Het Wondzorg congres

Ontdek de laatste wondzorgtechnieken!

Of je nu verpleegkundige bent in een algemeen ziekenhuis, in een verpleeghuis of in de wijk; in jouw werk kom je vaak in aanraking met wondzorg. Een belangrijk facet van jouw werk, want deskundige wondbehandeling en wondpreventie kan de patiënt veel leed besparen.

Actuele kennis en vaardigheden rondom wondzorg zijn dan ook essentieel. De nieuwste technieken en behandelmethodes ontdek je op het Wondzorg congres! In één dag leren we je alles over de laatste ontwikkelingen met een directe vertaalslag naar de praktijk.

Op het Wondzorg congres leer je:

 • Alles over de nieuwste wondzorgproducten en de toepassingen
 • De laatste inzichten rondom deskundige wondbehandeling en wondpreventie
 • Wat jouw rol is bij psychische verwonding
 • Welke pijnbestrijdingstechnieken er zijn en wanneer je ze inzet
 • Hoe je diabetische wonden herkent en ga aan de slag met de juiste behandeling

Het Wondzorg congres | Programma

09:30
09:45
Lees meer Sluiten
Wondzorgproducten – vandaag en morgen

Schuimverbanden, alginaten, wondreinigers, hydrocolloiden en folies. Moderne materialen voor de zorg voor wonden. Deze producten kennen we zo onderhand wel. Atmosferisch gasplasma, het melken van stamcellen, levende huidequivalenten en ‘smart dressings’, dat klinkt al wat futuristischer. Maar dat is het niet; ook deze materialen zijn al volop in gebruik, zij het wat vaker in de expertise centra. Met moderne  wondzorg als uitgangspunt krijg je een inkijkje in hoe de toekomst op dit moment wordt vormgegeven. Binnen enkele tot een tiental jaren zullen ook die producten de dagelijkse praktijk bereiken.

10:30
Korte pauze
10:35
Lees meer Sluiten
De ouder wordende huid (incl. casus klinisch redeneren)

We krijgen er allemaal mee te maken, zowel in werk als privé. Ons grootste orgaan verouderd. Een verouderende huid verliest zijn elasticiteit door vermindering van het elastineweefsel en wordt droger omdat de talgklieren niet meer zo goed werken. Als gevolg daarvan wordt de huid dun en kwetsbaar. Natuurlijk spelen ook externe factoren een grote rol in dit verouderingsproces. In de plenaire lezing zal Henri ingaan op de oorzaken van dit verouderingsproces en worden diverse etiologieën besproken die vaak voorkomen zoals skintears, intertrigo en jeuk.

11:20
Ochtendpauze
11:40

In deze lezing wordt aandacht besteed aan wondbehandeling en de inzet van de meest voorkomende soorten pijnmedicatie. Wanneer is er sprake van neuropathische pijn en wanneer van nociceptieve pijn en welke middelen worden gebruikt om deze pijn te bestrijden. Wat moet je echt weten als verpleegkundige over deze soorten pijn en pijnmedicatie. Ook de verschillende toedieningsvormen en pijnbestrijdingstechnieken komen aan bod. Aan de hand van casussen worden bovenstaande begrippen besproken met daarbij de behandeling volgens de meest recente richtlijnen.

Na deze lezing kan je zelf beredeneren of er sprake is van nociceptieve of neuropathische pijn bij wonden en kan de mogelijke behandeling hierbij benoemen.

12:25
Korte pauze
12:30
Lees meer Sluiten
Pijn en angst bestrijden met Virtual Reality

Afleiding is een van de meest efficiëntste pijnbestrijdingstechnieken. Stel je eens voor dat een patiënt gedurende de wondverzorging tussen de olifanten kan lopen in Afrika of een wandeling kan maken over het strand in Scheveningen? Virtual Reality maakt dit allemaal mogelijk, waardoor patiënten minder pijn en angst ervaren, zonder het gebruik van extra medicatie. Tijdens deze praktische lezing krijg je inzichten in hoe jij VR kan toepassen tijdens jouw werk, is er een live VR demo op het podium en krijg je een kijkje in de futuristische toekomst van VR in de gezondheidszorg!

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?

 • Wat is Virtual Reality?
 • Wat zijn de verschillende toepassingen van VR in de gezondheidszorg?
 • Wat zijn de toekomstige ontwikkelingen van Virtual Reality?

13:00
Lunchpauze
13:45
Lees meer Sluiten
Wondzorg op een hoger niveau! Aandacht voor de 'psychische verwonding van de patiënt'

Als zorgprofessional zijn wij meestal gericht op het zichtbare letsel van de patiënt, we weten  goed welke zorg en materiaal de wond laat genezen. Het mechanisme wat ervoor gezorgd heeft dat onze patiënt gewond is geraakt, veroorzaakt ook schade die wij niet direct kunnen zien, soms ontstaat er ook een psychische wond. In deze lezing  maak je kennis met de wondere wereld tussen de oren. Leren we begrijpen hoe en waarom het oplopen van letsel soms traumatisch kan zijn voor de patiënt. Ook  is er aandacht voor de impact die de zorg voor deze patiënten op jezelf en je collega’s kan hebben.

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze lezing?

 • Algemene kennis over psycho- trauma
 • Risico en beschermende factoren t.a.v. psychotrauma voor de patiënt en voor de zorgverlener
 • Bewustwording van de positieve effecten van het sociale collegiale netwerk

14:25
Lees meer Sluiten
Complexe wondzorg en oedeembeheersing; eenvoud en veel praktische tips

Aan de hand van het TIME model gaan we werken aan een lijst met producten die ingezet kunnen worden in de complexe wondzorg en oedeembeheersing. Om te debrideren, infectie aan te pakken, juiste vochtopname, en een product in de stagnerende wondgenezing komen aan bod. Tijdens deze lezing ervaar je complexe wondzorg aan de hand van mooie casuïstiek uit de praktijk. Kortom een lezing over het maken van de juiste keuzes.

15:00
Middagpauze
15:20
Lees meer Sluiten
Regeneratieve geneeskunde in de wondzorg

Wondbehandeling met behulp van lichaamseigen groeifactoren en/of cellen, oftewel regeneratieve geneeskunde. Marco Warbout bespreekt hoe en wat de mogelijkheden zijn voor de behandeling van slecht genezende wonden en het gebruik van en/of de combinatie van:

 1. Hyperbare geneeskunde > neoangiogense
 2. Epidermale grafting > epidermale cellen
 3. Platelet-Gel > groeifactoren therapie
 4. BEAT graft > vet stamcellen

Lees hier het interview met Marco Warbout over “Het moet niet gaan over verzorging, maar over genezing” >>

16:15
Einde programma

Het Wondzorg congres | Sprekers

Het Wondzorg congres | Terugblik vorige edities

Dit vonden deelnemers van het wondzorg congres in 2019:

‘Ik heb veel interessante en nieuwe ontwikkelingen op wondzorg gebied gehoord. Veel van opgestoken.’

Veel informatie over decubitus en diabetes wonden. Leuk en interactieve workshops.’

‘De workshops compressie therapie en aan de slag met diabetische wonden waren erg goed. veel geleerd en lekker praktisch.’

‘Weer fijn om nieuwe ontwikkelingen te horen en de workshops zijn ook altijd erg praktijkgericht.’

‘Veel interessante en nieuwe dingen geleerd die ik in de praktijk wil bespreken en toepassen’

‘Weer wat wijzer met betrekking tot wondzorg en de mogelijkheden en de onmogelijkheden’

‘Vlot, veelzijdig, goede afwisseling lezing/pauze, ruimte, locatie, kortom een leerzame dag in een ontspannen sfeer’

‘Meerdere keuzes uit workshops Diepgang van de cellen bij Wondzorg vond ik interessant. De kraampjes met wond materialen vond ik leuk om langs te gaan.’

‘Nieuwe ontwikkelingen , nieuwe materialen, bevlogen sprekers met veel kennis’

‘De vele behandelingen bij verschillende wonden, die werden behandeld’

‘Heel veel nuttige informatie, op een heel prettige manier aangeboden. Interessante sprekers!’

Het Wondzorg congres | Praktische informatie

Datum en locatie
Donderdag 27 mei 2021 | Online livestream

Voor wie?
Verpleegkundigen, verzorgenden, praktijkondersteuners, doktersassistenten, studenten, docenten en overige zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg, thuiszorg, verpleeghuizen, verzorgingshuizen, ziekenhuizen en maatschappelijke hulpverlening.

Tarieven
279,- per persoon (btw vrij) | Regulier tarief
239,- per persoon (btw vrij) | Abonneetarief* Nursing, TVV, TVZ

*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.

Accreditatie
Accreditatie is goedgekeurd voor 5 punten bij het Kwaliteitsregister V&V, Register Zorgprofessionals, de NVvPO (nascholing praktijkondersteuners) en bij het Verpleegkundig Specialisten Register.

Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.
Het congres staat gelijk aan een studiebelasting van 5 uur.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw-vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw-vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.

Contact:

Klantenservice (inschrijving/aanmelding)

T: 030 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Henriëtte Boven (inhoudelijke vragen)

Congresontwikkelaar
M: 06 53 97 99 13
E: henriette.boven@bsl.nl

Manouk Mens (logistieke vragen)

Congrescoördinator
T: 030 638 3639
E: manouk.mens@bsl.nl

Dyron Bijl (sponsormogelijkheden)

Sales
T: 010 742 19 41
E: dyron@crossmedianederland.com


Annuleren

Je inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleer je tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij € 50,00 p.p. aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 950,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 250,00 p.p. Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan € 125,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 35,00 p.p.. Meld je je binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kun je bij verhindering ook een vervanger van je inschrijving gebruik laten maken.