Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Dementerenden komen tot rust in strandkamer

Speciaal voor dementerende bewoners is er in woonzorgcentum Vreugdehof in Amsterdam een strandkamer gebouwd. Hier kunnen de ouderen met hun blote voeten in het zand genieten van de zon. De speciale kamer moet het welbevinden van de ouderen verbeteren.
Dementerenden komen tot rust in strandkamer

In de afgelopen periode is de tuinkamer van het woonzorgcentrum omgebouwd tot een echte strandkamer. In de ruimte bevindt zich een zandstrandje en ‘zon’ die instelbaar is qua intensiteit en warmte. Af en toe waait er een zomers briesje en klinken geluiden van golven en overvliegende zeemeeuwen. De ouderen kijken, dankzij een metershoog decor, uit over zee. In de kamer staan zo’n vijf á zes stoelen waar de ouderen op kunnen zitten. Ook zijn er houten vlonders waarop rolstoelen geparkeerd kunnen worden.

Minder agressief gedrag
Debbie Brandon, teamleider Osira, legt op Zorgvisie uit dat de speciale kamer goed bezocht wordt. ‘Mensen leven helemaal op en beginnen spontaan te vertellen over vroeger. Ook de familie en vrienden reageren op de strandkamer. Echte resultaten hebben we nog niet gemeten, maar we zien al wel dat het werkt. We hebben een bewoonster met de ziekte van Pick die loopdrang heeft en constant over de gangen wandelt. Daarbij schreeuwt ze vaak en vertoont agressief gedrag. In de strandkamer komt zij echter helemaal tot rust en ook een aantal uren daarna is zij veel rustiger dan normaal. Dat toont voor ons het nut al aan.’ De ouderen mogen maximaal een uur achter elkaar in de kamer zijn en worden niet bruin van de lampen.

Effect van licht
Het idee ontstond tijdens een bezoek aan de Zorgtotaal Beurs. De Sunscene, zoals de installatie heet, werd in eerste instantie voor de wellness-sector ontwikkeld. Daar bleek dat het nepstrand ook een positief effect heeft op het welbevinden van dementerenden. Eerder concludeerden onderzoekers van de Vrije Universiteit van Amsterdam al dat licht een positief effect heeft op het brein waardoor depressie en angstklachten afnemen. Belgisch onderzoek wees bovendien uit dat licht effect heeft op de aanmaak van melatonine, een stof die inwerkt op het slaappatroon. De verwachting is dat de ouderen die een tijd in de strandkamer doorbrengen, beter slapen waardoor ze uitgerust zijn en minder slaapmedicatie nodig hebben. Het woonzorgcentrum wil pas na de zomer starten met een onderzoek omdat de aankomende zomer ook effect zou kunnen hebben op de ouderen.

RTV Noord Holland maakte een filmpje van meneer Smid die samen met zijn dochter Marylou ‘een dagje naar het strand’ gaat. Bekijk het filmpje hier.

Zorgvisie, Osira
Door: redactie Nursing
Fotografie: Cor Mantel, www.stuntmantel.nl

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.