Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Continuïteit van zorg bij pandemie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Inspectie jeugdzorg (IJZ) onderzoeken in augustus hoe ver de zorgsector gevorderd is met de continuïteitsvoorbereiding voor een grieppandemie. Dit doen de inspecties in opdracht van minister Klink en minister Rouvoet.
mexicaanse-griep

De ministers hebben de zorginstellingen gevraagd om vóór 1 september een continuïteitsplan op te stellen, zodat de continuïteit van zorg bij een pandemie van Nieuwe Influenza A (H1NI, ofwel Mexicaanse griep) gegarandeerd is. Een pandemie kan tot aanzienlijke uitval van personeel leiden, in de zorg meer dan elders omdat zorgverleners meer blootgesteld worden aan het virus.

 

De monitoring van de inspecties van de vorderingen met continuïteitsplannen is al in de tweede helft van augustus gestart. De IGZ en IJZ hebben de ziekenhuizen, huisartsenposten, ambulancediensten, verpleeg- en verzorgingshuizen, bloed-/serumbanken en instellingen voor thuiszorg, gehandicaptenzorg, GGZ en jeugdzorg gevraagd om tussen 10 en 28 augustus op www.igz.nl een vragenlijst in te vullen. Meewerken aan deze monitoring is niet vrijblijvend.

 

De inspecties stellen op basis van alle ingevulde vragenlijsten een eindrapportage op. Deze eindrapportage is uiterlijk 15 september gereed en wordt openbaar als de minister het rapport aan de Tweede Kamer heeft verzonden.

 

Stand van zaken griepgevallen

Per 15 augustus is de meldingsplicht voor Nieuwe Influenza A (H1N1) in Nederland veranderd. Nu worden alleen nog patiënten gemeld met Influenza A die in het ziekenhuis zijn opgenomen op grond van de ernst van hun ziektebeeld en/of patiënten die aan influenza zijn overleden. Er zijn dus geen absolute getallen meer bekend over het aantal nieuwe patiënten in Nederland met Nieuwe Influenza A (H1N1). Vanaf eind april tot nu toe zijn 46 mensen met de griep in het ziekenhuis opgenomen. De meesten zijn alweer ontslagen. Twee personen zijn overleden.

Zie voor meer informatie www.rivm.nl/infectieziekten

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.