Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dementerenden beter af op zorgboerderij

Ouderen met dementie zijn wat lichamelijke conditie betreft beter af op een zorgboerderij dan in de reguliere dagbehandeling.
Dementerenden beter af op zorgboerderij

Dit blijkt uit promotieonderzoek van de Wageningen Universiteit. De boerderijen zijn vooral beter in staat om de voedsel- en vochtinname van de ouderen te stimuleren. En dat is belangrijk, vindt onderzoekster Simone de Bruin, omdat mensen met dementie vaak kampen met uitdroging, gewichtsverlies en ondervoeding.

Meerwaarde voor dementerenden
De Bruin verrichtte onderzoek naar de vraag of zorgboerderijen meerwaarde hebben voor de gezondheid van ouderen met dementie, in vergelijking met reguliere instellingen. Het aantal zorgboerderijen is de laatste tien jaar sterk gegroeid, van 75 stuks in 1998 tot 944 vorig jaar. Op zorgboederijen kunnen ouderen met dementie allerlei activiteiten ondernemen, zoals tuinieren, dieren verzorgen en koken.

Meer mannen dan vrouwen
Volgens de Bruin zijn de boerderijen niet effectiever dan de reguliere zorg als het gaat om geestelijk functioneren, emotioneel welbevinden en het voorkomen van gedragsproblemen. Het viel op dat de zorgboerderijen meer mannelijke patiënten hebben dan gewone zorginstellingen waar juist meer vrouwen zijn. Veel van de mannen hebben thuis nog een partner die met de dagverzorging op de boerderij wordt ontlast.

Het Parool
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.