Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deskundigen willen zaak Lucia de B. heropenen

Hoogleraren kansberekening en statistiek pleiten voor onmiddellijke heropening van de strafzaak tegen de Lucia de B. Vandaag overhandigen zij een petitie aan staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie.

De advocaat van De B. biedt ook een exemplaar aan de procureur-generaal van de Hoge Raad aan. Deze buigt zich momenteel over een officieel advies om de zaak te heropenen.

Niet overtuigend 
De meer dan 80 hoogleraren vinden het bewijs tegen de Haagse verpleegster niet overtuigend. Essentiële medische en statistische informatie zou niet bij de rechters terecht zijn gekomen.

Geen aanwijzingen
Zij stellen verder dat er op basis van de statistiek geen sterke aanwijzingen zijn dat De B. te maken had met de sterfgevallen. Ook kraken zij het gebruik van zogenoemd schakelbewijs, dat ze een verkapte vorm van statistiek noemen.

Initiatief
De petitie is een initiatief van professor Richard Gill, voorzitter van de Nederlandse vereniging van statistiek, en doctor Peter Grunwald, statisticus bij het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam.

Onjuistheden
Ook de president van het gerechtshof in Den Haag, Joep Verburg heeft kritiek op de zaak Lucia de B. Hij beklaagt zich in NRC Handelsblad over ongenuanceerdheden en onjuistheden in het proces.

 

Lees ook

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.