Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Doorstuderen: al aan deze universitaire studies gedacht?

Je wilt een verandering in of verdieping van je carrière, maar hoe en welke kant uit? Doorstuderen als arts is een bekende optie. Maar er bestaan ook andere interessante studies en masters die je als verpleegkundige kunt volgen.
Doorstuderen: al aan deze universitaire studies gedacht?

Master Zorg en Ethiek – Universiteit van Tilburg en Universiteit van Humanistiek (Utrecht)
Zorgverleners krijgen vaak niet de waardering die hun toekomt. Patiënten voelen zich niet gehoord. Maatschappelijk speelt de vraag of de gezondheidszorg wel zo’n goede zorg is. Slechts een kleine greep uit de lastige kwesties in de zorg die om antwoord vragen. De eenjarige master Zorgethiek en Beleid in Tilburg en vanaf 2013 in Utrecht, leert je vanuit zorgethisch perspectief hierover na te denken en een onderlegde visie te ontwikkelen. De opleiding is geschikt voor verpleegkundigen die werkzaam willen zijn in staffuncties in de zorg – zoals kwaliteitsfunctionarissen, zorgmanagers, nurse practioners -, in de adviesverlening aan en beleidsondersteuning van maatschappelijke organisaties, in het hoger onderwijs in de zorgsector, in de media en journalistiek op het vlak van gezondheidszorg, ethiek en (religieuze) zingeving. Hier kun je zien of je direct toegelaten kan worden tot de Master of dat je eerst een Premaster moet volgen. Meer informatie.

Master Evidence Based Practice
Tijdens deze tweejarige parttime onderzoeksmaster aan de Universiteit van Amsterdam, leer je klinisch handelen en wetenschappelijk onderzoek met elkaar te integreren. De huidige masterstudenten EBP zijn veelal verpleegkundigen of paramedici met klinische ervaring die de master volgen ter onderbouwing van hun beroepspraktijk. Maar de master biedt ook beroepsperspectief als wetenschappelijk onderzoeker of beleidsadviseur in de zorg. Kijk hier voor de toelatingsvoorwaarden. Meer informatie. 

Gezondheidswetenschappen
Vraag jij je als verpleegkundige op de werkvloer regelmatig af welke groepen mensen in de maatschappij de meeste kans lopen op een depressie of overgewicht. Of wat de beste manier is om huidkanker te voorkomen? Dan is de studie gezondheidswetenschappen misschien wel wat voor jou. Bij Gezondheidswetenschappen bestudeer je de gezondheid van groepen mensen in de maatschappij en zoekt naar oplossingen voor actuele gezondheidsproblemen, zoals diabetes of hart- en vaatziekten. Hiervoor bestudeer je factoren die de gezondheid beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de menselijke biologie, de rol van de overheid en artsen en psychologische aspecten van (on)gezond gedrag. Je kunt gezondheidswetenschappen in Amsterdam, Wageningen, Twente en Maastricht volgen. Elke universiteit legt de nadruk op verschillende aspecten binnen de zorg. Na de studie kun je aan de slag als bijvoorbeeld beleidsmedewerker, onderzoeker, consultant of patiëntenvoorlichter. Kijk hier voor meer beroepsperspectieven.   

Master Zorgmanagement
Zie jij wat er beter kan in de zorgprocessen bij jou op de werkvloer? En zou je het liefst zelf het beleid hierover in goede banen leiden, in plaats van deze uitvoeren? Dan is de Master Zorgmanagement aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam misschien wat voor jou. Tijdens deze opleiding leer je om met een multidisciplinaire blik naar de gezondheidszorg te kijken. Je verwerft kennis op het gebied van personeelsmanagement, financieel en logistiek management, marketing en ondernemerschap. Maar je ontwikkelt ook vaardigheden zoals leidinggeven en onderhandelen. Je beroepsperspectieven  liggen bij leidinggevende functies in de gezondheidszorg. Kijk hier voor de toelatingseisen.

Door: redactie Nursing, Rachel van de Pol

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul, Annelies en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

5 REACTIES

 1. Leuk dat jullie hier aandacht aan besteden!
  Zelf ben ik afgelopen jaar begonnen aan de premaster gezondheidswetenschappen. Echter ik ben, net als vele medestudenten, tegen het probleem genaamd ‘statistiek’ aangelopen.
  De eerste drie blokken waren puur statistiek en methodologie.
  En veel verpleegkundigen hebben dit net als ik helaas niet in hun vooropleiding gehad. Zodoende doe ik nu een specialistische opleiding in het ziekenhuis zodat ik weer iets meer kan verdienen om cursussen statistiek te kunnen betalen en om tijdens mijn studie wellicht iets minder te kunnen gaan werken.
  Ik denk dat het erg belangirjk is dat verpleegkundigen hierover ook voorgelicht dienen te worden voordat ze wellicht aan een master beginnen.

 2. Lees alle reacties
 3. Hoezo zou dit demotiverend werken? Een premaster kost een jaar extra. Dan ben je, samen met de master zelf, twee jaar bezig. Als je verder wilt, moet je er ook wat voor over hebben. Een universitaire opleiding is nu eenmaal anders dan HBO, ze zullen niet voor niets bepaalde eisen stellen. Ik vind het heel interessant om eens over andere mogelijkheden te lezen. Helemaal omdat ik na zit te denken over verder studeren. Van die opleiding ‘Zorg en Ethiek’ had ik bijvoorbeeld nog nooit gehoord en sluit goed aan bij mijn interesses. Jammer dat er gelijk dan weer zo’n negatieve reactie komt.

 4. Helaas moet je voor de meeste Masters toch of VWO vooropleiding,of een pre-master traject volgen. Ik vind het slecht dat er zo weinig meteen aansluit. Dit werkt demotiverend. Ik zou zeggen voor sommige opleidingen ga die maar via distant education doen in Engeland, daar kun je direct door zonder die onzinnigheid van HBO en WO bachelor. Jammer en een gemiste kans.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.