Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

De Noo: ‘Verpleegkundige, laat van je horen’

Verpleegkundigen en artsen zouden zich wel eens duidelijker mogen uitspreken over de zaak Lucia de Berk, stelt Metta de Noo. Zij is een vertrouwelinge van de recent vrijgelaten verpleegkundige.

De afgelopen jaren heeft de beroepsgroep te weinig van zich laten horen, vindt De Noo. ‘Uit gemakszucht’, vermoedt ze. ‘Met de gedachte: laat een ander dit maar oppakken.’ Zelf is Lucia daar ook teleurgesteld over, zo laat De Noo weten. 
 
Tussen wal en schip
Metta de Noo is begaan met het lot van Lucia de B., ook nu ze op vrije voeten is. Ze vertelt onder meer hoeveel tijd de verpleegkundige en haar dochter zijn kwijt geweest sinds de vrijlating. Simpelweg om de medicijnen voor Lucia de B. te verkrijgen. ‘Ze is de dupe van de nonchalance van het systeem.’

Niemandsland
De verpleegkundige kon geen medicijnen krijgen omdat ze nu in een niemandsland verkeerd, balancerend tussen het gevangenissysteem en dat van de wereld daarbuiten. ‘Gelukkig is dat nu in orde’, zo heeft De Noo vandaag begrepen uit een telefoongesprek met Lucia de B.
 
Roddel
De Noo vreest dat collegaverpleegkundigen en artsen zich nog steeds op de vlakte zullen houden over de zaak, terwijl het volgens De Noo – zelf verpleeghuisarts – nu toch duidelijk is dat ‘mismeldingen en roddel tot vreselijke dingen kunnen leiden’.

Door: Redactie Nursing | Jeroen van Renesse
Datum: 4 april 2008

3 REACTIES

 1. Lucia de Berk mag van geluk spreken dat zij ‘bijstand’ heeft gekregen van iemand als Metta de Noo. Ik heb Metta leren kennen tijdens een opname van een vriend in een psychiatrisch ziekenhuis te Enschede. Een vertrouwensvolle vrouw die haar verantwoordelijkheid kent. Groet van Ineke

 2. Lees alle reacties
 3. Ik vind het schandalig hoe haar collega’s haar hebben laten vallen en achter haar rug om negatieve zaken hebben verteld. Zo kwam ze in een nog verdachter licht te staan.
  Pas maar op, dames, morgen bent u zelf de pineut. En wie komt er dan voor u op?

 4. deze mail heb ik 9 april naar Lucia gestuurd
  Beste Lucia,
  Een tijd geleden zag ik Metta de Noo op de televisie, nadat jouw zaak voor de rechtbank in Arnhem opnieuw behandeld was. Ze zei dat het goed zou zijn voor jou als collega- verpleegkundigen iets van zich zouden laten horen. Dat moet ik doen, dacht ik, om jouw te steunen.
  Via een vriendin, die al jaren bij de ondersteunende groep voor jou behoort, hoorde ik dat zij voor heropening van jouw zaak pleitten. Omdat jij onterecht veroordeeld zou zijn. Ik las toen een boekje over jouw veroordeling. Ik dacht, dit had ook mij kunnen overkomen. Vroeger, toen ik nachtdiensten draaide bv. in het ziekenhuis, gingen soms 3 mensen dood in één week waar ik bij was. Dat is intensief en zwaar soms. Maar als je dan waardering voor je werk krijgt, geeft het voldoening. Bij jou gebeurde het omgekeerde en leidde tot het ergste wat een mens kan overkomen. Het is moeilijk voor een ander in te voelen wat jou overkomen is .
  Lucia, je zult misschien denken, waarom krijg ik nu pas zo’n mail? Maar als buitenstaander weet je niet goed wat je moet doen. Nu stuur ik deze mail naar mijn vriendin, die het naar Metta doorstuurt die jouw mailadres heeft. Beter laat dan nooit, denk ik maar. Twee jaar geleden heb ik met een licht voor je raam gezwaaid in Nieuwersluis. Ik hoorde dat je dat goed had gedaan.
  Het verbaast mij dat de beroepsgroep van verpleegkundigen en verzorgenden geen aandacht aan jouw zaak heeft besteed. De redactie van het blad V&VN heb ik twee jaar geleden gevraagd een artikel over jouw zaak te schrijven, maar dat is niet gebeurd. Ik denk dat veel verpleegkundigen steeds gedacht hebben, als je veroordeeld bent zal dat wel terecht zijn. Pas toen mijn vriendin zei dat ze er van overtuigd was dat jij onterecht veroordeeld was, ben ik mij erin gaan verdiepen. En je weet verpleegkundigen lezen weinig en zijn geen actievoerders. Maar dat is geen excuus.
  Vorige week vertelde ik tegen een collega hoe ik over jouw veroordeling dacht. Zij had dezelfde mening als ik.
  Woensdag ga ik naar Arnhem om bij de uitspraak te zijn met mijn vriendin. Mijn collega komt ook misschien.
  Welke schadevergoeding je ook zult krijgen, dat kan nooit opwegen tegen wat je aangedaan is. Toch hoop ik voor jou dat alle bijdragen, waar Metta de Noo mee begonnen is, je zullen helpen weer een toekomst op te bouwen.
  Het allerbeste met je en sterkte woensdag bij de uitspraak.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.