Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eén op vijf kinderen in 2015 te dik

In 2015 zal een op de vijf kinderen te dik zijn. Momenteel haalt nog geen tien procent van de kinderen op de basisschool de minimum beweegnorm van een half uur per dag. In de leeftijdsgroep van twaalf tot zeventien jaar ligt dat percentage onder de dertig procent.

Dat blijkt uit een rapport dat het Nicis, het instituut dat onderzoek verricht naar de sociaal-economische ontwikkeling van de grote steden. De inrichting van de wijken speelt hier een belangrijke rol in. Volgens het onderzoek is er een duidelijk, aantoonbaar verband tussen de mogelijkheid voor sport en spel in een wijk en de deelname hieraan.

Lui maakt lui
‘De gemeenten onderschatten hun eigen rol hierin’, concludeert directeur Wim Hafkamp van Nicis. ‘Zij moeten hier veel meer in investeren.’ Ook constateert het onderzoek dat de rol van ouders van belang is om deze neerwaartse spiraal te stoppen. Kinderen kopiëren namelijk het sportieve gedrag van hun ouders: luie ouders maken luie kinderen. Verder is gebleken dat binnen allochtone huishoudens meisjes veel minder betrokken zijn bij sport en bewegingsactiviteiten dan jongens.

Veilig
Nicis merkt op dat het al enorm zou schelen als alle kinderen naar school zouden gaan fietsen. Ook hierin kunnen de gemeenten een rol spelen, door routes naar scholen veiliger te maken. Een ander punt van aandacht is het veiliger maken van speelplaatsen. Deze worden door kinderen te vaak als onveilig beschouwd door de aanwezigheid van hangjongeren, loslopende honden, kinderlokkers en verslaafden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.