Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dysfagie en aspiratiepneumonie probleem bij kwetsbare ouderen

Kwetsbare ouderen met slikproblemen of een slechte mondgezondheid lopen een verhoogd risico op aspiratiepneumonie. Slikproblemen worden juist vaak niet gesignaleerd.
Dysfagie en aspiratiepneumonie probleem bij kwetsbare ouderen

Dit concludeert tandarts Claar van der Maarel-Wierink. Zij promoveerde onlangs aan de Radboud Universiteit Nijmegen op onderzoek naar slikproblemen, slechte mondgezondheid en aspiratiepneumonie bij kwetsbare ouderen. Slikproblemen zorgen voor een verhoogd risico op aspiratiepneumonie, vooral bij kwetsbare ouderen die zijn getroffen door een beroerte. De relatie tussen aspiratiepnuemonie en een slechte mondgezondheid is minder sterk, maar een goede dagelijkse mondverzorging kan wel helpen om het risico te verminderen, aldus Van der Maarel.

Verpleeghuisbewoners

Slikproblemen worden niet altijd gesignaleerd en gerapporteerd door de ouderen zelf. In de Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen geeft 9 procent van de verpleeghuisbewoners zelf aan slikproblemen te hebben. In een aanvullend onderzoek onderzochten logopedisten verpleeghuisbewoners in de eerste week na opname op slikproblematiek. Zij vonden zelfs bij 21 procent van hen slikproblemen. Dit maakt dysfagie tot een pregnant probleem binnen deze groep.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.