Congres Verstandelijk Gehandicaptenzorg

Geef een boost aan je kennis over de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap

Inschrijven voor het congres op 8 september is niet meer mogelijk. Meld je nu aan voor de volgende editie van het congres Verstandelijk Gehandicaptenzorg op 12 februari 2021. Lees meer.

Tijdens het Nursing congres Verstandelijk Gehandicaptenzorg word je op de hoogte gebracht van actuele vraagstukken in de verstandelijk gehandicaptenzorg en gaan we dieper in op het optimaal begeleiden van jouw patiënten met een verstandelijke beperking.

Meer deskundigheid is nodig in de verstandelijk gehandicaptenzorg
De zorg voor verstandelijk gehandicapten wordt steeds complexer. Mede door toenemende vergrijzing en multiproblematiek is er meer deskundigheid nodig. Specialistische kennis en kunde is van groot belang om optimale zorg en ondersteuning te geven.

Het congres Verstandelijk Gehandicaptenzorg op 8 september richt zich dan ook op actuele ontwikkelingen, vaardigheden en vereiste competenties voor jou als verpleegkundige in de gehandicaptenzorg. Ook verschillende zorgaspecten en knelpunten die spelen in de zorg voor mensen met een verstandelijk handicap komen aan bod.

– Deelnemers over het congres Verstandelijk Gehandicaptenzorg –
‘Heel erg bedankt. Was een zeer complete, leerzame en waardevolle dag.’

‘Ik heb een enorme boost gekregen van dit congres en ben blij met de opgedane kennis!’
‘Heel passend bij de vragen die er op dit moment zijn in de gehandicaptenzorg’
‘Een gevarieerd programma en een duidelijke kijk op de toekomst.’
‘Positief dat er een congres is met inhoudelijke kennis over de VGZ’
‘Deskundige sprekers’

Onderwerpen die op 8 september aan bod komen:

  • Actualiteit in de verstandelijk gehandicaptenzorg
  • Interactie met jouw verstandelijk beperkte patiënt
  • Het levenseinde bij mensen met een verstandelijke beperking
  • Klinisch redeneren bij mensen met een verstandelijke handicap
  • Stappenplan Wet zorg en dwang

Kies je eigen workshopsessies
In de middag kies je voor inspirerende en praktische workshops op verschillende niveaus.

Meld je nu aan voor het congres Verstandelijk Gehandicaptenzorg en krijg concrete handvatten voor betere zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Programma congres Verstandelijk Gehandicaptenzorg

09.00
Ontvangst
09.30
Opening door dagvoorzitter Joost Hoebink
09.40
Lees meer Sluiten
Actualiteit in de verstandelijk gehandicaptenzorg

Zorg voor complexe gehandicapten nog steeds niet op orde’
‘CAO onderhandelingen opgeschort’
‘Overleg gehandicaptenbeleid levert weinig concreets op’

Dit zijn maar enkele van de meest recente krantenkoppen over de zorg voor mensen met verstandelijk gehandicapten. De zorg voor de verstandelijk gehandicapten doelgroep wordt steeds zwaarder en complexer. Tijdens deze opening wordt je op de hoogte gebracht van de meest recente ontwikkelingen en gaan we met elkaar in gesprek over de aanpak van actuele dilemma’s.
Boris van der Ham, bestuursvoorzitter Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN)

10.10
Lees meer Sluiten
Interactie met jouw verstandelijk beperkte patiënt

Hoe breng je lucht, beweging en ontwikkeling in vastgelopen relaties met mensen met een verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag?
Tijdens deze lezing leer je op een nieuwe manier kijken naar jouw cliënt, krijg je meer oog voor de lichaamstaal van jouw cliënt en kun je hierop een persoonlijker manier op reageren. Het doel: cliënt en begeleider krijgen meer plezier in het contact, wat voor beiden ‘belonend’ werkt en de nieuwe manier van communicatie en samenwerking versterkt.
Teja Luiten, opleider Heijkoop Academy en coach

11.00
Koffie- en theepauze
11.30
Lees meer Sluiten
Het levenseinde bij mensen met een verstandelijke beperking

De uitdaging waar we voor staan, is palliatieve zorg goed te verankeren in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat is noodzakelijk, want ook mensen met een verstandelijke beperking worden steeds ouder, waardoor vraagstukken rondom ongeneeslijke ziekte en kwetsbaarheid meer op de voorgrond treden. Passende ondersteuning in de laatste levensfase kan mensen met een verstandelijke beperking helpen te léven tot het einde.
Marijke Tonino, AVG en Hospicearts, Advisium ’s Heeren Loo en consulent palliatieve zorg IKNL

12.30
Lunch
13.30
Lees meer Sluiten
Workshopronde 1
14.30
Koffie- en theepauze
15.00
Lees meer Sluiten
Workshopronde 2
16.00
Einde

Programma onder voorbehoud van wijzigingen

Workshops congres Verstandelijk Gehandicaptenzorg

1
Lees meer Sluiten
Succesvolle interventies bij gedragsproblematiek

Verdieping op de plenaire inleiding. Aan de hand van concrete casussen gaan we aan de slag met benaderingswijzen en interventies bij divers probleemgedrag. Na het volgen van deze workshop heb je concrete handvatten om jouw patiënt te benaderen, begeleiden en waar nodig te interveniëren.
Aliët Hoekstra, orthopedagoog en specialist EVMB

2
Lees meer Sluiten
Klinisch redeneren bij mensen met een verstandelijke handicap

Als verpleegkundige ben je constant bezig om bij patiënten allerlei variabelen te inventariseren: pijn, ervaren beperkingen, koorts, spierkracht, vaardigheden, spraakvermogen, bewegingsuitslag en dergelijke. In veel gevallen gebeurt dit op grond van metingen en klinische ervaring.
Fred Weiland, expert klinisch redeneren VUMC en gespecialiseerd verpleegkundige

3
Lees meer Sluiten
Psychofarmaca gebruik bij mensen met een verstandelijke beperking

Mensen met een verstandelijke beperking gebruiken vaak psychofarmaca. Dit komt enerzijds omdat psychische stoornissen, waarvoor een behandeling met psychofarmaca nodig is bij hen vaak voorkomen; anderzijds worden psychofarmaca ook vaak voorgeschreven bij probleemgedrag, waarbij het gunstige effect van deze medicatie niet is bewezen. Omdat psychofarmaca vaak bijwerkingen geven en voor de gezondheid schadelijk kunnen zijn, is het beter om deze te stoppen wanneer er geen goede reden voor het gebruik is. In de praktijk blijkt het niet zo eenvoudig te zijn om dit gebruik te stoppen, waarbij allerlei factoren mee kunnen spelen. Na het volgen van deze workshop heb je inzicht in de werking en effecten van psychofarmaca, wat jouw rol is bij het gebruik van deze medicatie door jouw patiënt, weet je wanneer het gebruik gestopt moet worden en hoe jij daar bij kunt helpen.

4
Lees meer Sluiten
De juiste palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke handicap

Er is veel te winnen in de zorg in de laatste fase voor verstandelijk gehandicapten en tegelijkertijd ontbreekt er veel kennis. Sommige pijnklachten krijg je moeilijk onder controle, onrustuitingen zijn vaak moeilijk te duiden en diagnostiek is niet altijd mogelijk. Maar ook de begeleiding van naasten vereist een speciale aanpak. In de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap is palliatieve sedatie en euthanasie steeds meer onderwerp van gesprek, tegelijkertijd veroorzaken veel medicijnen bijwerkingen bij mensen met een verstandelijke handicap. In deze workshop gaan we in op de vele diverse aspecten in de palliatieve fase van mensen met een verstandelijke handicap en krijg je handvatten voor de juiste begeleiding.
Marijke Tonino, AVG en Hospicearts, Advisium ’s Heeren Loo en consulent palliatieve zorg IKNL

5
Lees meer Sluiten
Stappenplan Wet zorg en dwang

Het uitgangspunt van de Wet zorg en dwang is ‘Nee, tenzij’. Dat wil zeggen dat vrijheidsbeperking, of ‘onvrijwillige zorg’ zoals het in deze wet heet, in principe niet mag worden toegepast, tenzij er sprake is van ernstig nadeel. De wet benadrukt dat onvrijwillige zorg een allerlaatste optie is. Welke stappen kun je nemen bij een zorgvuldige afweging bij het toepassen van onvrijwillige zorg voor jouw verstandelijk gehandicapte patiënt? Praktische handvatten in deze workshop!

Programma onder voorbehoud van wijzigingen

Wat ‘coronaproof’ nascholen bij ons betekent
Lees hier meer over de maatregelen die wij op de congressen treffen.

Wanneer
Dinsdag 8 september 2020

Waar
Van der Valk Hotel Veenendaal
Bastion 73
3905 NJ Veenendaal

Tarieven*
279,- p.p. (btw vrij) | Regulier tarief
239,- p.p. (btw vrij) | Vroegboektarief 1e 50 deelnemers
239,- p.p. (btw vrij) | Abonneetarief Nursing, TvV en TvZ
239,- p.p. (btw vrij) | Ledentarief voor leden NU’91

* Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) BSL.

Accreditatie
Geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister V&VN: 5 punten
Het congres Verstandelijk Gehandicaptenzorg staat gelijk aan een studiebelasting van 5 uur.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.

Voor wie?
Verpleegkundigen en verzorgenden die in hun dagelijkse werk te maken hebben met gehandicaptenzorg, zowel intramuraal als extramuraal.

Contact

Vragen over inschrijving/aanmeldingen?

Klantenservice
T: 030 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Vragen over het programma?

Henriëtte Boven (Portfoliomanager)

M: 06 53 97 99 13
E: henriette.boven@bsl.nl

Praktische vragen?

Leonie van Helten (Eventcoördinator)
M: 06 30 90 57 52
E: leonie.vanhelten@bsl.nl

Vragen over sponsormogelijkheden?

Dyron Bijl (Sales manager)
T: 010 742 19 41
E: dyron@crossmedianederland.com

Annuleringsvoorwaarden
Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.