Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Contact met dementerende dankzij CRDL

Hoe maak je contact met iemand die in een andere realiteit leeft? Ontwerpers Dennis Schuivens en Jack S.C. Chen stelden zich deze vraag en beantwoorden ’m met een verrassend eenvoudig product: CRDL (spreek uit als ‘Cradle’).

Het eivormige houten object heeft aan weerszijden een zacht vlak en in het midden is een speaker zichtbaar. De CRDL nodigt uit tot aanraken. Als twee personen hun hand op de CRDL leggen en elkaar aanraken ontstaat er een gesloten circuit en komt de CRDL tot leven: er komt geluid uit. Dat geluid kan van alles zijn, van een klaterende bergbeek, tot muziek, tot stemmen. De manier van aanraken is van invloed op het geluid dat wordt voortgebracht.

Nieuw type gesprek
Met de CRDL is het mogelijk een heel nieuw type gesprek te voeren. De combinatie van aanraking en herkenbaar geluid creëert een ruimte, die zowel voor de dementerende persoon als voor de ander toegankelijk is. De CRDL maakt zo als het ware een nieuwe vorm van ‚ontmoeten’ mogelijk. De CRDL is een productontwikkeling die momenteel getest wordt in verschillende woonzorgcentra. De ontwerpers zijn in gesprek met mogelijke partners. Zij hopen binnenkort met de eerste serie-productie van de CRDL te starten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.