Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dossier Nieuwe Influenza A (H1N1) / Mexicaanse griep

h1n1

Update 9-11-2009

 Het RIVM heeft een nieuwe update van Mexicaanse griep in Nederland gemaakt. Er blijkt geen stijging bij de geïnfecteerde verpleeghuisbewoners te zijn. Zie voor meer info deze update.

 

Update 18-09-2009:

 • Nog twee personen overleden
  Het RIVM maakt bekend dat afgelopen week nog twee mensen zijn overleden aan complicaties als gevolg van de Mexicaanse griep. Het gaat om een man van 52 jaar en een vrouw van 85. Net als de twee grieppatiënten die eerder zijn overleden, hadden beiden al ernstige gezondheidsproblemen voordat zij besmet raakten.

 

60 ziekenhuisopnamen

Het RIVM meldt ook dat er tot nu toe 60 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis vanwege complicaties veroorzaakt door het nieuwe influenza A virus. Ruim de helft van deze opgenomen personen had al medische problemen zoals een longaandoening, hart- en vaatproblemen of diabetes.

 

van het RIVM

 

 

 

Update 01-09-2009:

 • Je kunt vanaf nu een online Griep Check doen. Deze is ontwikkeld voor mensen die denken mogelijk besmet te zijn met Nieuwe Influenza A (H1N1). De module geeft na het beantwoorden van een aantal vragen een advies voor de betreffende situatie.

     Doe de Griep Check hier>> 

 

 

Update 11-09-2009:

 

Vaccinatie verzorgenden

Het is even afwachten wanneer verzorgenden en ander zorgpersoneel met direct patiëntencontact precies een griepprik tegen de Mexicaanse griep kunnen gaan halen. De eerste levering van vaccins zal nauwelijks toereikend zijn om de mensen te vaccineren die als eerste in aanmerking komen. Dit zijn de mensen die vanwege hun gezondheid extra risico lopen bij een griepinfectie. Het ministerie van VWS werkt aan een vaccinatiedraaiboek. Lees meer

 

 

 

Update 27-08-2009:

 

 • Richtlijn Mexicaanse griep

Het RIVM heeft een concept-richtlijn Nieuwe Influenza A (H1N1) gepubliceerd.

Deze concept-richtlijn is onder tijdsdruk tot stand gekomen. Er wordt op dit moment een literatuurstudie uitgevoerd zodat de richtlijn onderbouwd kan worden met gegevens uit de (inter-)nationale literatuur. Tevens vindt beoordeling van de richtlijn plaats door de redactieraad van het Landelijk Overleg Infectieziektebestrijding (LOI).

Klik hier om de concept-richtlijn Nieuwe Influenza A (H1N1) te downloaden.

 

 • Een chronologisch overzicht van Mexicaanse griep in Nederland tot nu toe. Dit lees je hier

 

 • Ouderbond ANBO is verbaasd dat de overheid 60-plussers tot de risicogroepen rekent die in aanmerking voor de vaccinatie tegen Mexicaanse griep komen. Dit omdat ouderen al afweerstoffen zouden hebben tegen Nieuwe Influenza A (H1N1). De ouderenbond pleit ervoor dat mobiele teams naar de verzorgingshuizen en verpleeghuizen komen voor de vaccinaties. Lees meer 

 

 • De Gezondheidsraad en het RIVM raden af om de gehele Nederlandse bevolking te vaccineren tegen Nieuwe Influenza A (H1N1). In plaats daarvan adviseert zij dat alleen de risicogroepen gevaccineerd worden. Hieronder vallen: gezondheidspersoneel met mogelijk direct contact met patiënten uit de risicogroepen (hier vallen verzorgenden ook onder), personen die sowieso elk jaar de griepprik haalden, alle 60-plussers, zwangere vrouwen uit een medische risicogroep, maar alleen tijdens het tweede en derde trimester van de zwangerschap, gezinsleden en mantelzorgers van mensen met een zeer hoog risico op ernstige ziekte en sterfte door de griep. Minister Ab Klink van Volksgezondheid gaat later akkoord met dit voorstel. Lees meer

 

 • RIVM: virus Mexico is gewone griep

De Mexicaanse griep wordt sinds een paar weken door de autoriteiten als een gewone griep behandeld. Patiënten worden niet meer standaard behandeld met de virusremmer Tamiflu, aldus het RIVM. Gevallen van de Mexicaanse griep hoeven niet meer officieel vastgesteld of gemeld te worden. Uit de gegevens tot nu toe blijkt dat de Mexicaanse griep relatief mild is en wat ziekteverschijnselen betreft veel lijkt op de gewone griep. Het aantal griepgevallen wordt niet meer geteld. Alleen de mensen die eraan overlijden of in het ziekenhuis worden opgenomen, worden geregistreerd. Lees meer

 

 

Update 28/07/2009:

 

Zó wapen je je als verzorgende tegen Mexicaanse griep 

 

 

Update 15/07/2009:

 

Thuisblijven bij griep
Werknemers die symptomen van griep hebben moeten thuisblijven, zodat zij collega’s op het werk niet kunnen besmetten met het nieuwe influenza A (H1N1) virus. Zorginstellingen moeten rekening houden met een uitval van 30 tot 50 procent van het personeel in het najaar. Lees meer

 

 

Update 06/07/2009:

 

 • Een vaccin tegen nieuwe influenza A (H1N1) is naar verwachting in het najaar beschikbaar. Minister Klink heeft 34 miljoen vaccins, 2 vaccins voor iedere inwoner.  Het is nog niet bekend in welke volgorde verschillende groepen ingeënt zullen worden.
 •  Het Erasmus Medisch Centrum heeft bekendgemaakt dat onderzoek uitwijst dat het nieuwe influenza A virus tot ernstigere ziekteverschijnselen kan leiden dan een gewone griep. Ook is er meer risico op complicaties zoals luchtweginfecties.

 

 

Update 09/06/2009:

 

 • Het RIVM houdt van dag tot dag bij hoeveel mensen er in Nederland besmet zijn geraakt met het nieuwe H1N1 virus. Op 15 juni waren 61 besmettingen vastgesteld, waarvan er 28 in Nederland hebben plaatsgevonden. Alle patienten zijn herstellende of genezen. Eén patient is opgenomen op de instensive care.

 

 • De World Health Organization heeft fase 6 afgekondigd. Dit betekent dat er officieel wereldwijd sprake is van een grieppandemie, met verspreiding op meerdere continenten. De WHO houdt het aantal gevallen per land bij.

 

 • De maatregelen die in Nederland worden genomen zijn gericht op het indammen van de verspreiding van het virus.  Wanneer een infectie wordt vastgesteld dan worden alle ‘nauwe contacten’ van de patient opgespoord. Dit zijn huisgenoten en mensen die minimaal 4 uur met de patient in een en dezelfde ruimte zijn geweest vanaf één dag voordat de patient klachten kreeg. Zij worden preventief behandeld met de virusremmer Tamiflu. Zolang ze geen klachten hebben kunnen ze hun dagelijkse activiteiten – werken, naar school gaan – gewoon blijven ondernemen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.