Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Donatieverpleegkundige zorgt voor meer orgaandonaties

De inzet van speciaal getrainde verpleegkundigen leidt ertoe dat naaste familie vaker instemt met donatie van organen of weefsel. Dat blijkt uit een studie van Nichon Jansen van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).
orgaandonatie

 

In het ziekenhuis waar speciaal opgeleide verpleegkundigen werden ingezet in het proces rondom orgaandonatie stemden nabestaanden in ruim 57 procent van de gevallen toe met donatie. In de twee ziekenhuizen waar deze verpleegkundige er niet was lag dit percentage op 34 tot 39 procent.

 

Begeleiding

De donatieverpleegkundige richtte zich tijdens het onderzoek op de communicatie met en begeleiding van familieleden. De getrainde verpleegkundige was in de studie vanaf het moment van opname op de intensive care aanwezig en volledig beschikbaar voor de begeleiding van de familie. Naast de emotionele begeleiding gaf zij informatie over de betekenis van orgaan- en/of weefseldonatie.  

 

Training

De training is ontwikkeld door de Nederlandse Transplantatie Stichting. De getrainde verpleegkundige was in de studie van Jansen vanaf het moment van opname op de intensive care aanwezig en volledig beschikbaar voor de begeleiding van de familie.  De training wordt al in 38 ziekenhuizen gegeven.  Eind dit jaar moeten de resultaten van andere proeven bekend zijn waarmee ziekenhuizen kijken of ze vaker toestemming krijgen voor donatie. Minister Schippers van VWS beslist later welke aanpak landelijk een vervolg krijgt.

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: Zorgvisie / Bijzijn

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.