Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Diabetes: sensortechnologie FGM voor meer patiënten in basispakket

De sensortechnologie Flash glucose monitoring (FGM) wordt sinds 10 december vergoed uit het basispakket voor mensen met diabetes type 1 en 2 met een intensief insulineschema die nu tenminste 4 keer per dag moeten vingerprikken. Met FGM kunnen patiënten hun glucosewaarden monitoren zonder bloed af te nemen via een vingerprik.
Door sensortechnologie hebben minder met mensen met diabetes een vingerprik nodig.

Dat blijkt uit het standpunt van Zorginstituut Nederland, dat inmiddels is overgenomen door minister Bruins (Medische Zorg).

Sensor scannen

Met FGM meet een patiënt de glucose met een sensor op de bovenarm. De glucosewaarde ziet de patiënt door de sensor te scannen met een reader of met een app.

‘FGM effectief’

Een aantal groepen patiënten komen al sinds november 2017 in aanmerking voor vergoeding van FGM. Namelijk: kinderen met diabetes type 1, volwassenen met slecht ingesteld diabetes type 1, zwangere vrouwen met diabetes type 1 en 2 (geen zwangerschapsdiabetes) en vrouwen met diabetes type 1 en 2 die een zwangerschapswens hebben.

Zorginstituut Nederland heeft de afgelopen maanden beoordeeld of FGM ook effectief is voor mensen met diabetes mellitus type 1 en type 2 met een intensief insulineschema. Het antwoord is ja.

‘Het Zorginstituut acht voldoende bewezen dat het risico op hypoglykemieën (hypo’s) en hyperglykemieën (hypers) met FGM wordt verkleind. Daarmee vermindert ook de kans op langetermijn complicaties’, schrijft het Zorginstituut in de evaluatie. ‘Hiermee voldoet FGM aan het criterium ‘stand van wetenschap en praktijk’, wat een vereiste is voor vergoeding uit het basispakket.’

‘Kwaliteitscriteria nodig’

Maar niet iedere diabetespatiënt met de juiste indicatie krijgt FGM automatisch vergoed, benadrukt het Zorginstituut. Voorwaarde is dat zorgverleners beoordelen of deze sensortechnologie voor een individuele patiënt daadwerkelijk bijdraagt aan zijn of haar behandeldoelen.

Voor deze beoordeling zijn kwaliteitscriteria nodig, schrijft het Zorginstituut, die zorgverleners samen met patiënten en zorgverzekeraars moeten opstellen. ‘Het gebruik van de sensortechnologie moet gekoppeld worden aan concrete behandeldoelen en evaluatiemomenten. Verder moet iemand zich laten trainen in het juiste gebruik van FGM en in staat zijn de data goed te interpreteren en daarnaar te handelen.’

Uiterlijk eind juni 2020 moeten de kwaliteitscriteria voor gepast gebruik van FGM ontwikkeld zijn, schrijft Zorginstituut Nederland in een brief aan minister Bruins.

‘Kosten vergoeding aandachtspunt’

Minister Bruins noemt het een goede zaak dat er meer duidelijkheid is over vergoeding van FGM, omdat vingerprikken belastend is voor mensen met diabetes. De meerkosten zijn voor de minister een aandachtspunt: FGM in het basispakket kost volgens Zorginstituut Nederland waarschijnlijk 100 miljoen euro per jaar.

De minister verwacht dat zorgverzekeraars over de prijs gaan onderhandelen, omdat de fabrikant en enige aanbieder van FGM in andere landen lagere prijzen rekent dan in Nederland.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.