Jouw zeggenschap: Zeggenschap in de praktijk
Aliëtte Last
Zeggenschap is een groot en actueel thema binnen zorgland. Er is nu zelfs een wet voor. Directies, ministeries en leidinggevenden zijn met dit onderwerp bezig. Maar hoe vertaal je dat naar de werkvloer? Wat kan je er als uitvoerend verpleegkundige mee? In deze workshop maken we zeggenschap iets van jou! Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Je leert waar jij zeggenschap op wilt hebben
- Je leert hoe je impact kan hebben met jouw zeggenschap
- Je leert hoe je zeggenschap kan uitoefenen op de plek waar je werkt
Waarom ik deelnemers aanraad om naar het congres te komen?
Dit congres geeft je de mogelijkheid om op een andere manier naar je werk te kijken en geïnspireerd te worden om in je eigen kracht te komen te staan, zodat je sterker staat in je werk!
Ervaar de meest krachtige tool om ‘uit te staan’ ipv altijd ‘aan’.
Patricia Lapré
Als zorgzaam en dienstbaar persoon is jouw kwaliteit goed zorgen voor een ander en vind je het vaak nog lastig om ook goed voor jezelf te zorgen.
Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel, je vindt het lastig om nee te zeggen en/of je grens aan te geven en je worstelt met het gevoel altijd ‘aan te moeten staan’.
Is dit herkenbaar voor je? Dan is deze workshop iets voor jou!
Na het volgen van deze sessie heb je geleerd:
- Dat persoonlijk leiderschap eerst nodig is om krachtig verpleegkundig leiderschap te pakken.
- Dat het amateuristisch is om geen pauze te pakken
- Hoe jij invloed pakt op goed zorgen voor jezelf; grenzen aangeven, gevoel van aan staan, zelfverzekerdheid vergroten.
Welk Zetje heb jij nodig?
Rolf de Wilde
Verpleegkundig leiderschap is invloed uitoefenen op goede zorg vanuit deskundigheid en kennis én het is opkomen voor je vak en je beroep. Deze dubbele doelstelling roept de vraag op of je als individu, met jouw verpleegkundige leiderschap, voldoende impact kunt maken binnen jouw organisatie. De impact van verpleegkundig leiderschap is namelijk afhankelijk van de professionele zeggenschap die jij zelf én samen met jouw collega’s, pakt binnen jouw organisatie. Verpleegkundig leiderschap is geen doel op zich, maar een effectief middel om professionele zeggenschap te bewerkstelligen. Goed georganiseerde professionele zeggenschap begint bij de vraag; wat is mijn en onze toegevoegde waarde in de organisatie? Waar sta ik zelf en waar staan wij gezamenlijk voor en waar ga ik/gaan we voor? Hoe dan en wat merken collega’s, het management, de bestuurder en de patiënten of cliënten daarvan?
Het belangrijkste doel van deze sessie is bewustwording dat Verpleegkundig Leiderschap géén doel op zich is! Verpleegkundig leiderschap krijgt vorm en inhoud door de manier waarop JIJ en JOUW collega’s hier met LEF en daadkracht invulling aan geven.
Na deze sessie:
– Weet je wat volgens Zetje verpleegkundig leiderschap precies is.
– Ben je geïnspireerd om je rol binnen professionele zeggenschap een Zetje te geven.
– Hoe je professionele zeggenschap met impact kunt organiseren.
Rebels leiderschap voor verpleegkundigen
Maaike Ament & Mireille Oosterhof
Om verpleegkundigen te behouden, moet je ze meer zeggenschap geven, zo luidt het advies in elk rapport over het personeelstekort in de zorg. En gelukkig krijgen verpleegkundigen een steeds belangrijkere en stevigere rol in organisaties. Maar hoe pak je je rol als verpleegkundige? En hoe toon je leiderschap in de samenwerking met management? Dat blijkt nog niet altijd zo eenvoudig. Door middel van interactief theater en scenes uit de praktijk gaan we hier samen mee aan de slag. Je krijgt concrete tips om steviger te staan en we laten zien hoe effectief, krachtig communiceren en beïnvloeden daarbij helpen.
Na het volgen van deze sessie heb je geleerd dat:
- Met een dosis lef, assertiviteit en een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid jouw plek in de organisatie nog steviger wordt.
- Krachtig, effectief communiceren en beïnvloeden hierbij kan helpen
- Dat je dit niet alleen hoeft te doen. Je krijgt inzicht in het in beweging krijgen van je collega’s.
Collegiaal gesprek aan het kampvuur! – alleen in ronde 1
Harry Sonnenschein
Eén van de basis voorwaarden van het zijn van een verpleegkundig leider (m/v) is het kunnen stellen en laten stellen van de juiste vragen. Als je als leider wil groeien is het van belang jezelf te laten bevragen. De mate van reflectie en introspectief vermogen is namelijk een cruciale factor. De overtuiging die hier onder ligt is dat professionals en managers vaak al zelf het antwoord hebben, maar dit “ingewikkeld” hebben gemaakt. Middels het (laten) stellen van de juiste vragen, haal je als het ware de wikkels eraf, om bij de kern en dus de eigen oplossing te komen. Het uitstellen van het geven van adviezen en oplossingen is dan de uitdaging. Je gaat aan den lijve zo’n collegiaal gesprek voeren. Aan een echt kampvuur buiten (als het weer het toelaat).
Leren door ervaren, geen lijstjes met to do’s.
Het innerlijk vuur van de verpleegkundig leider – alleen in ronde 2
Harry Sonnenschein
Harry neemt de verpleegkundigen mee in het ‘innerlijk vuur’ en alles wat nodig is om je innerlijk vuur beter te laten branden (en alles wat je innerlijk vuur kan doven). Vervolgens voert Harry een kort gesprek met een verpleegkundige uit het publiek over dit onderwerp. Deze persoonlijke ontwikkelsessie is opgebouwd volgens vier dimensies, vier levensrollen die voor ieder mens belangrijk zijn. Het dagelijks aanscherpen van deze rollen helpt je om een goede balans te houden. We besteden aan iedere dimensie aandacht, de mate van intensiteit zal voor iedere deelnemer divers zijn, afhankelijk van je persoonlijke ontwikkeldoelen. De innerlijke vuur sessie wordt gehouden buiten aan een echt kampvuur (mits het weer het toelaat)!
Reviews
Toelichting tekst bij reviews: Nursing congressen worden steevast hoog beoordeeld, en daar zijn we enorm trots op! Bij ons staat evaluatie hoog in het vaandel. Na elk congres wordt een evaluatie verzonden en zorgvuldig verwerkt. Jouw waardevolle feedback is essentieel om onze congressen steeds verder te verbeteren en te laten groeien.
Leerzame Dynamiek
‘Het was een erg leerzame dag! De sprekers waren erg interessant en doordat het interactief was en veel humor erbij bleef je aandacht er goed bij. De dag vloog voorbij. Pauzes en catering waren ook goed geregeld.’
Interactieve Humor
‘Het was een afwisselend programma en de meeste dingen waren interactief. Het einde was erg leuk (de acteurs), doordat het actief was en met veel humor.’
Super Verzorgd
'De presentatie, relevante sprekers, locatie, catering, workshops en afwisseling tussen onderwerpen waren super en goed verzorgd.'
Boeiende Motivatie
‘De sprekers vertelden boeiend waardoor je aandachtig luistert. Het was interactief waardoor je erbij blijft. Er zat humor in. Veel goede informatie die aanzet tot denken en de motivatie geven om zaken binnen je eigen werkplek en organisatie te willen oppakken.’
Tarieven
- Regulier tarief
- 299
- Abonneetarief
- 249
Tarieven zijn btw vrij en incl. lunch
Contact
Heb je vragen over je aanmelding, wil je met een groep aanmelden of iets anders? Bel even!
Algemeen
di 14 november 2023
De Reehorst
Bennekomseweg 24
6717 LM Ede
Parkeren en route
De ReeHorst ligt op slechts 250 meter van treinstation Ede-Wageningen.
Kom je met de auto? Dan is het 5 minuten rijden vanaf de A12 of A30.
Bekijk de routebeschrijving hier.