Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cordaan werft Zuid-Europese verpleegkundigen

Het Amsterdamse Cordaan Thuiszorg haalt Zuid-Europese verpleegkundigen naar Nederland vanwege het tekort aan zorgpersoneel. Zij worden ingezet als wijkverpleegkundigen.
buitenlandse verpleegkundigen
Duizenden Spaanse verpleegkundigen werken buiten hun land. De verpleegkundigen op de foto zijn niet degenen die bij Cordaan komen werken. (foto: Istock)

Een eerste groep van elf Zuid-Europese verpleegkundigen is 19 maart gearriveerd, meldde directeur André Brand aan het Algemeen Dagblad. De nieuwkomers krijgen les in de Nederlandse taal en worden bijgespijkerd in zorgprotocollen en het computersysteem. Daarna lopen ze een paar weken in de wijk mee met een buddy.

BIG-registratie

Cordaan werft de wijkverpleegkundigen uit Italië en Spanje samen met uitzendbureaus Tempo-Team en European Multi Talent Group (EMTG). EMTG werft naast voor Cordaan nog voor andere zorginstellingen, in zowel de thuiszorg als de ouderenzorg en ziekenhuizen. Het bureau heeft inmiddels ‘meer dan  tientallen verpleegkundigen’ naar Nederland gehaald, zegt Arnold Smeink van EMTG. Volgens Smeink sluiten de opleidingen in Spanje en Italië goed aan op de Nederlandse gezondheidszorg. ‘Verpleegkundigen uit deze landen zijn universitair opgeleid en zéér gemotiveerd. Zij mogen in Nederland pas als verpleegkundige werken als ze hun BIG-registratie hebben gehaald. Sinds 2017 is een taaltoets vereist voor de BIG-registratie. Tot die tijd worden de verpleegkundigen ingezet als verzorgende IG.’

Ze willen niet

Laat Cordaan of andere zorginstellingen er vooral niet te veel van verwachten, zegt Henk van Soest, die vanuit Madrid Spaans en Portugees zorgpersoneel voor Nederlandse zorginstellingen werft. Hij heeft minder goede ervaringen met de werving. Een half jaar lang heeft hij in alle hoeken en gaten van Spanje en Portugal naar verpleegkundigen gezocht. Tot nu toe vergeefs. ‘Ze willen niet’, constateert hij. ‘Hooguit een enkeling. Er heerste in Spanje hoge werkloosheid, maar inmiddels is er zeker in de steden werk genoeg. Daarbij zijn er twee grote struikelblokken: de Nederlandse taal en het klimaat. Het salaris mag dan in Nederland iets hoger liggen, maar dat weegt daar niet tegenop.’ Van Soest concentreert zich nu op de werving van tandartsen.

Vlaams

Het Vlissingse ziekenhuis ZorgSaam zorgde eind vorig jaar voor ophef met een wervingscampagne onder Vlaamse verpleegkundigen. ‘We moeten wel. Hollanders willen niet helemaal naar Zeeuws-Vlaanderen’, verklaarde directeur René Smit aan omroep Zeeland. De Vlaamse zorgambassadeur Holtzer toonde zich kritisch. ‘We moeten elkaar geen vliegen gaan afvangen. We hebben in Vlaanderen ook een tekort.’

 Cultuurverschillen en taalbarrières

Eerdere wervingscampagnes buiten de EU met onder meer Zuid-Afrikaanse en Russische verpleegkundigen liepen uit op mislukkingen vanwege de taalbarrière en cultuurverschillen. Van de zeventien verpleegkundigen Zuid-Afrikaanse verpleegkundigen die het Amsterdamse VUmc had aangetrokken, bleken er na een proefperiode tien niet aan de vereisten te voldoen. Het ziekenhuis zette de aanstellingen stop. Ook een proef met veertien Russische verpleegkundigen in het Amphia Ziekenhuis in Breda mislukte. Het tweejarig contract van de verpleegkundigen werd niet verlengd. Vier hen waren al eerder naar huis gegaan. Uit een onderzoek naar Indiase operatie-assistenten in Nederlandse ziekenhuizen bleek dat een op de vijf hun driejarige contract niet volmaakten. Van hen die dat wel deden, kreeg slechts een derde een vast contract. Het merendeel kreeg geen contract, omdat het ziekenhuis ontevreden was over de kwaliteit.

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.