Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Deze verpleegkundige vervolgopleidingen hebben NLQF-niveau 6

Er zijn tien verpleegkundige vervolgopleidingen gecertificeerd op NLQF-niveau 6. In juli komt er waarschijnlijk nog zeker één bij.

De overgangsregeling om regieverpleegkundige te worden gaat gelden voor hbo-verpleegkundigen die vóór 2012 hun diploma haalden en voor mbo- of inservice-opgeleiden met een verpleegkundige vervolgopleiding op NLQF-6-niveau. Zo berichtte Nursing vorige week in het bericht ‘Minister stelt overgangsregeling verpleegkundigen vast’. Maar welke vervolgopleidingen zijn dat precies?

De verpleegkundige vervolgopleidingen die het vereiste NLQF-niveau 6 al hebben zijn deze tien:

 1. Ambulanceverpleegkundige
 2. Cardiac-careverpleegkundige
 3. Dialyseverpleegkundige
 4. Intensivecareverpleegkundige
 5. Kinderverpleegkundige
 6. Mediumcareverpleegkundige
 7. Recoveryverpleegkundige
 8. Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
 9. Spoedeisendehulpverpleegkundige
 10. Wijkspecialist

Ziekenhuis Bernhoven in Uden heeft een aanvraag ingediend om haar opleiding regieverpleegkundige te laten certificeren op niveau 6. Op 3 juli gaat een commissie van het NLQF daarover een oordeel vellen.

Om zoveel mogelijk mbo- en inservice-verpleegkundigen met een vervolgopleiding de kans te bieden om toegang te krijgen tot de overgangsregeling beveelt de commissie Meurs het CZO, hogescholen en brancheorganisaties aan om hun verpleegkundige vervolgopleidingen te laten accrediteren door het NCP NLQF – voor zover ze dat nog niet hebben gedaan. Volgens V&VN zijn er zeker verpleegkundige vervolgopleidingen die al een aanvraag hebben ingediend of die dat overwegen te doen. Dat zijn waarschijnlijk ook CZO-erkende vervolgopleidingen, maar het CZO wil op dit moment niet zeggen om welke opleidingen het gaat.

Wil je weten of jouw vervolgopleiding nog gecertificeerd wordt? Je kunt als verpleegkundige bij je opleider navragen of zij certificering hebben aangevraagd.

Het NLQF houdt op haar website bij welke vervolgopleidingen zijn gecertificeerd op NLQF-niveau 6. 

[/vc_row]

Verpleegkundigen reageren massaal op de berichtgeving over de nieuwe functie regieverpleegkundige, en de overgangsregeling. V&VN weerlegt enkele misverstanden. Vragen en misverstanden rond de nieuwe Wet Big II en de overgangsregeling.

10 REACTIES

 1. Tja…, daar zit in dan met mijn inservice-opleiding, MGZ opleiding, wijkverpleegkundige AGZ , JGZ, stagebegeleider HBOV in de wijk ervaring gedurende 22 jaar en vele studies,eigen praktijk als overgangsverpleegkundige en Health-consulent en nascholingen verder, Een indrukwekkend c.v.
  Nu al 12 werkzaam als praktijkverpleegkundige naar ieders tevredenheid. Ben 61 en voel me met deze regeling gepasseerd.
  Mijn MGZ opleiding bestaat niet meer en mijn nascholingen zijn zo gedifferentieerd gegeven dat verscheidene opleidingsinstituten niet een meer bestaan.
  Wat nu…. verschil in MBO en HBO oké, maar dan genuanceerd graag. Ik sta hier zeker niet alleen in, er zijn principes, ik laat me niet kort voor mijn pensioen aan de kant schuiven. Ik ben trots op mijn vak, heb me altijd voorgehouden dat je je zelf moet blijven scholen al kost het nog zoveel energie. Ik hoop dat voor al diegene die er voorstaan als ik door kunnen blijven werken op het niveau waar we nu op zitten met de bijbehorende waardering!!!

 2. Lees alle reacties
 3. Bianca1981. Ik kan me niet vinden in jouw voorstel om een aantal redenen.

  Er is een nog vrij recent rapport waarin met betrekking tot een aantal Mbo opleidingen die op NLQF 4 niveau zijn gewaardeerd waaronder de Mbo-v wordt aangegeven dat er voldoende argumenten waren om deze op NLQF5 niveau te waarderen. De mogelijkheid tot beroep is toen echter geblokkeerd door het Ministerie want: niet wenselijk.
  De Inservice, Hbo en Mbo verpleegkundigen doen al 45 jaar hetzelfde werk op hetzelfde niveau. Het is het Hbo niet gelukt om zijn meerwaarde in de praktijk waar te maken daarom is het nieuwe curriculum BN2020 bedacht.
  De eerste voltijd studenten (zonder eerdere verpleegkundige opleiding) die BN2020 zijn opgeleid moeten nog afstuderen, het curriculum heeft zijn meerwaarde dus nog niet bewezen in de praktijk.

  Samenvattend:
  1: we zetten dan al onze kaarten in op de BN2020 verpleegkundigen en
  degraderen tegelijkertijd de verpleegkundigen die al jaren op NLQF6 niveau werken.
  2. Binnen een heel klein speelveld creëren we meerdere niveaus
  En het allerbelangrijkste:
  3. We gaan volledig voorbij aan de inhoud van de beroepsprofielen en de
  overeenkomst met de opleiding, ervaring en competenties van verpleegkundigen en
  de praktijk.

  De enige overgangsregeling die recht doet aan alle partijen is de overgangsregeling die:
  Alle zittende verpleegkundigen wanneer hun werkzaamheden overeenkomen met het beroepsprofiel van regieverpleegkundige en zij daardoor dus op NLQF6 niveau functioneren (complexe en onvoorspelbare zorg, initiëren van zorg)
  of wanneer zij de bij NLQF6 niveau behorende competenties of opleiding bezitten ongeacht hun initiële verpleegkundige opleiding de mogelijkheid geven zich als regieverpleegkundige te registreren.
  Dit voorkomt demotivatie, onrust, slechte arbeidsverhoudingen, uitstroom van ervaren verpleegkundigen, onnodige scholingskosten en de belangrijkste: garandeert goede zorg voor onze patiënten!

 4. De vraag is alleen vanaf wanneer de NLQF6 inschaling geldt. Ik hoor nl. dat dit niet met terugwerkende kracht geldt. Dus stel: de opleiding Oncologieverpleegkundige wordt ingeschaald op NLQF6 in 2019, dan geldt dat alleen voor dit diploma vanaf 2019. Dat zijn de antwoorden die ik heb gekregen. (wat natuurlijk heel vreemd zou zijn)

  • En moet je ook aantoonbaar werkzaam zijn als bijv oncologieverpleegkundige om in NLQF 6 te komen?
   Al heb je je specialisatie 10 jaar geleden gehaald maar ben je nog steeds werkzaam in de functie (incl bijscholing) dan kan ik me voorstellen dat je naar NLQF 6 gaat. Maar niet als je ooit een specialisatie hebt gedaan en deze al vele jaren niet meer uitoefent.

 5. Waarom kiezen we er in vredesnaam niet voor om nu NLFQ 5 invulling te geven?

  Binnen andere sectoren is dit de associate degree. Binnen de verpleegkunde kunnen we dan kiezen voor:
  NLFQ 4 = MBO-V (verpleegkundige)
  NLFQ 5 = oude HBO-V en inservice (senior verpleegkundige)
  NLFQ 6 = HBO-V na 2012 of aantonen middels toets (regieverpleegkundige)

  Zo worden ouden HBO-V’ers niet “terug gezet” naar MBO-V en is er waardering voor wat ze kunnen door ze op NLFQ 5 in te schalen, maar kan de regie verpleegkundige op NLFQ niveau 6 wel onderscheidend zijn.
  En die verpleegkundigen die van mening zijn dat ze op NLFQ 6 werken, kunnen door middel van een toets aantonen de competenties te hebben, maar indien ze die niet hebben, blijven ze NLFQ niveau 5 in plaats van terug te gaan naar niveau 4.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.