Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

E-health niet altijd beter voor patiënt

Claims dat e-health goed of zelfs beter is voor de patiënt, worden op dit moment niet onderbouwd door gedegen onderzoek. Aldus betogen twee artsen en een medisch besliskundige van het Leids Universitair Medisch Centrum in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

De auteurs bespreken drie recente grootschalige onderzoeken waarin werd gekeken naar het effect van e-health-toepassingen, zoals videocontact met hulpverleners en telemonitoring van symptomen en biometrische gegevens. Bij deze onderzoeken waren patiënten betrokken met hartfalen, COPD, diabetes en ouderen met meerdere aandoeningen.

 

Hogere sterfte

Bij geen van de onderzoeken werd een onomstotelijk gunstig effect op de gezondheid van de patiënt aangetoond: patiënten die e-health kregen werden niet minder vaak opgenomen in het ziekenhuis en ook de sterfte was niet minder in vergelijking met een controlegroep. Bij het onderzoek onder ouderen met multimorbiditeit, bleek de sterfte in de e-health-groep zelfs hoger. Ook uit een eerdere analyse van 108 systematische reviews kwam geen overtuigend bewijs naar voren voor een positief effect van e-health.
 

Systematische evaluatie
De auteurs vragen zich af of beleidsmakers, onderzoekers en zorgverleners soms te snel te grote sprongen maken met e-health-toepassingen. Zij pleiten voor een structuur voor de systematische evaluatie van complexe e-health-interventies, naar analogie met de systematische evaluatie bij de introductie van geneesmiddelen. De eerste stap voor de introductie van e-health zouden dan rechttoe rechtaan toepassingen zijn, bij minder complexe patiëntgroepen, waarbij direct persoonlijk contact met een ervaren hulpverlener achter de hand is. ‘De tweede stap naar toepassing bij hoogcomplexe problematiek en met minder inzet van hulpverleners moet met voorzichtigheid worden gezet. Het wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van e-health in zo’n tweede fase lijkt op dit moment nog te controversieel’, aldus de auteurs.

 

Zie het volledige artikel op de website van NtvG

 

Redactie TvZ / Esther van Heeswijk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.