Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Corona-herintreder Marijke (67): ‘Familie gaat last krijgen van uitgestelde rouw’

Zowel in Nederland als Vlaanderen dragen honderden voormalig verpleegkundigen hun steentje bij in de zorg voor corona-patiënten. Deel 3 van de serie corona-herintreders: de gepensioneerde Marijke Slenders.
patiënt houdt hand vast
Marijke Slenders: 'Een hand vasthouden kan nu niet. Je mag elkaar niet aanraken, troost bestaat nu enkel uit woorden'

Marijke was al 2 jaar met pensioen toen ze weer aan de slag ging op de palliatieve eenheid in het Maria Ziekenhuis Noord-Limburg in Pelt (B), waar ze zo’n 20 jaar werkte. Zo kunnen vaste medewerkers van die afdeling bijspringen op de corona-afdeling.

‘Toen ik vorige week voor het eerst in 2 jaar weer een voet op de afdeling zette, was het snel weer zoals vroeger. Los van het computerprogramma dat ik niet kende, zat ik er zo weer in.

Toch waren er door de coronacrisis ook een aantal grote verschillen. In het ziekenhuis hing een speciale, gespannen sfeer. De palliatieve eenheid is normaal een afdeling waar veel ruimte en aandacht is voor de patiënt en zijn familie. We raken hen aan, knuffelen veel, geven letterlijk een schouderklopje als het nodig is. We prediken continu hoe belangrijk het is dat je goed afscheid neemt van een dierbare.

Dit alles kan nu niet. Je mag elkaar niet aanraken, troost bestaat nu enkel uit woorden en deels kan het nog non-verbaal: meelevend knikken, met een open houding; maar ook dit is beperkt door het mondmasker dat we moeten dragen. Gelukkig liggen op onze afdeling geen coronapatiënten, dan zou er geen bezoek mogen komen.

Stervenden mogen nu maximaal 2 bezoekers gelijktijdig krijgen. Allemaal vragen ze om meer, maar dat mag niet. Daar kun je weinig aan doen, die mensen leggen we uit dat dit nu eenmaal van hogerhand is beslist om besmetting te voorkomen. De meesten begrijpen het wel, maar het valt hen zwaar.

Ik hoef vast niet uit te leggen dat dit ook voor ons onnatuurlijk voelt, dat het tegen onze eigen regels en overtuigingen ingaat. Het is zo belangrijk voor het rouwproces om goed afscheid van een dierbare te kunnen nemen. Ik voorzie na deze crisis een andere crisis: die van uitgestelde rouw.

Toch sta ik hier liever niet te lang bij stil. We moeten nu ratio boven het gevoel zetten. Deze maatregelen zijn nodig, niemand is erbij gebaat dat er extra besmettingen komen. Ik ben heel gelukkig dat ik, hoe klein mijn bijdrage ook is, iets kan doen om te helpen.’


Lees ook de verhalen van:

Corona-herintreder Jo: ‘Ik verruilde de tapkraan voor een mondkapje’
Corona-herintreder Mayke: ‘Nu ik eindelijk iets kan doen is de knoop in mijn buik weg’
Corona-herintreder Jessica: ‘Ik kan mezelf eindelijk weer recht in de spiegel aankijken’

Palliatieve zorg congres 15 september: kom je ook?
Hopelijk kunnen we in september weer samen komen, om stil te staan bij de afgelopen tijd en vooruit te kijken in de wereld van de palliatieve zorg. Meer informatie.

2 REACTIES

 1. Het is inderdaad een feit dat de rouw verstoord wordt bij naasten die weggehouden worden bij afscheid. Ik heb vele cliënten behandeld die alsnog de feitenreconstructie maakten van wat er gebeurd was en de belevingsreconstructie over welke emoties dat opriep. En een alsnog ritueel.
  In de media vraag ik vanaf begin april aandacht voor Zorgfotografie (voorzorg) en Fotoschouw (nazorg): in tijden van Corona zijn dit werkzame instrumenten in de emotionele wondzorg. Zie ook Google:
  RTV Noord rouwtherapeut
  Meer info:
  Monnink@verlieskunde.nl

 2. Lees alle reacties
 3. Ondanks de overtuiging van deze vpk en het vooruitzicht van een andere crisis, dat vooruitzicht deel ik, legt ze toch uit dat het nu eenmaal de regels zijn. ‘Regels zijn regels en die moeten worden op gevolgd.’ Daar is in het verleden veel leed mee berokkend. Het is de verantwoordelijkheid ergens anders neerleggen.
  Beter is het volgens mij om per situatie te bekijken wat er nodig is en met collega’s en verantwoordelijke arts een afweging te maken. Kan je de zes hygiëneregels in acht nemen? Kan je dan een uitzondering maken en er drie bij het bed toelaten, omdat er weinig tijd meer lijkt te zijn voor het afscheid? Of omdat er iemand is die zonder begeleiding van twee mensen vreselijk overstuur wordt of erger?
  In deze tijd wordt er over het algemeen in mijn ogen teveel gekeken naar alleen de korte termijn: zoveel mogelijk besmetting voorkomen. De gevolgen voor de lange termijn schuiven we voor ons uit. Voor de vakantie al een scheidingsgolf ipv erna. Meer mensen in de schulden door online aankopen op krediet. Om van de toegenomen risico’s op suïcides nog maar niet te spreken ….

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.