Congres Verstandelijk Gehandicaptenzorg

Geef een boost aan je kennis over de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap

Dit congres kan door de maatregelen niet fysiek doorgaan. Maar goed nieuws: in overleg met de sprekers kunnen wij het congres van 12 februari online door laten gaan. Je kunt het het congres vanuit huis veilig en op afstand volgen via een livestream. Aanmelden voor dit online congres is nog steeds mogelijk.

Tijdens het Nursing congres Verstandelijk Gehandicaptenzorg word je op de hoogte gebracht van actuele vraagstukken in de verstandelijk gehandicaptenzorg en gaan we dieper in op het optimaal begeleiden van jouw patiënten met een verstandelijke beperking.

‘Collega’s die je voor gingen met een online live ervaring van Nursing Congressen’ 

“Geen moment inactief geweest, me absoluut niet verveeld…..erg boeiend en leerzaam. Bedankt allemaal!”
“Fantastisch, wat een fijne dag!”
“Inhoudelijk en organisatorisch top geregeld! Op naar de volgende cursus, online of face to face.  Goed gedaan Nursing!”
“Bedankt voor deze fantastische, leerzame, boeiende dag!”
“Blij dat ik toch de online college ben gaan volgen . Het was zeer de moeite waard.”

Meld je aan voor de online livestream van Congres Verstandelijk Gehandicaptenzorg >>

Meer deskundigheid is nodig in de verstandelijk gehandicaptenzorg
De zorg voor verstandelijk gehandicapten wordt steeds complexer. Mede door toenemende vergrijzing en multiproblematiek is er meer deskundigheid nodig. Specialistische kennis en kunde is van groot belang om optimale zorg en ondersteuning te geven.

Wat doe jij als je cliënt met een verstandelijke beperking probleemgedrag vertoont door stress over de coronamaatregelen? Ken jij alle bijwerkingen die psychofarmaca kan geven? En hoe ga jij om met de knelpunten in de Wet Zorg en Dwang? Het congres Verstandelijk Gehandicaptenzorg op 12 februari richt zich dan ook op actuele ontwikkelingen, vaardigheden en vereiste competenties voor jou als verpleegkundige in de gehandicaptenzorg. Ook verschillende zorgaspecten en knelpunten die spelen in de zorg voor mensen met een verstandelijk handicap komen aan bod.

Onderwerpen die op 12 februari aan bod komen:

  • Actualiteiten in de verstandelijk gehandicaptenzorg
  • Interactie met jouw verstandelijk beperkte patiënt
  • Het levenseinde bij mensen met een verstandelijke beperking
  • Klinisch redeneren bij mensen met een verstandelijke handicap
  • Stappenplan Wet zorg en dwang

Kies je eigen workshopsessies
In de middag kies je voor inspirerende en praktische workshops op verschillende niveaus.

Meld je nu aan voor het congres Verstandelijk Gehandicaptenzorg en krijg concrete handvatten voor betere zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Voor wie?
Verpleegkundigen, verzorgenden en andere zorgprofessionals die in hun dagelijkse werk te maken hebben met gehandicaptenzorg, zowel intramuraal als extramuraal.

Programma congres Verstandelijk Gehandicaptenzorg

10.00
Opening door dagvoorzitter Rogier Elshout
10.15
Lees meer Sluiten
Actualiteit in de verstandelijk gehandicaptenzorg

Zorg voor complexe gehandicapten nog steeds niet op orde’
‘CAO onderhandelingen opgeschort’
‘Overleg gehandicaptenbeleid levert weinig concreets op’

Dit zijn maar enkele van de meest recente krantenkoppen over de zorg voor mensen met verstandelijk gehandicapten. De zorg voor de verstandelijk gehandicapten doelgroep wordt steeds zwaarder en complexer. Tijdens deze opening wordt je op de hoogte gebracht van de meest recente ontwikkelingen en gaan we met elkaar in gesprek over de aanpak van actuele dilemma’s.
Boris van der Ham, bestuursvoorzitter Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN)

10.45
Lees meer Sluiten
Interactie met jouw verstandelijk beperkte patiënt

Hoe breng je lucht, beweging en ontwikkeling in vastgelopen relaties met mensen met een verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag?
Tijdens deze lezing leer je op een nieuwe manier kijken naar jouw cliënt, krijg je meer oog voor de lichaamstaal van jouw cliënt en kun je hierop een persoonlijker manier op reageren. Het doel: cliënt en begeleider krijgen meer plezier in het contact, wat voor beiden ‘belonend’ werkt en de nieuwe manier van communicatie en samenwerking versterkt.
Teja Luiten, opleider Heijkoop Academy en coach

11.30
Ochtendpauze
12.00
Lees meer Sluiten
Het levenseinde bij mensen met een verstandelijke beperking

De uitdaging waar we voor staan, is palliatieve zorg goed te verankeren in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat is noodzakelijk, want ook mensen met een verstandelijke beperking worden steeds ouder, waardoor vraagstukken rondom ongeneeslijke ziekte en kwetsbaarheid meer op de voorgrond treden. Passende ondersteuning in de laatste levensfase kan mensen met een verstandelijke beperking helpen te léven tot het einde.
Marijke Tonino, AVG en Hospicearts, Advisium ’s Heeren Loo en consulent palliatieve zorg IKNL

12.45
Lunch
13.30
Lees meer Sluiten
Workshopronde 1 (via zoom)
14.30
Pauze
14.45
Lees meer Sluiten
Workshopronde 2 (via zoom)
15.45
Einde programma

Programma onder voorbehoud van wijzigingen

Workshops congres Verstandelijk Gehandicaptenzorg

1
Lees meer Sluiten
Succesvolle interventies bij gedragsproblematiek

Aan de hand van concrete casussen gaan we aan de slag met benaderingswijzen en interventies bij divers probleemgedrag. Na het volgen van deze workshop heb je concrete handvatten om jouw patiënt te benaderen, begeleiden en waar nodig te interveniëren.

2
Lees meer Sluiten
Klinisch redeneren bij mensen met een verstandelijke handicap

Als verpleegkundige ben je constant bezig om bij patiënten allerlei variabelen te inventariseren: pijn, ervaren beperkingen, koorts, spierkracht, vaardigheden, spraakvermogen, bewegingsuitslag en dergelijke. In veel gevallen gebeurt dit op grond van metingen en klinische ervaring.
Fred Weiland, expert klinisch redeneren VUMC en gespecialiseerd verpleegkundige

3
Lees meer Sluiten
Antipsychotica voor mensen met een verstandelijke beperking: use it or lose it?

Ongeveer 40% van de volwassenen met matige of ernstige verstandelijke beperkingen gebruikt antipsychotica. Is dat goed of juist niet? Voor beide is wat te zeggen. Bij een aantal onderliggende aandoeningen dragen antipsychotica bij aan de kwaliteit van leven. Aan de andere kant kunnen door bijwerkingen van medicijnen lichamelijke en psychische problemen ontstaan. Hoe kom je er achter wie baat heeft bij voortzetten van medicatie en wie juist bij afbouw? In deze workshop krijg je handvatten voor het beantwoorden van deze vraag.

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?

  • gaat na welke indicatie een cliënt heeft voor het gebruik van  antipsychotica.
  • herkent bijwerkingen van antipsychotica.
  • kan een cliënt die antipsychotica afbouwt begeleiden.

4
Lees meer Sluiten
De juiste palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke handicap

Er is veel te winnen in de zorg in de laatste fase voor verstandelijk gehandicapten en tegelijkertijd ontbreekt er veel kennis. Sommige pijnklachten krijg je moeilijk onder controle, onrustuitingen zijn vaak moeilijk te duiden en diagnostiek is niet altijd mogelijk. Maar ook de begeleiding van naasten vereist een speciale aanpak. In de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap is palliatieve sedatie en euthanasie steeds meer onderwerp van gesprek, tegelijkertijd veroorzaken veel medicijnen bijwerkingen bij mensen met een verstandelijke handicap. In deze workshop gaan we in op de vele diverse aspecten in de palliatieve fase van mensen met een verstandelijke handicap en krijg je handvatten voor de juiste begeleiding.
Marijke Tonino, AVG en Hospicearts, Advisium ’s Heeren Loo en consulent palliatieve zorg IKNL

5
Lees meer Sluiten
Stappenplan Wet zorg en dwang

Het uitgangspunt van de Wet zorg en dwang is ‘Nee, tenzij’. Dat wil zeggen dat vrijheidsbeperking, of ‘onvrijwillige zorg’ zoals het in deze wet heet, in principe niet mag worden toegepast, tenzij er sprake is van ernstig nadeel. De wet benadrukt dat onvrijwillige zorg een allerlaatste optie is. Welke stappen kun je nemen bij een zorgvuldige afweging bij het toepassen van onvrijwillige zorg voor jouw verstandelijk gehandicapte patiënt? Praktische handvatten in deze workshop!

Programma onder voorbehoud van wijzigingen

Wat ‘coronaproof’ nascholen bij ons betekent
Lees hier meer over de maatregelen die wij op de congressen treffen.

Wanneer
Dit congres kan door de maatregelen niet fysiek doorgaan. Maar goed nieuws: in overleg met de sprekers kunnen wij het congres van 12 februari online door laten gaan. Je kunt het het congres vanuit huis veilig en op afstand volgen via een livestream. Aanmelden voor dit online college is nog steeds mogelijk.

Tarieven*
279,- p.p. (btw vrij) | Regulier tarief
239,- p.p. (btw vrij) | Vroegboektarief 1e 50 deelnemers
239,- p.p. (btw vrij) | Abonneetarief Nursing, TvV en TvZ

* Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) BSL.

Accreditatie
Accreditatie is toegekend bij het Kwaliteitsregister V&VN: 5 punten
Het congres Verstandelijk Gehandicaptenzorg staat gelijk aan een studiebelasting van 5 uur.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.

Voor wie?
Verpleegkundigen, verzorgenden en andere zorgprofessionals die in hun dagelijkse werk te maken hebben met gehandicaptenzorg, zowel intramuraal als extramuraal.

Contact

Vragen over inschrijving/aanmeldingen?

Klantenservice
T: 030 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Vragen over het programma?

Henriëtte Boven (Portfoliomanager)

M: 06 53 97 99 13
E: henriette.boven@bsl.nl

Praktische vragen?

Leonie van Helten (Eventcoördinator)
M: 06 30 90 57 52
E: leonie.vanhelten@bsl.nl

Vragen over sponsormogelijkheden?

Dyron Bijl (Sales manager)
T: 010 742 19 41
E: dyron@crossmedianederland.com

Annuleringsvoorwaarden
Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.

Neem dan contact op met de klantenservice

Voor vragen met betrekking tot inschrijven is onze klantenservice bereikbaar.

T: (030) – 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl