Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Duidelijkheid voor zelfstandigen in de zorg

Na jarenlange onduidelijkheid over de positie van zelfstandigen in de thuiszorg is er sinds 23 oktober een convenant waarin die status duidelijk omschreven wordt. Er staat precies wat de voorwaarden zijn om als  zzp’er (zelfstandige zonder personeel) te werken.  

 

Zzp wordt ZOZ

Het convenant, opgesteld door ondermeer de Belastingdienst, BTN, het ministertie van VWS en het UWV gaat in per 1 januari 2009. Dan kunnen zzp’ers in de zorg Zelfstandig ondernemer Zorg worden. Daarbij moeten ze wel voldoen aan de regels en eisen die in het convenant zijn vastgelegd. Een van die regels is dat ze het keurmerk moeten krijgen volgens de voorwaarden die zijn vastgelegd door de Stichting Keurmerk ZOZ. Dit betekent dat de ZOZ’er wordt gekeurd op vlakken als vakbekwaamheid en diploma’s. Hierdoor vervalt de noodzaak voor de zorgvrager en/of de AWBZ-erkende thuiszorginstelling om de zorgverlener om een VAR Winst Uit Onderneming (WUO) te vragen en hoeven er geen loonheffingen te worden ingehouden of afgedragen.

Via bemiddelingsbureau’s

Het convenant zorgt ook voor duidelijkheid voor zorgverleners, die voldoen aan het keurmerk ZOZ en via een bemiddelingsbureau bij hun cliënten komen. De Belastingdienst twijfelde vaak aan de status van zzp’er waardoor het  voor de bemiddelingsbureaus niet altijd helder was of ze voor het werk loonbelasting en premies voor de sociale verzekeringen moesten ingehouden. Door het onderschrijven van het convenant kunnen bemiddelingsbureaus ook profiteren van de fiscale voordelen, zoals een lichtere vorm van fiscaal toezicht.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.