Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

COPD-patiënten krijgen te vaak antibiotica

COPD-patiënten krijgen te vaak antibiotica voorgeschreven. Artsen besluiten daartoe op verkeerde gronden. Bovendien werkt het medicijn in veel gevallen niet.
COPD-patiënten krijgen te vaak antibiotica

Dat ontdekte Marjolein Brusse-Keizer, die donderdag aan de Universiteit Twente promoveert op dit onderwerp. Brusse-Keizer werkt bij het onderzoeksbureau Longgeneeskunde van de universiteit. Als patiënten te vaak antibiotica slikken, bestaat het gevaar dat de ziekmakende bacterieën resistent raken en dat het middel niet meer werkt als dat echt noodzakelijk is.

Bacteriële infectie
In Nederland lijden ongeveer 310.000 mensen aan COPD, meestal veroorzaakt door roken. Gemiddeld een tot drie keer per jaar verslechtert hun toestand en treedt kortademigheid en hoesten met veel slijm op. Artsen kijken naar de kleur van het slijm dat de patiënt ophoest. Als dat niet helder is, zou er sprake zijn van een bacteriële infectie, waarvoor zij antibiotica voorschrijven. Bij een virale infectie krijgt de patiënt prednisolon.

Prednisolon
Brusse-Keizer stelde in haar onderzoek vast dat er helemaal geen direct verband is tussen de kleur van het opgehoeste slijm en de soort infectie. En zelfs als wel vaststaat dat een bacteriële infectie de verslechtering veroorzaakt, helpt alleen prednisolon net zo goed als een antibioticum met prednisolon, zo bleek uit testen op twee groepen patiënten. COPD was in 2006 doodsoorzaak nummer 4 in Nederland.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.