Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Een nieuw proces voor Lucia

Vandaag maken het hof, Openbaar Ministerie (OM) en Lucia's advocaat in het Arnhemse gerechtshof afspraken over welke onderzoeken gedaan moeten worden en wanneer het nieuwe proces rondom Lucia de B. inhoudelijk wordt gevoerd.
Een nieuw proces voor Lucia

De Hoge Raad gaf in oktober opdracht aan het gerechtshof in Arnhem om het proces tegen De B. over te doen, omdat haar veroordeling tot levenslang mogelijk onjuist is. Uit nieuw onderzoek bleek dat één van de baby’s die Lucia zou hebben vermoord, een natuurlijke dood kan zijn gestorven. Daarmee zijn de veroordelingen voor alle zeven moorden en drie moordpogingen onzeker geworden.

Inhoud
Vandaag wordt duidelijk wat allemaal nog gedaan moet worden voordat het hof de zaak-Lucia de B. kan behandelen. Het OM heeft diverse onderzoekswensen, maar woordvoerders kon niet zeggen wat die inhouden.

Lucia niet aanwezig
Lucia de B. zal vandaag waarschijnlijk niet naar de zitting komen. Volgens haar pleitbezorgster Metta de Noo was de tot levenslang veroordeelde Haagse verpleegkundige van plan ‘met opgeheven hoofd’ te verschijnen, maar gooide een onverwacht optreden van justitie roet in het eten. Reden voor Lucia’s boosheid was het nieuws dat het Openbaar Ministerie vorige week huiszoeking liet doen bij een van haar familieleden. Vermoedelijk was de politie op zoek naar pagina’s uit dagboeken die De B. bijhield tijdens haar werk in de Haagse ziekenhuizen. Bij de doorzoeking werd geen belastend materiaal aangetroffen.

Regiezitting
Het hof, Openbaar Ministerie (OM) en Lucia’s advocaat maken vandaag afspraken over welke onderzoeken gedaan moeten worden en wanneer het proces inhoudelijk wordt gevoerd. Op de zitting van vandaag maakt het OM kenbaar dat het meer onderzoek wil doen. Dat is een bittere pil voor De B. en haar pleitbezorgers. Die hoopten dat de aanklagers zich zouden neerleggen bij de conclusies van de twijfelcommissie en zouden afzien van verdere vervolging.

Moord
De B. zat ruim zes jaar vast voor de moord op zeven ziekenhuispatiënten en drie pogingen daartoe. De vermeende slachtoffers waren ernstige zieke baby’s en bejaarden. De B. werd vorig jaar april voorlopig vrijgelaten, omdat er steeds meer twijfels rezen over haar schuld. De commissie Posthumus-II adviseerde tot heropening van de zaak, omdat uit nader onderzoek bleek dat het belangrijkste bewijs rammelde. De B. heeft het er moeilijk mee dat het nu toch weer een écht proces wordt en dat ze voor de zoveelste keer in het beklaagdenbankje moet plaatsnemen.

Hoe zat het ook alweer?
Wil je meer weten over de zaak rondom Lucia de B.? Kijk dan in het Lucia de B. dossier op Nursing.nl.

Door: redactie Nursing

2 REACTIES

 1. Bij zulks optreden van het OM krijgt de burger steeds minder vertrouwen in de overheid. Dat achterbakse gedoe staat in schril contrast tot de functie van het OM, zijnde Magistraat i.p.v.’crime fighter’. Als de overheid daarin persisteert dan moet de wet verandert worden en de verdediging dezelfde rechten krijgen bij het verkrijgen van bewijs als het OM. In de zaak tegen Lucia is die volledig zoek. Het aantal voorbeelden in deze zaak spreekt voor zich.
  1. in de la laten van ontlastend bewijs van geen digoxine vegiftiging 2X.
  2. de onbekende historie van de gazen waaruit het bloederige vocht is gehaald, dat gebruikt is voor de digoxine-bepaling
  3. het ontspannen hart, dat wijst op geen digoxine-vergiftiging
  etc..
  In de Puttense moordzaak tegen de zwagers en in de Schiedammer parkmoord zijn nog steeds geen excuses aangeboden. In deze zaken heeft het OM bewijsbaar fout gehandeld tot grote schade van de veroordeelde onschuldigen.
  Hoeveel levens moeten nog verwoest worden, voordat het OM tot inkeer komt en weer Magistraal wordt?

 2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.