Het Wondzorg congres

Topsprekers in de wondzorg!

Het Wondzorg congres van 10 december 2020 is verplaatst naar 25 juni 2021. Alle deelnemers zijn hierover geïnformeerd. Wil je meer weten over het programma of direct inschrijven? Kijk dan hier.

Wondzorg congres_december2020_nursing

Of je nu verpleegkundige bent in een algemeen ziekenhuis, in een verpleeghuis of in de wijk; in jouw werk kom je vaak in aanraking met wondzorg. Een belangrijk facet van jouw werk, want deskundige wondbehandeling en wondpreventie kan de patiënt veel leed besparen.

Actuele kennis rondom wondzorg is dan ook essentieel. In één dag leren topsprekers uit de wondzorg je alles over de laatste ontwikkelingen met een directe vertaalslag naar de praktijk.

Met topsprekers uit de wondzorg

Ron Legerstee | dagvoorzitter wondzorg congres Eric de Roode | spreker wondzorg congres Anja van 't klooster | spreker wondzorg congres


Op het Wondzorg congres leer je:

 • Dat alles microbiologie is, dus ook in de wondheling
 • Hoe je pijn bestrijdt bij wonden.
 • Wond zorg op een hoger niveau! Aandacht voor de “psychische’’ verwonding van de patiënt.

Deze dag worden al jouw vragen over wondzorg beantwoord. Je gaat naar huis met nieuwe kennis voor de dagelijkse praktijk!

Het Wondzorg congres | Programma

09:00
Ontvangst met koffie & thee
09:30
Opening door dagvoorzitter
09:45
Lees meer Sluiten
Alles is microbiologie, in de wondheling dus ook

Heel simpel gezegd kan wondgenezing eigenlijk alleen maar gehinderd worden door schade en door microben. Deze beide zaken zullen leiden tot een steeds grotere onbalans in de cellen en weefsels van de patiënt. Het moet ook maar eens worden gezegd: het niet aanpakken van deze twee oorzaken kan uiteindelijk zelfs leiden tot het overlijden van de patiënt, daarom is deze lezing belangrijk. Je gaat leren hoe ontsteking kan overgaan in infectie en je leert welke middelen jij ter beschikking hebt om deze problemen vast te stellen en te behandelen.

Ron Legerstee, MSc, consultant Wound healing & Tissue Repair.

Referenties:
1. 
Majno, G., & Joris, J. (2004). Cells, tissues, and disease: Principles of general pathology (second ed.). New York Oxford: Oxford University Press
2. 
Eming, S. A., Martin, P., & Tomic-Canic, M. (2014). Wound repair and regeneration: Mechanisms, signaling, and translation. Science Translational Medicine, 6(265), 265sr6
3. 
Herwald, H., & Egesten, A. (2016). On PAMPs and DAMPs. Journal of Innate Immunity, 8(5), 427-428
4. 
White, R., Jeffery, S., Elstone, A., & Cutting, K. (2015). Sepsis and chronic wounds: The extent of the issue and what we should we be aware of. Wounds UK, 11(4), 8-14

10:30
Lees meer Sluiten
Regeneratieve geneeskunde in de wondzorg

Wondbehandeling met behulp van lichaamseigen groeifactoren en/of cellen, oftewel regeneratieve geneeskunde. Marco Warbout bespreekt hoe en wat de mogelijkheden zijn voor de behandeling van slecht genezende wonden en het gebruik van en/of de combinatie van:

 1. Hyperbare geneeskunde > neoangiogense
 2. Epidermale grafting > epidermale cellen
 3. Platelet-Gel > groeifactoren therapie
 4. BEAT graft > vet stamcellen

Marco Warbout, wondconsulent Da Vinci Kliniek, Geldrop.

Lees hier het interview met Marco Warbout over “Het moet niet gaan over verzorging, maar over genezing” >>

11:15
Lees meer Sluiten
Koffie & thee pauze

Ochtendpauze en mogelijkheid tot bezoeken van de stands.

11:45
Lees meer Sluiten
Pijnbestrijding bij wonden

In deze lezing wordt aandacht besteed aan wondbehandeling en de inzet van de meest voorkomende soorten pijnmedicatie. Wanneer is er sprake van neuropathische pijn en wanneer van nociceptieve pijn en welke middelen worden gebruikt om deze pijn te bestrijden. Wat moet je echt weten als verpleegkundige over deze soorten pijn en pijnmedicatie. Ook de verschillende toedieningsvormen en pijnbestrijdingstechnieken komen aan bod. Aan de hand van casussen worden bovenstaande begrippen besproken met daarbij de behandeling volgens de meest recente richtlijnen.

Na deze lezing kan je zelf beredeneren of er sprake is van nociceptieve of neuropathische pijn bij wonden en kan je de mogelijke behandeling hierbij benoemen.

Eric de Roode, verpleegkundig specialist anesthesiologie en pijnbestrijding.

12:30
Lees meer Sluiten
De mini-chirurgen; madentherapie

Maden. Wat is de voorgeschiedenis en kan elke vliegensoort gebruikt worden? Waarom zijn de maden effectief bij debridement of kunnen zij nog meer? Zo maar een paar vragen die wij willen verduidelijken tijdens deze presentatie. Daarnaast een inkijkje bij de behandeling aan de hand van enkele casuïstiek.

Willem Masker, productspecialist en Verpleegkundige NP, BiologiQ & Raymond van Gerwen, productspecialist en wondverpleegkundige, BiologiQ.

Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze lezing?

 • Wat zijn maden
 • De werkingsmechanismen van de madentherapie
 • De toepassingsvormen en indicaties bij madentherapie

13:15
Lees meer Sluiten
Lunchpauze

Lunchpauze en mogelijkheid tot bezoeken van de stands.

14:15
Lees meer Sluiten
Wond zorg op een hoger niveau! Aandacht voor de “psychische’’ verwonding van de patiënt

Als zorgprofessional zijn wij meestal gericht op het zichtbare letsel van de patiënt, we weten goed welke zorg en materiaal de wond laat genezen.
Het mechanisme wat ervoor gezorgd heeft dat onze patiënt gewond is geraakt, veroorzaakt ook schade die wij niet direct kunnen zien, soms ontstaat er ook een psychische wond. In deze interactieve lezing maak je kennis met de wondere wereld tussen de oren. Leren we begrijpen hoe en waarom het oplopen van letsel soms traumatisch kan zijn voor de patiënt. Ook is er aandacht voor de impact die de zorg voor deze patiënten op jezelf en je collega’s kan hebben.

Anja van ’t Klooster, coordinator Bedrijfs Opvang /Team SEH verpleegkundige, St. Jansdal Ziekenhuis.

Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze lezing?

 • Algemene kennis over psycho-trauma.
 • Risico en beschermende factoren ten aanzien van psychotrauma voor de patiënt en voor de zorgverlener.
 • Bewustwording van de positieve effecten van het sociale collegiale netwerk.

Waarom Anja van’t Klooster deelnemers aanraadt om naar het Wondzorg congres te komen?
“Het herkennen en erkennen van de impact van ingrijpende gebeurtenissen draagt bij aan optimale zorg voor zowel lichamelijk en geestelijke verwonding van de patiënt. Kennis over de zin en de onzin van collegiale ondersteuning geeft je tools in handen om samen te werken aan een sociaal en gezond werkklimaat.”

15:15
Lees meer Sluiten
Koffie & thee pauze

Middagpauze en mogelijkheid tot bezoeken van de stands.

15:45
Lees meer Sluiten
Plenaire lezing

Meer informatie volgt spoedig.

16:45
Einde programma

Het Wondzorg congres | Sprekers

Het Wondzorg congres | Praktische informatie

Wat ‘coronaproof’ nascholen bij ons betekent
Lees hier meer over de maatregelen die wij op de congressen treffen.

Datum en locatie
Het Wondzorg congres van 10 december 2020 is verplaatst naar 25 juni 2021. Alle deelnemers zijn hierover geïnformeerd. Wil je meer weten over het programma of direct inschrijven? Kijk dan hier.

Voor wie?
Verpleegkundigen, verzorgenden, praktijkondersteuners, doktersassistenten, studenten, docenten en overige zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg, thuiszorg, verpleeghuizen, verzorgingshuizen, ziekenhuizen en maatschappelijke hulpverlening.

Tarieven
279,- per persoon (btw vrij) | Regulier tarief
239,- per persoon (btw vrij) | Abonneetarief* Nursing, TVV, TVZ
239,- per persoon (btw vrij) | Ledentarief* NU ’91

*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.

Accreditatie
Accreditatie is goedgekeurd voor 5 punten bij het Kwaliteitsregister V&V, Register Zorgprofessionals, de NVvPO (nascholing praktijkondersteuners) en bij het Verpleegkundig Specialisten Register.

Het congres staat gelijk aan een studiebelasting van 5 uur.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw-vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw-vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.

Contact:

Klantenservice (inschrijving/aanmelding)

T: 030 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Henriëtte Boven (inhoudelijke vragen)

Congresontwikkelaar
M: 06 53 97 99 13
E: henriette.boven@bsl.nl

Manouk Mens (logistieke vragen)

Congrescoördinator
T: 030 638 3639
E: manouk.mens@bsl.nl

Dyron Bijl (sponsormogelijkheden)

Sales
T: 010 742 19 41
E: dyron@crossmedianederland.com


Annuleren

Je inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleer je tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij € 50,00 p.p. aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 950,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 250,00 p.p. Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan € 125,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 35,00 p.p.. Meld je je binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kun je bij verhindering ook een vervanger van je inschrijving gebruik laten maken.