Uitverkocht. De volgende editie is in december 2020.
Verpleegkundigen zijn van cruciaal belang voor het leveren van kwalitatief hoogstaande zorg. Leiderschap van verpleegkundigen en verzorgenden begint aan het bed. Tijdens je dagelijkse werk kan invloed uitgeoefend worden op zowel de zorg dichtbij de patiënt als de strategische richting van de zorgorganisatie waarin je werkt en daarbuiten.
Ontdek de leider in jezelf!
Tijdens het landelijk congres Verpleegkundig Leiderschap gaan we in op de vraag: wat is Verpleegkundig Leiderschap? En wat kan het voor jou betekenen? Je leert van diverse experts en verpleegkundige rolmodellen uit de praktijk.
Leer hoe je jouw leiderschap een boost geeft en leer in één dag hoe je meer invloed uitoefent op:
- De patiënt/cliënt: kwaliteit van zorg voor de patiënt
- Het team: betere samenwerking in het team
- De organisatie: vraaggerichte zorg vormgeven
- De buitenwereld: inspelen op maatschappelijke wensen en eisen
Het programma wordt binnenkort bekend gemaakt.
Deze editie is uitverkocht. Je kunt je alvast voor december 2020 inschrijven.
Verpleegkundig Leiderschap | Programma
Om de veiligheid van jou en de andere bezoekers te kunnen waarborgen hebben wij het congres opgesplitst in vier verschillende programma’s verdeeld over de ochtend en de middag.
Natuurlijk houden we graag rekening met jouw voorkeur en daarom is er keuzemogelijkheid in de vier programma’s. Welk programma ga jij volgen?
Ochtendprogramma 1 | Zenzata
Door het tonen van leiderschap kun jij als verpleegkundige invloed hebben op de kwaliteit, effectiviteit en persoonsgerichtheid van de zorg. Maar wat is verpleegkundig leiderschap precies? Waar kun je beginnen? Welke invloed heb jij als verpleegkundige? Hoe kun je die goed inzetten? En welk effect heeft dit op je patiënt, jouzelf, je team en de organisatie?
Veel verpleegkundigen vertonen leiderschap zonder dat zij zich daarvan bewust zijn en ze herkennen het ook niet bij zichzelf. Misschien wordt hun leiderschap overigens wel door collega’s herkend! Bij leiderschap is het van belang dat je een aantal zaken weet (bijvoorbeeld je hebt kennis van vakliteratuur en je kent de principes van een goede communicatie) en dat je een aantal dingen kunt (bijvoorbeeld je kunt goed klinisch redeneren en je faciliteert de ontwikkeling van je collega’s).
In deze lezing gaan we eerst met jou als deelnemer op pad om je eigen onbewuste leiderschap bij jezelf te herkennen, want daar start je eigen ontwikkeling mee: in welke situaties vertoon jij eigenlijk al leiderschap? En op welke gebieden zou je je leiderschap verder willen ontwikkelen. Het doel van de workshop is gehaald wanneer de deelnemers inzicht hebben in hun eigen leiderschapscompetenties en weten op welke wijze zij daar nog verder mee aan de slag willen op hun eigen afdeling.
Welke rebelse eigenschappen zijn er nodig om in je eigen zorginstelling een beweging op gang te brengen waarbij excellent zorg voor patiënten wordt gerealiseerd? Eline doet onderzoek, vanuit haar functie bij V&VN, hoe verpleegkundig leiderschap en de wijze waarop leiderschapsgedrag in de werkomgeving van verpleegkundigen kan worden ondersteund.
Tijdens deze presentatie neemt ze je mee in haar onderzoeksresultaten naar verpleegkundig leiderschap en werkomgeving maar uiteraard ontbreekt de praktische insteek niet.
Hoe zorg jij dat je invloed uitoefent binnen jouw organisatie? Hoe zet jij je leiderschapskwaliteiten in om je team mee te nemen en je management te overtuigen? In welke setting je ook werkt, overal is verpleegkundig leiderschap (vaak onbewust) aanwezig en noodzakelijk.
In deze lezing vertelt Jelle je hoe hij zijn verpleegkundige leiderschapskwaliteiten inzet om te bereiken wat hij belangrijk vindt: de best mogelijke kwaliteit van zorg leveren aan de patiënt. Middels praktijkvoorbeelden, het delen van ervaringen en informatie vanuit de wetenschap, inspireert hij je om te gaan staan voor je vak.
Eén van de basis voorwaarden van het zijn van een verpleegkundig leider (m/v) is het kunnen stellen en laten stellen van de juiste vragen. Als je als als leider wil groeien is het van belang jezelf te laten bevragen. De mate van reflectie en introspectief vermogen is namelijk een cruciale factor. De overtuiging die hier onder ligt is dat professionals en managers vaak al zelf het antwoord hebben, maar dit “ingewikkeld” hebben gemaakt. Middels het (laten) stellen van de juiste vragen, haal je als het ware de wikkels eraf, om bij de kern en dus de eigen oplossing te komen. Het uitstellen van het geven van adviezen en oplossingen is dan de uitdaging. Hier zijn effectieve, eenvoudige werkwijzen voor. In de workshop krijg je hier één werkzeil voor aangereikt.
Na de lezing hebben alle deelnemers:
- Inzicht gekregen in de principes van coachen en juiste vragen stellen
- Ervaren wat de kracht is van het stellen van de juiste vragen
- Deelnemers zal gevraagd worden deel te nemen aan een plenair, begeleide intervisie.
Ochtendprogramma 2 | Schouwburg
Verpleegkundigen doen hun werk veelal ‘in de coulissen’. Hun werk is vaak veel minder zichtbaar als dat van artsen. Bijvoorbeeld tijdens het wassen een gesprek voeren met een patiënt en zo uitvinden of de thuissituatie op orde is. Of gauw iets regelen, zodat de patiënt morgen naar huis kan.
Dit voorbeeld laat zien dat de kwaliteit van het verpleegkundig werk van belang is, maar ook de rol van verpleegkundigen in de organisatie van de zorg. Door het onzichtbare karakter van hun werk is de invloed van verpleegkundigen in de meeste zorgorganisaties nog beperkt. Dat is jammer omdat verpleegkundigen een hele belangrijke rol spelen in alle fasen van gezondheid en leven: van voorlichting en preventie tot aan stervensbegeleiding in de laatste fase.
Het belang van empowerment van verpleegkundigen
Het is noodzakelijk dat verpleegkundigen wél invloed kunnen uitoefenen op de ontwikkeling van hun vak en de organisatie waarin ze werken. In de praktijk is behoefte aan zelfstandige professionals die verantwoordelijkheid nemen voor de ontwikkeling van het vak en de kwaliteit van zorg. Daarom willen we samen met verpleegkundigen en zorgorganisaties leren hoe we verpleegkundigen kunnen empoweren om die verantwoordelijkheid te nemen en leiderschap te tonen. Dit is niet alleen in het belang van patiënten, hun families en de organisatie, maar ook voor het binden, boeien en behouden van verpleegkundigen voor het vak (bron: eur.nl/eshpm/onderzoek/verpleegkundig-vakmanschap).
Thema’s die aanbod komen:
Tijdens deze workshop bespreken we met elkaar wat empowerment precies is, hoe empowerment ervoor kan zorgen dat je meer leiderschap kunt tonen en gaan we met elkaar op zoek naar hoe dit het beste vorm kan krijgen in de organisaties waar jullie werken.
Verpleegkundig leiderschap staat enorm in de belangstelling; maar wat is het eigenlijk precies? En wat willen en wat moeten we ermee bijna 160 jaar nadat Nightingale haar ‘Notes on Nursing, what it is and what it is not’ schreef? Hoe komen we tot nieuwe, eigentijdse vormen van verpleegkundig leiderschap?
Verpleegkundigen kiezen van oudsher voor het vak omdat zij graag van betekenis willen zijn voor anderen die ziek zijn of het moeilijk hebben. Daarnaast hebben verpleegkundigen een sterke beroepsidentiteit; ze zijn er trots op onderdeel van de beroepsgroep te zijn. Tegelijk is er in de praktijk vaak sprake van een hoge werkdruk, veel protocollen en administratie en, vooral in ziekenhuizen, nog steeds een vrij hiërarchische cultuur. Hierdoor verlaten studenten verpleegkunde en beroepsgenoten soms vroegtijdig en onnodig het vak. In het onderzoek naar leiderschap bezien we daarom hoe verpleegkundigen hun autonomie kunnen versterken; wanneer en waarom zij initiatief nemen, en de moed tonen om soms tegen de stroom in te gaan.
Wanneer we de verpleegkunde meer als autonome discipline op de kaart zetten en we verpleegkundig leiderschap concreet vorm kunnen geven, kunnen we voorkomen dat we goede verpleegkundigen kwijtraken, verhogen we de tevredenheid van verpleegkundigen en kunnen we daadwerkelijk goede en persoonsgerichte zorg realiseren.
Tijdens deze lezing laten we je verder nadenken over het uitoefenen van invloed op verschillende niveaus. Er wordt ingegaan op de begrippen invloed, macht en politiek. Ook zal er geoefend worden met verschillende beïnvloedingstactieken.
Je leert:
- Hoe macht en invloed aangewend kan worden ten behoeve van de verpleegkundige beroepsgroep
- Welke beïnvloedings- en onderhandeltechnieken voor jou als verpleegkundige interessant zouden kunnen zijn
- Om te gaan met macht en invloed
Door het tonen van leiderschap kun jij als verpleegkundige invloed hebben op de kwaliteit, effectiviteit en persoonsgerichtheid van de zorg. Maar wat is verpleegkundig leiderschap precies? Waar kun je beginnen? Welke invloed heb jij als verpleegkundige? Hoe kun je die goed inzetten? En welk effect heeft dit op je patiënt, jouzelf, je team en de organisatie?
Hopelijk jeukt deze titel een beetje. Dit is namelijk niet alleen de titel van Niek’s nieuwe boek, maar de thematiek waar hij bevlogen over spreekt.
Hij is een veelgevraagd spreker en schrijver, die veelal ‘in de zorg’ op het podium staat. Tijdens een speech maakt hij met een lach en een traan altijd gebruik van zijn eigen ervaringen. Een inspirerend verhaal met lessen uit zijn professionele en persoonlijke leven, over hoe om te gaan met verandering en persoonlijk leiderschap.
- Hoe ontwikkel je veerkracht zodat je weerbaarder wordt voor verandering en wendbaar door het leven gaat?
- Wat valt er te leren van iemand die op 28 jarige leeftijd zijn leven compleet opnieuw moest inrichten?
- Niet meer de gebaande paden kunnen lopen, maar op zoek naar een nieuwe verbinding met de mensen om zich heen en met zichzelf. Hoe vertalen die lessen zich naar een verpleegkundige?
Één ding is zeker. Zorg voor anderen begint bij goed zorgen voor jezelf. Maar hoe doe je dat als de druk alleen maar groter en groter wordt? Het EPD, de regels en de protocollen leidend zijn en de pijnscores belangrijker lijken dan een persoonlijk gesprek? …Tijd om de beste investering te doen van je leven. Een investering in jezelf! Laat je inspireren, prikkelen en ga met handige tips & tricks naar huis!
Verpleegkundig Leiderschap | Programma
Om de veiligheid van jou en de andere bezoekers te kunnen waarborgen hebben wij het congres opgesplitst in vier verschillende programma’s verdeeld over de ochtend en de middag.
Natuurlijk houden we graag rekening met jouw voorkeur en daarom is er keuzemogelijkheid in de vier programma’s. Welk programma ga jij volgen?
Middagprogramma 3 | Zaal: Zenzata
Door het tonen van leiderschap kun jij als verpleegkundige invloed hebben op de kwaliteit, effectiviteit en persoonsgerichtheid van de zorg. Maar wat is verpleegkundig leiderschap precies? Waar kun je beginnen? Welke invloed heb jij als verpleegkundige? Hoe kun je die goed inzetten? En welk effect heeft dit op je patiënt, jouzelf, je team en de organisatie?
Verpleegkundig leiderschap staat enorm in de belangstelling; maar wat is het eigenlijk precies? En wat willen en wat moeten we ermee bijna 160 jaar nadat Nightingale haar ‘Notes on Nursing, what it is and what it is not’ schreef? Hoe komen we tot nieuwe, eigentijdse vormen van verpleegkundig leiderschap?
Verpleegkundigen kiezen van oudsher voor het vak omdat zij graag van betekenis willen zijn voor anderen die ziek zijn of het moeilijk hebben. Daarnaast hebben verpleegkundigen een sterke beroepsidentiteit; ze zijn er trots op onderdeel van de beroepsgroep te zijn. Tegelijk is er in de praktijk vaak sprake van een hoge werkdruk, veel protocollen en administratie en, vooral in ziekenhuizen, nog steeds een vrij hiërarchische cultuur. Hierdoor verlaten studenten verpleegkunde en beroepsgenoten soms vroegtijdig en onnodig het vak. In het onderzoek naar leiderschap bezien we daarom hoe verpleegkundigen hun autonomie kunnen versterken; wanneer en waarom zij initiatief nemen, en de moed tonen om soms tegen de stroom in te gaan.
Wanneer we de verpleegkunde meer als autonome discipline op de kaart zetten en we verpleegkundig leiderschap concreet vorm kunnen geven, kunnen we voorkomen dat we goede verpleegkundigen kwijtraken, verhogen we de tevredenheid van verpleegkundigen en kunnen we daadwerkelijk goede en persoonsgerichte zorg realiseren.
Welke rebelse eigenschappen zijn er nodig om in je eigen zorginstelling een beweging op gang te brengen waarbij excellent zorg voor patiënten wordt gerealiseerd? Eline doet onderzoek, vanuit haar functie bij V&VN, hoe verpleegkundig leiderschap en de wijze waarop leiderschapsgedrag in de werkomgeving van verpleegkundigen kan worden ondersteund.
Tijdens deze presentatie neemt ze je mee in haar onderzoeksresultaten naar verpleegkundig leiderschap en werkomgeving maar uiteraard ontbreekt de praktische insteek niet.
Eén van de basis voorwaarden van het zijn van een verpleegkundig leider (m/v) is het kunnen stellen en laten stellen van de juiste vragen. Als je als als leider wil groeien is het van belang jezelf te laten bevragen. De mate van reflectie en introspectief vermogen is namelijk een cruciale factor. De overtuiging die hier onder ligt is dat professionals en managers vaak al zelf het antwoord hebben, maar dit “ingewikkeld” hebben gemaakt. Middels het (laten) stellen van de juiste vragen, haal je als het ware de wikkels eraf, om bij de kern en dus de eigen oplossing te komen. Het uitstellen van het geven van adviezen en oplossingen is dan de uitdaging. Hier zijn effectieve, eenvoudige werkwijzen voor. In de workshop krijg je hier één werkzeil voor aangereikt.
Na de lezing hebben alle deelnemers:
- Inzicht gekregen in de principes van coachen en juiste vragen stellen
- Ervaren wat de kracht is van het stellen van de juiste vragen
- Deelnemers zal gevraagd worden deel te nemen aan een plenair, begeleide intervisie.
Hopelijk jeukt deze titel een beetje. Dit is namelijk niet alleen de titel van Niek’s nieuwe boek, maar de thematiek waar hij bevlogen over spreekt.
Hij is een veelgevraagd spreker en schrijver, die veelal ‘in de zorg’ op het podium staat. Tijdens een speech maakt hij met een lach en een traan altijd gebruik van zijn eigen ervaringen. Een inspirerend verhaal met lessen uit zijn professionele en persoonlijke leven, over hoe om te gaan met verandering en persoonlijk leiderschap.
- Hoe ontwikkel je veerkracht zodat je weerbaarder wordt voor verandering en wendbaar door het leven gaat?
- Wat valt er te leren van iemand die op 28 jarige leeftijd zijn leven compleet opnieuw moest inrichten?
- Niet meer de gebaande paden kunnen lopen, maar op zoek naar een nieuwe verbinding met de mensen om zich heen en met zichzelf. Hoe vertalen die lessen zich naar een verpleegkundige?
Één ding is zeker. Zorg voor anderen begint bij goed zorgen voor jezelf. Maar hoe doe je dat als de druk alleen maar groter en groter wordt? Het EPD, de regels en de protocollen leidend zijn en de pijnscores belangrijker lijken dan een persoonlijk gesprek? …Tijd om de beste investering te doen van je leven. Een investering in jezelf! Laat je inspireren, prikkelen en ga met handige tips & tricks naar huis!
Verpleegkundig Leiderschap | Sprekers

Prof. Dr. Hester Vermeulen
Drie jaar terug zette ze de term Verpleegkundig Leiderschap op de kaart door met een nationaal team het boek hierover uit te brengen. Voor haar gaat leiderschap niet om macht of management maar om te innoveren, beïnvloeden, inspireren en met de focus op mensen. En dat in zetten om continu aan kwaliteitsverbeteringen te werken die voor patiënten en hun families echt het verschil maken. Idealiter ziet zij kwaliteitsverbetering in combinatie met wetenschap. oftewel Evidence Based Quality Improvement
Verder bepleit zijom het ook voor verpleegkundigen mogelijk te maken om onderzoek, onderwijs en praktijk (oftewel de trias academica) te kunnen combineren. Dat kan volgens haar met klinisch academische carrière paden.

Niek van den Adel
Toch bracht het niet alleen maar pijn. In zijn nieuwe ‘rol’ ziet hij dingen anders en komt hij op allerlei plekken die hij eerder niet vaak bezocht. De zorg bijvoorbeeld. En dan blijkt dat de dienstbaarheid die zo gewoon is in de horeca n de grote boze mensenwereld helemaal niet zo gewoon te zijn. Vreemde parkeerwachters, boze dokters, niemand die elkaar meer groet en “bedankt voor uw bezoek” lijkt al helemaal niet meer aan de orde. Het maakt dat ook niet uit of we het hebben over de zakelijke dienstverlening, de gezondheidszorg of de overheid: aardig doen zou toch heel normaal moeten zijn?

Marian Adriaansen

Dr. Margreet van der Cingel
Ze werkte mee aan het opleidingsprofiel BN2020 en heeft expertise op EBP, klinisch redeneren, persoonsgerichte zorg, zorgethiek en professionalisering van de verpleegkundige beroepsgroep. Zij is lector Leiderschap & Identiteit in het Verpleegkundig domein aan NHL Stenden hogeschool en het Medisch Centrum Leeuwarden.

Catharina van Oostveen

Peter Hoegen
EBP is een rode draad in het werk van Peter. Bij Avans Hogeschool en in eigen trainingen stimuleert en begeleidt hij groepen studenten en professionals die zelf aan de slag gaan met EBP. Ook Peter’s promotie onderzoek draait om de invoering en uitvoering van EBP in de verpleegkundige praktijk.
Peter verzorgt een verdiepende sessie over Verpleegkundig leiderschap en EBP

Peter Vink

Harry Sonnenschein

Eline de Kok

Margo van Mol

Marion de Leijer

Iris de Reuver

Ronald van Aggelen

Jelle Reijngoudt
Wat kun je verwachten van de dag?
Verpleegkundige Maaike vertelt over Verpleegkundig Leiderschap
In de nieuwe vlog van Maaike van Sasse van IJsselt, Senior-verpleegkundige Kliniek Hoofd Hals drie concrete voorbeelden over Verpleegkundig Leiderschap in de praktijk! Deze vlog gaat verder op de vorige vlog die de Vlogprijs van Lof der Verpleegkunst heeft gewonnen.
Met deze eerste vlog won Maaike de Vlogprijs van Lof der Verpleegkunst
Praktische informatie
Wat ‘coronaproof’ nascholen bij ons betekent
Lees hier meer over de maatregelen die wij op de congressen treffen.
Doelgroep
Verpleegkundigen, verzorgenden, leidinggevenden en leden van een verpleegkundige adviesraad (VAR).
Accreditatie
Het inhoudelijke programma staat gelijk aan 5 uur studiebelasting. (Er is geen voorbereiding noodzakelijk).
Accreditatie wordt aangevraagd bij het Kwaliteitsregister V&V en het Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register. Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.
Heb je een suggestie voor accreditatie voor een bepaalde beroepsvereniging?
Mail dan jouw verzoek naar manouk.mens@bsl.nl. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.
Tarieven
299,- per persoon (btw vrij) | Regulier tarief
Dit congres is uitverkocht. Je kunt je alvast inschrijven voor de volgende editie.
*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.
Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.
Btw-vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw-vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.
Contact
Voor vragen met betrekking tot inschrijven is onze klantenservice bereikbaar op het telefoonnummer 030 – 6 38 36 38 of per e-mail via aanmelder@bsl.nl

Klantenservice (inschrijving / aanmelding)


Congresontwikkelaar (inhoudelijke vragen)
E: henriette.boven@bsl.nl

Congresontwikkelaar (inhoudelijke vragen)
E: yefke.patiwael@bsl.nl

Sales (sponsormogelijkheden)
E: dyron@crossmedianederland.com
Annuleren
Je inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleer je tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij € 50,00 p.p. aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 950,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 250,00 p.p. Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan € 125,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 35,00 p.p.. Meld je je binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kun je bij verhindering ook een vervanger van je inschrijving gebruik laten maken.