Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Deel Tamiflu-gebruikers wordt onwel

De Britse autoriteiten hebben meer dan vierhonderd meldingen van bijwerkingen geregistreerd van Tamiflu, het middel tegen de Mexicaanse griep.

Tussen 1 april en 6 augustus kwam bij 11 procent van de volwassenen die het middel gebruikten misselijkheid voor en 8 procent moest overgeven. Vijftien procent van de kinderen moest overgeven en tien procent kreeg last van diarree.

Buikpijn en misselijk
Eén op de twintig kinderen kreeg buikpijn en drie procent werd misselijk. Voor zwangere vrouwen blijkt Tamiflu ook niet veilig. Daarom is Engeland voor hen reeds overgestapt naar Relenza, omdat dit middel niet in het bloed wordt opgenomen en daarom minder schadelijk is voor het kind.

Preventieve inname zinloos
Wanneer het middel preventief wordt ingenomen, komt ook hoofdpijn als bijwerking voor. In Nederland waarschuwt de apothekersorganisatie KNMP tegen het oneigenlijk gebruik van Tamiflu. Eerder deed de Mexicaanse gezondheidsorganisatie PAHO dat ook al, omdat bij preventief gebruik het middel niet meer werkt wanneer het echt nodig is.

Registratie van verschijnselen
De Britse toezichthouder MHRA verzamelt gegevens over de uitwerking van het medicijn van farmaceut Roche. Het is niet met zekerheid te stellen dat alle gemelde verschijnselen daadwerkelijk zijn veroorzaakt door gebruik van het middel. Het gaat enkel om de registratie van verdachte verschijnselen die zich hebben voorgedaan na de inname van Tamiflu.

Bijwerkingen Relenza nihil
Al 300.000 mensen hebben het middel in Groot-Brittannië gekregen om verschijnselen die op de Mexicaanse griep duiden, te bestrijden. Iedereen kan het gratis krijgen na beantwoording van een serie vragen. De MHRA beschouwt het als een volstrekt veilig medicijn. Relenza heeft minder bijwerkingen. De MHRA registreerde tien meldingen sinds 1 april. Wel wordt het afgeraden voor mensen met longproblemen als gevolg van de melding van ademhalingsproblemen.

Skipr
Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. nou ik moet zegen, dat ik een hooge koorts had van 41.1 en wat ik ook heb gedaan met al die sintoomen van die mexicanse griep, wou niemand me helpen geen dokter, ggd mijn huis arts, noem maar op allemaal zeiden binnen blijven. ik werd zo kwaad he, mijn zusster die tamuflu 75mg 10 caps via internet had gekocht, gaf me een paar en hier ben ik zonder geen enkele verschijnselen en beter in 5 dagen.u moet niks geloven over niet gebruiken van deze medicijn.het werkt bij een ieder anders.die verschijselen is dat die medicijn, die bakteriebreekt, daar om moet je ziek worden en dan ben je beter.ik zit in de risico groep en niemand die me wouw zien of helpen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.