Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties23

Eénvijfde verpleeghuis denkt aan afhaken

Eenvijfde van de medewerkers in het verpleeghuis denkt aan ontslag wanneer er niets verbetert aan de werkdruk en de kwaliteit van zorg in hun instelling.
Eénvijfde verpleeghuis denkt aan afhaken

Dat blijkt uit een grootschalige enquête van de SP onder meer dan 6600 medewerkers in de ouderenzorg. Ruim de helft van de medewerkers in het verpleeghuis heeft de afgelopen jaren fors minder plezier in het werk gekregen. SP-Kamerlid Renske Leijten: ‘Teveel regels, teveel bureaucratie, teveel werk, te weinig handen aan het bed, en vooral een ergernis van teruglopende kwaliteit van de zorg, maken dat bijna één op de vijf mensen in de zorg denkt aan afhaken. Staatssecretaris Bussemaker zit nog steeds in de ontkenningsfase, maar als we niet uitkijken loopt de zorg leeg.’

Minder werkplezier
Van de 6.600 respondenten bij het personeel in de ouderenzorg geeft 55 procent aan dat zij minder plezier in het werk hebben. Ook geeft het personeel aan dat zij collega’s zien vertrekken omdat zij geen plezier meer hadden in het werk: 72 procent. Eén op de vijf mensen die de enquête hebben ingevuld overweegt zelf ander werk te zoeken.

Bureaucratie neemt toe
De redenen van de afname van het plezier zijn divers. 81 procent van de ondervraagden noemt de toegenomen werkdruk. Ook verliezen zorgmedewerkers plezier door de afname van kwaliteit van zorg: 52 procent. Ook de toegenomen bureaucratie wordt veel genoemd als reden.

Meer handen aan het bed
62 procent van de mensen verliest plezier in het werk door ‘meer werk voor minder mensen’. Over de claim van staatssecretaris Bussemaker dat er de afgelopen jaren meer handen aan het bed zijn bij gekomen zijn de resultaten van de enquête helder: 86 procent van het personeel ziet dat er geen extra handen aan het bed zijn bijgekomen, sterker nog, 68 procent geeft aan dat het aantal handen aan het bed juist is afgenomen.

Nijpende situatie
SP-Kamerlid Renske Leijten: ‘Bussemaker ziet enkel de papieren werkelijkheid, maar de mensen op de vloer weten heel goed wat er speelt. Dit kabinet geeft niet thuis op hun klachten, met tot gevolg dat mensen uiteindelijk gewoon opgeven en uit de zorg vertrekken. De situatie is nu al nijpend, kun je nagaan hoe het wordt als al de mensen die nu aangeven er mee te willen stoppen dat ook daadwerkelijk doen.’

SP
Door: redactie Nursing

23 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Jet Bussemaker schreef in juni 2007 een brief aan de voorzitter v/d Tweede Kamer der S.G met als kop: Zorg voor ouderen: Om de kwaliteit van het bestaan.
  Een letterlijk citaat:” Daarom maak ik het mogelijk extra mensen aan te trekken ddor hiervoor een financiele impuls te geven.De financiele ruimte zal er zijn om 5000 6000 extra medewerkers aan te trekken.Dit wel onder voorwaarde dat er meeer uren aan directe zorgverlening worden besteed!
  Deze uitbreiding zou een structureel zijn.en dan tot slot: Op het terrein van kwaliteit moet in ieder geval de kwaliteit van leven voorop staan.
  We zijn nu ruim twee jaar verder. Laat Jet Bussemaker eens uitleggen waarom we dan vandaag de dag met nog minder handen a/h bed werken dan in 2007.

 3. Jet Bussemaker schreef in juni 2007 een brief aan de voorzitter v/d Tweede Kamer der S.G met als kop: Zorg voor ouderen: Om de kwaliteit van het bestaan.
  Een letterlijk citaat:” Daarom maak ik het mogelijk extra mensen aan te trekken ddor hiervoor een financiele impuls te geven.De financiele ruimte zal er zijn om 5000 6000 extra medewerkers aan te trekken.Dit wel onder voorwaarde dat er meeer uren aan directe zorgverlening worden besteed!
  Deze uitbreiding zou een structureel zijn.en dan tot slot: Op het terrein van kwaliteit moet in ieder geval de kwaliteit van leven voorop staan.
  We zijn nu ruim twee jaar verder. Laat Jet Bussemaker eens uitleggen waarom we dan vandaag de dag met nog minder handen a/h bed werken dan in 2007.

 4. We zijn het allemaal met elkaar eens. Laten we er dan samen wat aan doen. De regering leest dit forum niet! Zolang wij onze mond houden, zal de regering maar doorgaan met bezuinigen.
  Laten we een petitie starten om zo onze stem te laten horen in de tweede kamer.

 5. Helemaal eens met alle reacties die ik lees. Waar gaat het heen met de zorg?
  Ik werk in de thuiszorg, dan kun je wat meer zelf de tijd indelen, maar daar is ook niet altijd de ruimte voor. Ziekte opvullen??? Dan verdelen we de cliënten wel over de andere ritten, want vervanging is er niet en de paar oproepkrachten (meestal studenten) kunnen door de week vaak niet omdat ze dan op school zitten… Dus dan moeten de andere collega’s nog vaker komen opdraven en worden de ritten nog voller, dus meer werkdruk en meer stress om cliënten op tijd voor de dagopvang of een ziekenhuisbezoek of andere activiteit klaar te krijgen. Waar blijft dan de kwaliteit van de zorg??? Op die manier wordt er maar afgeraffeld en slechte zorg geleverd, omdat er niet genoeg tijd is.
  Mijn idee is hetzelfde als dat van vele anderen: meer geld voor de gezondheidszorg, het personeel vaker een (kleine) beloning geven en zorgen dat er nu echt meer professionele handen aan het bed komen en dat dit niet alleen op papier zo is en in de praktijk niets van te merken (zoals het nu is).
  Laat de overheid zelf maar eens meekijken in de pratijk en laat ze dan maar nadenken of zij op hun oude dag er zo bij willen zitten, misschien worden ze dan eens wakker!!!! Ik zou mijn ouders echt niet in een verzorgings- of verpleeghuis oud willen zien worden en zelf wil ik er al helemaal niet zitten als ik daar eenmaal de leeftijd voor zou hebben, ik heb daar al te veel voor gezien en meegemaakt!!!!

 6. Reactie op Andre de Groot.
  Samen met mijn collega wil ik me aansluiten bij deze commissie. Ik maak me ook al lange tijd zorgen om de gezondheidzorg en de toekomst hiervan. Ik werk zelf in het ziekenhuis op een afdeling waar we wel voldoende mensen aan bed hebben maar ik weet uit ervaring dat het op veel(de meeste) plekken niet zo is. Het is tijd om onze stem te laten horen.
  Je kunt contact opnemen via de mail: luus272@hotmail.com

 7. Het is schandelijk dat de oudere mensen die na de oorlog het land weer hebben opgebouw, met hun bloed zweet en tranen, nu in hun moment waarin er getoond zou kunnen worden dat het land hun nog steeds dankbaar is ten prooi is gevallen van bureaucratie en bezuning, er nu een zzp op hun hoofd geplakt word.Dat ben je waard voor het land en als je meer wil, moet je tegen het Ciz vechten, wat een overheids instelling is.
  Waneer gaan we het anders doen? menswaardig doen?
  idee, spaar vanaf de leefdtijd waarop je pensioen gaat sparen ook voor ziekte ect latere zorg.Regering dan kan je belastingen lager maken, want mensen sparen met elkaar het op, wat er nu aan belasting geld naar andere landen en projecten(lees ontwikkelingslanden ect) gaat.Straks komen de ontwikkelingslanden van nu ons helpen omdat er niet goed voor je eigen land en je eigen mensen gezorgd word.
  En dat wilde ik even kwijt.
  Menswaardig bestaan!!!

 8. Ik ben 2 jaar geleden gestopt na een 10 jaar dienst verband. Huilend van woede en onmacht. Je ziet je team uit elkaar vallen en er komt geen kwaliteit terug. Ja, alles moet door gaan, bezuiniging, we kunnen niet meer personeel aannemen. Maar wel goedkopen uitzendkrachten. Wij hoofdzakelijk vrouwen, hebben met ons hart voor de zorg gekozen, het zit in ons, niet iedereen is geschikt. Wat als wij nu massaal er mee op houden, wat dan? Dat verdient niemand die buiten zijn wil in het verpleeghuis terecht komt. Wanneer wordt de ernst gezien en gaat het geld echt naar de werkvloer in plaats naar degene achter een bureau.

 9. Na 35 jaar in de zorg heb ik heel wat zien komen en gaan. Een lijn blijft: gezondheidszorg kost geld maar levert geen geld op! Hierdoor moet er steeds meer werk verzet worden voor minder geld (= personeel). Niemand geeft hierom die beleidsmaker is want te vaak zijn het financiëel managers die de dienst uitmaken. Ze hebben geen bal verstand van de zorg en dat heeft weerklank in den Haag! Als er dan eens een aktie is om meer handen aan het bed te krijgen wordt het onverantwoord ingevult: kijk naar de verpleeghulpen die massaal ingezet worden en als volwaardig gediplomeerde krachten worden meegerekend. Dat is om problemen vragen. En dan nog durft men te beweren dat de formatie op orde is. Helaas heeft men zich weer wat nieuws bedacht: de ZorgZwaartePakketten. Moet ik nu zeggen:” helaas mw./meneer, u heeft uw uren al op. Wacht maar met plassen/wassen/bloeden/enz. tot u weer gebruik kunt maken van uw volgende uren”. Triest, maar ik ben binnen afzienbare tijd weg. Ondanks (of dankzij?) mijn 35 jaar in de zorg…..

 10. Na 27 jaar in vaste dienst, werk ik nu sinds 3 jaar als zelfstandige. Op deze manier kom ik op veel diverse werkplekken, en ik ervaar dat, ondanks de goede bedoelingen van mijn collega’s op de diverse plaatsen, het “pappen en nat houden”blijft. Aan alle blije berichten,over wat we toch weer bereikt hebben, hebben de bewoners van de verpleeg-, en verzorgingshuizen niets. Zij zitten nog hele dagen in de rolstoel aan tafel, of lopen de gangen doelloos op en neer.Kwaliteit neemt door kostenbesparing af. 18 jaar nivo 2 en dan alleen met 6 bewoners PG is vragen om problemen. Op deze manier schot voor open doel dat kleinschalig wonen niet werkt.
  Ik vind dat er respectloos omgegaan wordt met onze ouderen. Er zijn bewoners, die al jaren niet meer buiten komen, gewoon geen tijd en geen familie of vrijwilligers die ze meenemen.Inderdaad er zijn groepen die, ondanks wat ze op hun kerfstok hebben, beter af zijn. Onze zorg holt achteruit. Door te werken als zelfstandige ervaar ik meer mijn eigen keuzes kan maken en op die manier plezier in mijn werk kan houden. Onze ministers moeten zelf eens de tijd opnemen, die ze kwijt zijn met wassen, aankleden eten etc. Tel daarbij dat wij met mensen te maken hebben die slecht mobiel zijn, minder soepel of volledig hulpbehoevend etc. En reken dan nog maar eens die zorg zwaartepakketen na. Ik sta soms al twee minuten te wachten voor een client een deur open heeft gedaan, zo’n persoon moet dan in 15 0f 20 minuten gewassen en aangekleed zijn. Extra verzorging als lotion of make-up doet ze maar in haar eigen tijd.En zo kunnen we allemaal denk ik wel nog uren doorgaan over onze ervaringen. Sterkte allemaal !

 11. Zorg is een prachtig vak, je moet roeien met de riemen die je hebt.Maak er het beste van, laat de zorgvragers niet in de steek……..Dit hou ik me voor ogen, maar ja vaak wel een onbevredigd gevoel, je wilt veel meer.
  Had dit nog moeten doen en dat nog moeten doen. Maar ik heb maar twee handen, en ik doe altijd mijn best, wat kan je nog meer………

 12. Dit herken ik zo goed…Ik heb zelf (hevig) strijd gevoerd als vakbondsafgevaardigde in het basis overleg commite om een oplossing te bekomen. De antwoorden die ik kreeg staan nog steeds in mijn geheugen gegrift : men kan toch verder wassen tot 13h,vlugger werken dan, geen pauze nemen,..en nog andere nonsens.De hoogste in de hiërarchie heeft toen toch toegelaten dat ik de klachten van de collega’s naar voor mocht brengen want ik werd constant de mond gesnoerd.Het uiteindelijke “vonnis ” luidde : wij hebben nu geen geld, als wij meer geld zullen krijgen van hoger op dan zal er meer personeel komen.Ondertussen is de situatie inderdaad een stukje beter.De vakbond stelt niets voor in deze en ik ben dan ook geen afgevaardigde meer. Hoger op is het allemaal een pot nat en wij die er voor zijn opgekomen worden nog steeds geviseerd en mijn carriere is afgelopen aldaar.Er zijn overigens nog slechts 3 afgevaardigden over voor meer dan 120 personeelsleden, diegenen die braafjes zwijgen en enkel voor persoonlijk belang opkomen.Er is een enorm verloop van personeel geweest maar ik ben er voorlopig nog.Ik wil in deze optiek volgende gedachte naar voor brengen: de basis is en blijft in de eerste plaats goed opgeleid en TEVREDEN personeel dat menswaardig behandeld wordt en niet als een soort van loonslaaf.In de optiek van het management is het doel juist : hoe hoe ik die lastige mensen onder de duim en zo goedkoop mogelijk aan het werk?Enfin, hier nogmaals de zin die hen oh zo op de kast jaagt alhoewel hij wetenschappelijk onderbouwd is : in geval een onderneming niet goed “draait” is het ongeveer 80% de schuld van het management…..Is er iemand die zich nog verwondert over het artikel?Mij verwondert het dat het percentage zo laag is………..

 13. Logisch dat mensen willen stoppen of ergens anders willen werken.
  Heb zelf in zo,n situatie gezeten, de werkdruk is te hoog, iedereen let op elkaar, en bewoners zijn diep ongelukkig.
  Het hele sociale aspect van de zorg gaat verdwijnen, je mag nog geen boodschappen halen voor de bewoner want dat is niet inbegrepen in de zzp en wanneer een bewoner een extra wasbeurt moet hebben omdat deze aan de diarree is, wordt er door familie al gezegt: nou moeders, geniet er maar van want je hebt de wasbeurt voor morgen al gehad.
  Wanneer wordt er nu eens in de top geroerd, wordt er in het managment gekort, want ik schrik ervan wat die mensen verdienen!
  En eerlijk gezegt zie ik, en met mij meerdere mensen,
  het niet of nauwelijks terug in het werk op de werkvloer.

 14. Tuurlijk denken mensen erover om te stoppen met de zorg.Het word er niet bepaald aantrekkelijk gemaakt.
  hoge werkdruk,weinig tijd voor mensen en slechte beloning.
  elk jaar word er meer beknibbeld op de zorg,terwijl het koningshuis en de regering er op vooruit gaan.Dan komt er ook nog bij dat de managment veel te veel verdient in de zorg en dat ze zomaal bonnusen kunnen opstrijken.
  geef de mensen op de werkvloer eens een keer een extra beloning…het hoeft niet veel te zijn. maar laat ons ook eens het gevoel hebben dat het werk wat wij doen ook gewaardeerd word door de overheid!!
  daarnaast vind ik het ook een slechte zaak dat er concurentie plaats vind in de zorg. ik weet 100%zeker,dat als er meer samenwerking plaats vind in de thuiszorg…de kosten flink omlaag kunnen.
  samenwerken!!!

 15. ik vind het heel erg dat werken in de zorg een kantoorbaan word wij staan van 7 tot 10 aan het bed om zo vlug mogelijk de zorgvragers uit bed te krijgen,wij hopen dat er niet te veel zieken zijn en dat er niemand afwijkend gedrag heeft door te vallen want dan moet je ook nog contact opnemen met de arts dit kost te veel tyd die er heelaas niet is.snel snel en sneller dit is toch niet leuk voor de zorgvragers die nog steeds denken dat het goed is in een verzorgingshuis??????????

 16. Geweldig, na jaren in een enorme zorgkolos moedeloos toegekeken te hebben hoe er steeds minder handen aan het bed kwamen en de overhead enorm toenam, werk ik sinds kort in een superkleine organisatie. Met plezier zie ik dat het toch nog kan; er zijn meer dan genoeg verpleegkundigen en verzorgenden, die enthousiast met hun baan bezig zijn, en er is een hele kleine overhead. Het kan nog!! Ik ben overigens manager.

 17. ik werk nu 10 jaar in de zorg, maar heb het gevoel, dat leidinggevenden meer met uiterlijke schijn bezig zijn dan met de werkelijkheid, je moet als verzorgende alles tegelijk doen, wat natuurlijk nooit lukt, dan ga je met een rot gevoel naar huis, dat je niet genoeg voor de bewoners hebt gedaan en je krijgt ook de verwijten(vaak terecht, maar doordat je teveel moet doen in te weinig tijd)van familie .

 18. Bij ons in het woon- en zorgcentrum moeten we het stellen met ongeschoold personeel die als verzorgsters tewerkgesteld worden. Als verpleegkundige moet je deze mensen kunnen vertrouwen en op hun observaties verder gaan, want zelf heb je géén tijd. Wat voor een zorg wordt er dan geleverd? De hoofdverpleegkundigen doen niets dan kritiek leveren over wat niet in orde is ipv deze mensen een opleiding te laten volgen. Waar gaat de zorg naartoe? Ikzelf heb gedreigd met ontslag, maar daar ligt blijkbaar niemand van wakker, behalve de bewoners en de personeelsleden die erwel willen voor gaan. Op deze manier raken de goede werkkrachten opgebrand en dan…?

 19. Aleen zo jammer dat er niets mee gedaan wordt omdat er zoveel tegenstrijdige berichten zijn.
  Men geeft in andere bronnen steets aan dat het een vertekend beeld is,ik zou graag een onafhankelijke commisie er naar willen laten kijken mensen die daadwerkelijk elke dag op de werkvloer staan die met hun verhalen naar buiten willen komen deze bundelen en aanbieden aan het kabinet.
  Ik zeg zo kan het niet langer,ik wil het voortouw wel nemen om zo`n commissie op te starten lees de reacties wel.

 20. Deze feiten zijn de harde werkelijkheid, wat gaat er gebeuren als al het personeel afhaakt? De zorgvragers worden hier de dupe van. Ik werk zelf in de thuiszorg en ook hier krijgen we steeds minder tijd en personeel voor de zorg. Als het zo door gaat zie ik de toekomst somber in. Terwijl ik 10 jaar geleden met plezier in de zorg ging werken, wordt dat steeds minder en dat vind ik uiterst triest. Door de werkdruk worden er ook meer verzorgende ziek. Dan kun je toch beter de werkdruk verlagen door iemand extra in te zetten i.p.v. een zieke collega vervangen dat kost ook geld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.