Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

EBP-richtlijn helpt verpleegkundigen bij probleemgedrag

Probleemgedrag bij dementie komt veel voor, maar is lastig te hanteren. Een nieuwe evidence-based richtlijn helpt verpleegkundigen het gedrag in kaart te brengen, om vervolgens de juiste interventies toe te kunnen passen.

‘Agressie, apathie en ontremd gedrag komt bij 80 procent van de dementerenden voor’, aldus verplegingswetenschapper Monique van Eijken. ‘Verpleegkundigen en verzorgenden zijn er vaak op gebrand dit soort probleemgedrag direct op te lossen. Maar om het probleem op te kunnen lossen, is het belangrijk om eerst stil te staan bij wat je ziet en dat te beschrijven.’ Van Eijken ontwikkelde als onderzoeker bij het UMC St Radboud (KWAZO, verplegingswetenschap), de richtlijn ‘Gedragsproblemen bij dementie’ om zorgverleners bij hun taak te ondersteunen. De richtlijn is bedoeld voor gedragsproblemen en geeft aanbevelingen voor de omgang met agressie, agitatie, angst, apathie, depressie, ontremming en slapeloosheid.

Methodische toepassing

De richtlijn is evidence-based en gaat uit van de methodische toepassing van non-farmacologische interventies. Aan de hand van het stappenplan kan de verpleegkundige het gedrag van een dementerende analyseren en een plan van aanpak formuleren. ‘De richtlijn is sectorbreed, dus toepasbaar in ziekenhuis, thuiszorg, verzorgingshuis of verpleeghuis’, aldus Van Eijken. Het is wel de bedoeling dat de richtlijn een duidelijke plaats krijgt in het zorgproces. ‘Want dan kan de organisatie ondersteuning bieden met scholingsfaciliteiten en kan het multidisciplinaire team met haar kennis de oorzaak en interventiemogelijkheden bepalen.’

Goedkeuren

Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) moet de richtlijn nog toetsen en goedkeuren. Dit zal naar verwachting plaatsvinden in september, tijdens de eerste vergadering van de richtlijncommissie.

Meer informatie? Lees dan het artikel in de nieuwe Nursing van juli-aug 2008.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.