Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De kwestie: Ouderenzorg

De actie van zorgverzekeraar CZ om een aantal ziekenhuizen niet meer toe te staan borstkankeroperaties te verrichten – met als ultieme maat het aantal operaties per jaar – heeft veel reacties teweeggebracht en is voorlopig teruggedraaid. Toch geeft deze actie een richting aan waar we in de gezondheidszorg naar toe lijken te gaan onder het motto ‘meten is weten’. En meten heeft dan vooral betrekking op medische aspecten. Is de behandeling geslaagd? Welk percentage van de patiënten heeft de operatie overleefd? Dat patiënten kunnen kiezen voor een ziekenhuis vanwege een goede verpleegkundige zorg, is nog nooit bij een zorgverzekeraar opgekomen. De verpleegkundige zorg zit er gewoon automatisch bij. Terwijl een patiënt helemaal niet in een ziekenhuis hoeft te verblijven als hij geen verpleegkundige zorg nodig heeft. Immers, zijn behandeling kan dan ook wel poliklinisch plaatsvinden. De aandacht in Nederland voor het verpleegkundige magneetconcept, weliswaar van harte ondersteund door het ministerie van VWS, lijkt voor wat betreft de ziekenhuizen een geïsoleerde beweging die losstaat van overige maatregelen ten behoeve van een goede kwaliteit van zorg. Wanneer het bestand zorgverleners in de regeerperiode van het pas aangetreden kabinet wordt uitgebreid met 1200 verpleegkundigen, wordt de magnetische aantrekkingskracht van de V&V-sector mogelijk groter. Zij kunnen worden ingeschakeld bij het dagelijks luchten van ouderen, een activiteit waarop deze formeel recht krijgen volgens het regeerakkoord. Ofschoon niemand enig idee heeft waar die verpleegkundigen op korte termijn vandaan moeten komen. Vooral voor verpleegkundig specialisten ligt hier wellicht nog een terrein braak. Dit in verband met de te verwachte tekorten van specialisten ouderengeneeskunde, voor wie het verpleeghuis geen aantrekkelijk werkterrein is. Dan zal echter de opleidingscapaciteit van de masteropleidingen substantieel moeten worden uitgebreid. Zodat de magnetische aantrekkingskracht van goede verpleegkundige zorg toch kan worden gehonoreerd.

 

Marian Adriaansen

Lector Langdurige Zorg, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Dit redactioneel is verschenen in TvZ nr 11/12-2010

 

Hoe is de aantrekkingskracht van de ouderenzorg te vergroten voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten? Reageer hieronder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.