Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Drie doden door Klebsiëlla in Maasstad

Drie patiënten van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zijn zeer waarschijnlijk overleden met de Klebsiëllabacterie als directe doodsoorzaak. Dat heeft interim-bestuurder van het ziekenhuis León Eijsman gezegd op een persconferentie.

De conclusie wordt getrokken op basis van onderzoek van de professor Evert de Jonge, hoogleraar intensieve geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum, die op verzoek van het ziekenhuis een onderzoek leidde waarvan vanochtend de resultaten werden gepresenteerd.

 

Overleden
De Jonge onderzocht 28 overleden patiënten. Over een van hen kon hij geen oordeel vellen, omdat hij niet over de geschikte gegevens beschikte. Bij veertien van hen was er zeer waarschijnlijk geen verband tussen de multiresistente bacterie en het overlijden. Bij de overige elf viel niet vast te stellen maar ook niet uit te sluiten dat zij zijn gestorven door toedoen van de bacterie. León Eijsman, die als bestuurder in het ziekenhuis is aangesteld om de problemen rond de bacterie op te lossen, zei tijdens de persconferentie dat deze mensen zo ernstig ziek waren dat zij zeer waarschijnlijk zouden overlijden.

 

Klebsiella
De uitbraak van de Klebsiëllabacterie is inmiddels volledig onder controle, stelde Eijsman verder. Sinds 18 juli zijn er geen besmettingen in het ziekenhuis geconstateerd. In totaal is bij 107 patiënten geconstateerd dat zij de bacterie bij zich droegen. Tussen de 1000 en 2000 andere patiënten die de afgelopen periode in het ziekenhuis verbleven, worden nog onderzocht. Mogelijk kunnen er dus nog een paar andere gevallen worden geconstateerd waarbij patiënten de bacterie dragen, stelde Eijsman.

Auteur: Redactie TvZ
Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.