Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Eén op drie Nederlanders lage gezondheidsvaardigheden

Meer dan dertig procent van de Nederlanders heeft lage gezondheidsvaardigheden. Dat blijkt uit recente cijfers van het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg.
Verpleegkundige bespreekt gezondheidsvaardigheden met cliënt
Cliënten met lage gezondheidsvaardigheden hebben slechtere gezondheidsuitkomsten. (Foto: Arno Massee)

Bij één op de tien deelnemers aan het consumentenpanel zijn de gezondheidsvaardigheden onvoldoende, bij iets meer dan een kwart zijn ze beperkt. Dat wil zeggen dat ongeveer een derde van de deelnemers moeite heeft om gezondheidsinformatie te verkrijgen, te begrijpen en te gebruiken in hun eigen situatie.

Slechtere zorguitkomsten

Mensen met lage gezondheidsvaardigheden hebben vaak slechtere gezondheidsuitkomsten. Zij lopen meer kans op ziekenhuisopname, medicatiefouten en overlijden. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden bij je benadering van patiënten of cliënten. Eerder dit jaar ontwikkelde onderzoekers een gesprekshandleiding hiervoor, met vragen waarmee je kunt bepalen of jouw patiënt of cliënt lage gezondheidsvaardigheden heeft.

Risicogroepen

Bepaalde groepen mensen hebben lagere gezondheidsvaardigheden dan anderen, zo blijkt uit het onderzoek van Nivel. Het gaat dan om mannen, mensen met een lager opleidingsniveau, ouderen en mensen die hun gezondheid als slechter beoordelen. Maar je moet niet bij die groepen bedacht zijn op lage vaardigheden, waarschuwde onderzoeker Ellen Koster in een artikel in Nursing. ‘Niemand is vaardig op alle gebieden. Iemand kan hoogopgeleid zijn en vaardig in bepaalde gebieden, maar toch moeite hebben om zorggerelateerde zaken te begrijpen.’

Lees ook de volledige uitkomsten van het onderzoek.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. waar we het over hebben is gedrag, meteen je behoeften willen bevredigen, geen verantwoordelijkheid willen nemen en te lui en/of te dom zijn om je gedrag aan te passen. Daar hoef je niet zo omfloerst over te praten in termen van gezondheidsvaardigheden, zeg gewoon waar het op staat. Trouwens gedrag is heel moeilijk te beïnvloeden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.