Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Dementie niet te voorkomen door gezonde leefstijl

Is dementie te voorkomen als je gezond leeft? Die vraag probeerden onderzoekers aan het AMC te beantwoorden in de grootste studie naar het voorkomen van dementie ooit.
ANP-1000_33566936.jpg
Het onderzoek aan het AMC is het grootste onderzoek naar preventie van dementie ooit. - Foto: ANP

Het antwoord op deze vraag is ‘nee’, blijkt uit onderzoek van de afdelingen Neurologie en Huisartsgeneeskunde van het AMC en het Radboud UMCIntensieve behandeling van hart- en vaatziekten blijkt geen grote preventieve werking te hebben op de ontwikkeling van dementie. Deze resultaten zijn gepubliceerd in The Lancet. Het preDIVA-onderzoek (‘Prevention of Dementia by Intensive Vascular Care’) is het eerste onderzoek naar het effect van uitgebreide vaatzorg op de preventie van dementie. In totaal werden 3526 ouderen van 70-78 jaar bestudeerd.

Doel onderzoek

Doel van het onderzoek was om wetenschappelijk bewijs te leveren voor het feit dat het aantal gevallen van dementie jaarlijks niet zodanig toeneemt als wordt voorspeld. Dit werd altijd toegeschreven aan de beschermende maatregelen tegen hart- en vaatziekten. Doordat ouderen vaker medicijnen slikken tegen een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolpeil, zouden de aanvoerroutes naar het hoofd schoner gehouden worden, waardoor dementie op afstand gehouden zou worden. De onderzoekers van het AMC hoopten dat hun onderzoeksresultaten deze aanname zouden onderschrijven. 

Teleurstellende resultaten

Maar het blijkt dat dit bewijs niet geleverd kan worden met het onderzoek, dat zes jaar duurde. In de groep die extra vaatzorg kreeg was 6,5 procent van de ouderen dement geworden, tegenover 7 procent in de groep zonder begeleiding. Dat verschil was niet significant, en kan dus op toeval berusten.Onderzoeksleider Pim van Gool, hoogleraar neurologie in het AMC, geeft in De Volkskrant toe dat de resultaten teleurstellen. ‘Dit was niet waarop we hadden gehoopt.’

Dementiezorg in Nederland

De onderzoekers schrijven de beperkte en onzekere winst voor de groep als geheel toe aan het feit dat de standaardzorg in Nederland al van hoog niveau is en aan de relatief hoge leeftijd van de deelnemers. Zij vermoeden dat er in landen met een minder hoge standaard van eerstelijnszorg mogelijk meer winst haalbaar zal zijn, vooral als de vaatzorg wordt gestart op jongere leeftijd, bij mensen met een verhoogd risico op dementie en wanneer therapietrouw extra aandacht krijgt. 

Nederland is allround kampioen dementiezorg, stelt Hanneke Beerens na promotieonderzoek. Lees meer

1 REACTIE

  1. Een misleidende kop! Het onderzoek stelt alleen dat de aanname dat de beschermende maatregelen tegen hart- en vaatziekten (lees slikken van pillen) zou verklaren waarom het aantal gevallen van dementie jaarlijks niet zodanig is toegenomen, niet klopt.
    Zie link van recent onderzoek dat stelt dat 1/3 van de gevallen van dementie voorkomen kan worden door gezonde leefstijl!
    https://www.washingtonpost.com/local/social-issues/healthier-living-could-reduce-worldwide-dementia-by-a-third-report-says/2017/07/19/e40438be-6cc0-11e7-96ab-5f38140b38cc_story.html?utm_term=.c8b0da4531d8

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.