De weg naar Verpleegkundig Leiderschap

voor verpleegkundigen die voorop lopen

Ontdek in één dag de belangrijkste voorwaarden en handvatten voor een succesvol verpleegkundig leiderschap.

Verpleegkundig Leiderschap – Landelijk Jaarcongres

Verpleegkundigen zijn van cruciaal belang voor het leveren van kwalitatief hoogstaande zorg. Leiderschap van verpleegkundigen en verzorgenden begint aan het bed. Tijdens hun dagelijks werk kan invloed uitgeoefend worden op zowel de zorg dichtbij de patiënt als de strategische richting van de zorgorganisatie waarin je werkt en daarbuiten.

Tijdens het Landelijk Jaarcongres Verpleegkundig Leiderschap kijken we naar de ontwikkelingen op het gebied van Verpleegkundig Leiderschap en bespreken we diverse voorbeelden vanuit de praktijk. Verpleegkundige rolmodellen staan hierbij centraal.

Dit programma is geschikt voor zowel verpleegkundigen als managers met verdiepende sessies over de kaders én de benodigde competenties. De thema’s van deze dag zijn:

Verpleegkundig Leiderschap – Landelijk Jaarcongres

Invloed op de kwaliteit van zorg van de patiënt/cliënt Invloed van jou als verpleegkundige binnen het team Invloed van jou als verpleegkundige op de organisatie Invloed van jou als verpleegkundige op de buitenwereld


Extra:
 alle deelnemers ontvangen het boek Verpleegkundig Leiderschap van o.a. Hester Vermeulen en Pieterbas Lalleman (t.w.v. €41,95) schrijf je nu in! – Verpleegkundig Leiderschap

Verpleegkundig Leiderschap | Programma

09.00 uur
Ontvangst
09.30 uur
Opening door dagvoorzitter
09.45 uur
Lees meer Sluiten
De weg naar verpleegkundig leiderschap

Hoe is de weg naar verpleegkundig leiderschap gegaan? Waar staan we nu? Hoe gaat de ontwikkeling verder? We vatten samen waar we staan maar met name wat er nog op ons te wachten staat. Immers er is een berg werk te verzetten. Van leiderschap rondom patiënt en cliënt tot de bestuurskamer en ver daar buiten.

10.15 uur
Lees meer Sluiten
Verpleegkundig leiderschap op elk niveau

Leiderschap begint aan het bed maar hoe kun je invloed uitoefenen op zowel de zorg dichtbij de patiënt als de strategische richting van de zorgorganisatie waarin je werkt en daar buiten? Tijdens dit onderdeel zal aan de hand van diverse pitches ingegaan worden op praktijkcases van een aantal verpleegkundig leiders. Er komen voorbeelden vanuit verschillende branches en verschillende posities:

  • Elze van de Bent | Ziekenhuis
  • Caroline Smeets | Wijkverpleging
  • Catharina van Oostveen | Rol van de wetenschap dicht op de patiëntenzorg
  • GGZ | de naam van de spreker volgt spoedig

11.00 uur
Koffie- en theepauze
11.30 uur
12.30 uur
Lunchpauze
13.30 uur
14.30 uur
Koffie- en theepauze
15.00 uur
Inspirerende afsluiting
16.00 uur
Laatste woord door dagvoorzitter
16.15 uur
Einde

De verdiepende sessies zullen o.a. gaan over:

1.
Coachen en de juiste vragen (leren) stellen
2.
Persoonlijk leiderschap en teamcultuur
3.
Lees meer Sluiten
Rebelse Verpleegkundige Leiders voor kwaliteitsverbetering

In deze sessie leggen we uit hoe je op een rebelse verpleegkundig leider kunt zijn. Heb je altijd willen leren hoe je dingen voor elkaar krijgt? Of begrijpen hoe je ervoor zorgt dat je dingen die jij belangrijk vindt ook daadwerkelijk gebeuren? Dan wil je deze sessie niet missen.

Door: Anne Marie Weggelaar, assistant professor personal and organizational change, Erasmus Universiteit en Iris Wallenburg, universitair hoofddocent, Erasmus Universiteit Rotterdam en Iris Wallenburg, universitair hoofddocent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, is opgeleid als verpleegkundige. Haar onderzoek richt zich op de invloed van infrastructuren van kwaliteit van zorg (in het bijzonder prestatie-indicatoren) op (verpleegkundig) professioneel werk en beroepsvorming.

4.
Lees meer Sluiten
Verpleegkundig leiderschap en EBP

Onze zorgverlening en de keuzes die daarin gemaakt worden moeten zo veel mogelijk gebaseerd zijn op sterke argumenten. Het proces dat daaraan beantwoordt is evidence-based practice (EBP): systematisch onderzoek, kennis, ervaring, waarden en voorkeuren worden gewogen en gebruikt om in de zorg de “goede dingen te doen”. Helaas bestaan er hardnekkige misvattingen over EBP en komen verpleegkundigen nog maar spaarzaam in beweging om hun dagelijkse zorgverlening aan de hand van het EBP-proces steviger te onderbouwen. Controle over de eigen ‘agenda’ en invloed op de inhoud van onze werkzaamheden is noodzakelijk om als verpleegkundige beroepsgroep gerespecteerd, gezien en gehoord te worden. Niet alleen door anderen, ook door onszelf.

In deze sessie wordt geschetst op welke manier verpleegkundigen met EBP het heft in eigen hand kunnen nemen en daarmee verantwoordelijkheid en zeggenschap over hun eigen zorgverlening verwerven. Ook kijken we naar ideeën over wat nodig is om verpleegkundigen handvatten voor EBP te bieden. De basis voor deze sessie zijn natuurlijk: kennis uit onderzoeken, ervaring die is opgedaan in verschillende werkvormen voor EBP en eigen waarden en de overtuiging dat échte verpleegkundige kwaliteit vanuit de verpleegkundige beroepsgroep moet komen. En, wij vullen dit graag aan met uw inbreng!

Twitter hashtag voor sessie: #LeadEBP

5.
Beïnvloedings- en onderhandeltechnieken

Oproepje: Posterpresentaties inspirerende initiatieven, best pratices en onderzoek naar verpleegkundig leiderschap

Leiderschapsontwikkeling van verpleegkundigen heeft de afgelopen jaren niet stil gezeten. Wij willen graag laten zien wat er allemaal is gebeurd. Daarom zijn we op zoek naar verpleegkundigen met lef, echte pioniers en (jonge) onderzoekers die bezig zijn met verpleegkundig leiderschap en daar een posterpresentatie over willen geven op 8 oktober 2019 tijdens het landelijk jaarcongres Verpleegkundig Leiderschap.

Vind je het leuk om op het landelijk jaarcongres jouw initiatief, best practice of onderzoek* in the spotlight te plaatsen? Neem dan contact op met Henriette Boven (henriette.boven@bsl.nl)

*NB De organisatiecommissie beoordeelt het te presenteren onderzoek op geschiktheid en relevantie voor het congres en beslist welk onderzoek gepresenteerd wordt. Schrijf een korte samenvatting van maximaal 300 woorden met daarin het doel van het initiatief, best practice of onderzoek, de setting, de aanpak en enkele opbrengsten. Elkaar inspireren is het uitgangspunt Er is een ruimte voor 10-15 posterpresentaties.

Verpleegkundig Leiderschap | Sprekers

Verpleegkundig Leiderschap | Praktische informatie

Doelgroep
Verpleegkundigen, verzorgenden, leidinggevenden en leden van een verpleegkundige adviesraad (VAR).

Accreditatie
Het inhoudelijke programma staat gelijk aan 5 uur studiebelasting. (Er is geen voorbereiding noodzakelijk). Voor het congres is geaccrediteerd voor vijf punten door het Kwaliteitsregister V&V.

Heb je een suggestie voor accreditatie voor een bepaalde beroepsvereniging?
Mail dan jouw verzoek naar leonie.vanhelten@bsl.nl. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.

Tarieven
279,- per persoon (btw vrij) | Vroegboek tarief* – voor de eerste 50 deelnemers
299,- per persoon (btw vrij) | Regulier tarief
279,- per persoon (btw vrij) | Abonneetarief Nursing, TvV, TvZ en Pallium
279,- per persoon (btw vrij) | Ledentarief NU ’91

*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.

Schrijf je nu in!

CRKBO geregistreerd
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Instellingen die geregistreerd staan in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs en mogen hun beroepsopleidingen btw vrij aanbieden.

Accreditatie

Informatie hierover volgt spoedig.

Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.

Contact
Voor vragen met betrekking tot inschrijven is onze klantenservice bereikbaar op het telefoonnummer 030 – 6 38 36 38 of per e-mail via aanmelder@bsl.nl

Annuleren
Je inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleer je tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij € 50,00 p.p. aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 950,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 250,00 p.p. Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan € 125,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 35,00 p.p.. Meld je je binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kun je bij verhindering ook een vervanger van je inschrijving gebruik laten maken.