Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Digitale screening spoort borstkanker sneller op

Digitale screening kan borstkanker eerder opsporen dan analoge screening.

Dat concludeert de Stichting Bevolkingsonderzoek Borstkanker Zuid-West Nederland (SBBZWN). De eerste resultaten van haar proefproject met digitale fotografie zijn vandaag bekend geworden.

Screening
Belangrijkste conclusie is dat digitale fotografie borstkanker eerder aan het licht brengt dan analoge. Ook worden kleinere gezwellen eerder ontdekt bij digitale screening en worden vrouwen sneller doorverwezen naar een ziekenhuis voor verder onderzoek.

Klein onderzoek
Volgens directeur Jacqueline Reijerink van SBBZWN moet nog wel een slag om de arm worden gehouden omdat het aantal onderzochte vrouwen (27.000 in 2005 en 2006) nog klein is. Het project stopt medio 2008.

Gezondheidsraad
SBBZWN begon het proefproject om uit te zoeken of een volledige overgang naar digitale mammografie mogelijk is. Ook in Utrecht en Groningen loopt een proefproject. Op basis van deze drie projecten zal de Gezondheidsraad een advies uitbrengen om het digitaal screenen landelijk in te voeren of niet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.