Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dit zijn de best gelezen artikelen van 2019

Aan het eind van het jaar kijken we traditiegetrouw terug op de toppers op Nursing.nl. Welke artikelen werden dit jaar het best gelezen?
Verpleegkundigen in het ziekenhuis. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg wilde met de Wet BIG II twee registers voor verpleegkundigen maken, een voor hbo-opgeleide en een voor mbo-opgeleide verpleegkundigen. Dit zorgde voor onrust onder ziekenhuispersoneel. Foto: ANP

1. Minister stelt overgangsregeling verpleegkundigen vast, 5 juni
Het best gelezen bericht van 2019 ligt misschien wel voor de hand: dat was het bericht waarin aangekondigd werd dat alleen hbo-opgeleide verpleegkundigen die vanaf 2012 hun opleiding hebben afgerond, zich binnenkort definitief als regieverpleegkundige zouden kunnen laten registreren. Overige hbo’ers en mbo- en inservice-opgeleiden met specifieke aanvullende opleiding komen onder een overgangsregeling te vallen, was het plan. Het wetsvoorstel BIG II was zonder twijfel het meest beladen onderwerp op Nursing.nl dit jaar. We weten inmiddels hoe het afgelopen is, die wet kwam er namelijk niet.

2. 10 misverstanden over de overgangsregeling Wet Big II, 8 juni
Het op een na best gelezen artikel ging over diezelfde overgangsregeling. In dit artikel probeerde beroepsvereniging V&VN enkele zorgen en misverstanden te weerleggen. 

3. Akkoord cao VVT: loonsverhoging en streven naar vaste contracten, 10 oktober
In oktober bereikten werkgevers en werknemers een onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao voor de VVT-sector (verpleging, verzorging, thuiszorg).In de nieuwe cao vvt werd afgesproken dat verpleegkundigen na 45 jaar werken met pensioen kunnen, dat uren sparen om tijdelijk minder te werken makkelijker moet worden en dat werknemers in de VVT in loondienst zoveel mogelijk een vast contract moeten krijgen. Hoe dit precies te regelen en hoe te evalueren zijn werkgevers en vakbonden nog aan het bespreken. Ook dit vraagt om een vervolg in 2020. Lees ook het artikel ‘Nieuwe cao vvt: dit zijn de 7 belangrijkste veranderingen.’

4. Verpleegkundige controleert katheter bij slapende cliënt en krijgt waarschuwing, 30 april
Een verpleegkundige krijgt een waarschuwing omdat hij een cliënt niet wakker maakte voordat hij de urinekatheter controleerde. Dat oordeelde het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle eind april. De dochter diende een tweeledige klacht in. Zij vond dat de verpleegkundige haar moeder tijdens de controle had moeten wekken en ze beschuldigt de verpleegkundige van onzedelijk handelen. Lees meer over deze zaak.

5. Nieuwe opleiding tot ambulanceverpleegkundige, 9 augustus
Verpleegkundigen zonder specialistische vooropleiding kunnen vanaf september deelnemen aan een nieuwe opleiding tot ambulanceverpleegkundige. Dat meldt de Academie voor Ambulancezorg.Tot voor kort konden alleen verpleegkundigen met een specialistische vooropleiding (SEH, IC, CCU, anesthesie) de opleiding tot ambulanceverpleegkundige doen. In de nieuwe opleiding vervalt die eis.

6. Deze medicatie hoeft niet meer dubbel gecontroleerd te worden, 29 april
De lijst van medicatie die dubbel gecontroleerd moet worden, werd in april geactualiseerd. Een aantal geneesmiddelen is van de lijst gehaald, een aantal is toegevoegd. Bekijk de lijst hier. In dezelfde maand besteedde Nursing aandacht aan de do’s en dont’s van de dubbele medicatiecheck. 

7. Deze verpleegkundige vervolgopleidingen hebben NLQF-niveau 6, 11 juni
De overgangsregeling om regieverpleegkundige te worden zou gaan gelden voor hbo-verpleegkundigen die vóór 2012 hun diploma haalden en voor mbo- of inservice-opgeleiden met een verpleegkundige vervolgopleiding op NLQF-6-niveau. Maar welke vervolgopleidingen zijn dat precies?

8. Nieuwe cao VVT: dit zijn de 7 belangrijkste veranderingen
Op 10 oktober werd een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao VVT. Wat zijn de belangrijkste veranderingen voor wijkverpleegkundigen en verpleegkundigen in de wijk?

9. ‘Geen griepprik? Dan verplicht mondkapje’, 8 januari 
Verplicht zorgmedewerkers die geen griepprik halen om een mondmasker te dragen, zei anesthesioloog Rob Slappendel begin januari vorig jaar. Beroepsorganisatie NU’91 vond dat een onverstandig plan, verpleegkundigen ook.

10. Verpleegkundigen mogen dutje doen in nachtdienst, 18 juni
Een powernap tijdens de nachtdienst en speciale voeding op gezette tijden: zo komen ic-medewerkers van het Radboudumc sinds afgelopen voorjaar de nacht beter door.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.