Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cordula Wagner nieuwe directeur NIVEL

Prof. dr. Cordula Wagner wordt per 1 januari 2016 directeur van het NIVEL, het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg.
Cordula Wagner nieuwe directeur NIVEL
Foto: Nivel

Wagner is nu programmaleider Kwaliteit en Organisatie van de Gezondheidszorg bij het NIVEL en bijzonder hoogleraar Patiëntveiligheid en hoofd van het onderzoekscentrum Safety 4 Patients aan het VUmc.

Patiëntveiligheid in ziekenhuizen

Het onderzoek van Wagner heeft zich als hoogleraar patiëntveiligheid de laatste jaren vooral gericht op het thema patiëntveiligheid in ziekenhuizen. Haar onderzoek heeft ze uitgevoerd in nauwe samenwerking met de praktijk. Dit heeft bijgedragen aan een belangrijke daling van de potentieel vermijdbare sterfte in Nederlandse ziekenhuizen. Prof. dr. Eduard Klasen, voorzitter van de Raad van Toezicht van het NIVEL: ‘Wij hebben met Cordula Wagner een zeer goede kandidaat gevonden als directeur voor het NIVEL. Het NIVEL is de afgelopen jaren, die sterk beïnvloed zijn door de crisis, buitengewoon goed doorgekomen. Dat is één van de verdiensten van de huidige directeur. Cordula kan hier op doorbouwen.’ Peter Groenewegen neemt op dezelfde datum afscheid als directeur van het NIVEL. Hij blijft verbonden aan het NIVEL en gaat zich als senior onderzoeker Zorgstelsel en Sturing weer volledig op het onderzoek richten.

Verpleegkundigen meer betrekken

Onderzoeksinstituut NIVEL zal de komende jaren patiënten, verpleegkundigen, verzorgenden en zorgorganisaties meer betrekken bij haar onderzoeken. ‘NIVEL staat als organisatie. Er komen geen drastische veranderingen maar er komen wel accentverschuivingen. Ik ben iemand die naar buiten is gericht,’ zegt Cordula Wagner die voor een periode van vijf jaar is benoemd tot directeur. Als hoogleraar heeft ze haar sporen verdiend. Eerder dit jaar ontving ze de NVZ-penning voor haar bijdrage aan het verminderen van vermijdbare schade en sterfte in ziekenhuizen. Van oorsprong is ze fysiotherapeut en socioloog.

Wetenschap naar praktijk

Wagner constateert dat bij beleidsmakers een grotere behoefte bestaat om gevolgen van beleid te evalueren of te peilen wat de behoeften zijn van burgers. Partijen in het veld willen weten wat nieuw beleid concreet voor hen betekent. Het onderzoeksinstituut in Utrecht voert onderzoek uit voor instellingen, brancheorganisaties of overheden zelf. ‘Sommige ontwikkelingen moet je op landelijk niveau monitoren, andere kunnen heel goed lokaal gevolgd worden. Wij ontwikkelen instrumenten, bijvoorbeeld gevalideerde vragenlijsten. En we ondersteunen bijvoorbeeld dossieronderzoek in ziekenhuizen met trainingen. Onze hoofdtaak is toegepast gezondheidszorgonderzoek op het snijvlak van wetenschap, beleid en praktijk’, vertelt zij in een interview met Zorgvisie.

Meetinstrumenten ouderenzorg

Het ontwikkelen van een wetenschappelijk verantwoord en bruikbaar meetinstrument kost volgens haar algauw een paar jaar. Zij is daarom kritisch over de aangekondigde afschaffing van de CQ-index in de ouderenzorg. ‘Dat is zonde. Als je geen alternatief hebt, is de vraag of je dit moet afschaffen. Straks zijn de onderzoeksresultaten niet meer te vergelijken, terwijl je in een periode van transitiezit en zicht wilt hebben of wat er gebeurt.’ Ze signaleert dat het altijd nodig zal zijn om meetinstrumenten door te ontwikkelen. ‘We wilden niet alleen meer weten over de tevredenheid van patiënten maar ook over hun ervaringen. Dat doel is nu bereikt. Iedereen wil nu naar uitkomstindicatoren toe. We zijn nu bezig om de Proms (Patient reported outcomes) verder te ontwikkelen. Maar ook daarmee houdt de ontwikkeling niet op. In de VS zie je al een tegenbeweging opkomen waarbij weer het belang van procesindicatoren wordt benadrukt. Je hebt een combinatie van uitkomst- en procesindicatoren nodig. Alleen maar uitkomstindicatoren geven onvoldoende houvast voor een zorgorganisatie om te sturen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.