Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

E-learning moet verpleegkundige zorg ouderen verbeteren

Het NIVEL en EMGO+ van VUmc beginnen een onderzoek naar vermijdbare schade bij oudere patiënten en de implementatie van het thema ‘Kwetsbare ouderen’ van het VMS Veiligheidsprogramma.

Verpleegkundigen kunnen binnen dit onderzoek met een e-learningprogramma van Noordhoff Uitgevers hun kennis over delier bijspijkeren.

 

Praktijkgids

Voor de zorg voor ‘kwetsbare ouderen’ is een praktijkgids ontwikkeld om ziekenhuizen te ondersteunen bij het verbeteren van de veiligheid van patiënten van 70 jaar of ouder. Bij opname van ouderen zullen ziekenhuizen systematisch aandacht gaan besteden aan fysieke beperkingen, ondervoeding, vallen en delier.

 

E-learning

De module bestaat uit de cursus ‘Delier, preventie en zorg in het ziekenhuis’ en twee kennistoetsen en is gebaseerd op de richtlijn CBO/NVvP, het rapport van de inspectie en de praktijkgids Kwetsbare ouderen. De cursus is interactief en bevat realistische casuïstiek om aan te sluiten bij de ziekenhuispraktijk.

 

Verpleegkundigen

NIVEL en EMGO+ onderzoeken vervolgens de effecten van de e-learningcursus op de kwaliteit van de zorg voor ouderen in ziekenhuizen. Aan het onderzoek werken 18 ziekenhuizen (2 afdelingen per ziekenhuis) mee. Verpleegkundigen van alle geselecteerde afdelingen zullen de e-learningcursus doorlopen en de bijbehorende kennistoetsen maken. Het eerste ziekenhuis is 1 juni 2011 gestart met de cursus. De deelnemende afdelingen hebben vanaf de startdatum gedurende drie maanden toegang tot de e-learningcursus en kennistoetsen. De laatste ziekenhuizen beginnen in maart 2012.

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: Nivel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.