Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Een op twee verpleegkundigen overweegt andere baan

Bijna de helft van de algemeen verpleegkundigen in het ziekenhuis overweegt wel eens om een baan buiten de zorg te zoeken. Dat blijkt uit de Ziekenhuisbarometer 2016 van vakbond FNV Zorg & Welzijn.
0_zorgen.jpg
Helft verpleegkundigen overweegt baan buiten de zorg. - Foto: PicScout

Hoge werkdruk is voor verpleegkundigen de voornaamste reden om een baan buiten de zorg te overwegen: 61 procent noemt dit als reden. Op een gedeelde tweede plaats staan ‘te weinig aan de patiënt toekomen’ en ‘betere balans werk en privé willen’ met 35 procent. Het salaris staat met 25 procent op de derde plek. Maar 11 procent geeft aan dat ze ‘gewoon toe is aan een nieuwe uitdaging’.
Redenen die niet of nauwelijks genoemd werden om een andere baan te overwegen, zijn: loopbaanmogelijkheden, opleidingsmogelijkheden en dichter bij huis werken.

Toegenomen zorgzwaarte

De zorgzwaarte en de complexiteit van de zorg zijn de afgelopen vijf jaar toegenomen, vinden negen op de tien verpleegkundigen. Drie op de vier zeggen tegenwoordig vermoeider te zijn na een werkdag dan twee jaar geleden. Volgens Elise Merlijn, bestuurder ziekenhuizen bij de FNV komt dit doordat patiënten steeds korter in het ziekenhuis blijven en de zwaardere gevallen overblijven in het ziekenhuis.

Gisteren bleek al uit grootschalig onderzoek van CBS dat de werkdruk het hoogst is in de zorgsector. Lees meer >>

Alarmerende stijging

Uit de Ziekenhuisbarometers uit eerdere jaren blijkt dat het aantal zorgmedewerkers dat een baan buiten de zorg overweegt, toeneemt. In 2010 was dat aandeel nog 29% en steeg de afgelopen jaren tot 47% in 2016. Merlijn noemt de stijging alarmerend. ‘De ziekenhuissector heeft nu al te maken met personeelstekorten en als je kijkt naar de matige instroom van net –afgestudeerden, wordt dat probleem alleen maar groter. Het is noodzakelijk dat de sector aantrekkelijker wordt gemaakt om meer personeel aan te trekken, met de nadruk op jongeren.’

Kom op 6 december op de Nursing Experience naar de workshop Tijd voor zorg, zorg voor tijd! Expert Gabriëlle Verbeek vertelt hoe jij jouw ’tijdvaardigheden’ kunt versterken en je werkdruk kunt verminderen. 

De Ziekenhuisbarometer 2016 werd ingevuld door ruim 2700 ziekenhuismedewerkers, waarvan 277 algemeen verpleegkundigen. De meerderheid van de respondenten was 45 jaar of ouder (70 procent). 

Bekijk hier de resultaten van de Ziekenhuisbarometer 2016. 

5 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Gezien de ontwikkelingen beroepsprofielen lijkt me dit het voorland waarin HBO-V'ers terecht zullen komen. De vraag naar HBOV'ers, met name in de klinische setting, zal nl. dramatisch dalen. Ziekenhuizen zullen, gezien de loonkosten, bijna altijd voor MBO-V 'ers kiezen, tenzij academische zorg wordt aangeboden. De spoeling voor HBO-V 'ers zal dun worden, want ook academische ziekenhuizen zullen grotendeels blijven kiezen voor een goedkopere MBO-V.
  Een klein aantal HBO-V 'ers zal in andere functies dan directe patiëntenzorg komen, waarbij ongetwijfeld ervaring mee zal spelen.
  Aan de HBO opleiding zal m.i. het nodige moeten veranderen. Immers: het vergaren van HBO kennis, kunde en vaardigheden m.b.t. zwakzinnigenzorg, psychiatrie, klinische zorg, wijkzorg, ouderenzorg is onmogelijk in 4 jaar is onmogelijk, omdat deze geheel verschillende disciplines zijn binnen de verpleegkundige gezondheidszorg.

 3. Opmerking over HBO5-ers is neem ik aan bedoelt voor HBOVers…jammer dat door een vervelende ervaring opeens alle HBO-vpk negatief worden neergezet.
  Heb zelf collega HBO-vpk. die prima werk doen. Heb je het er al eens met bewuste collega over gesproken, misschien zijn ze zich niet bewust van jouw ergernis. Denk dat we daarin als beroepsgroep elkaar nog veel kunnen steunen en ondersteunen. Dit zou een stukje werkdruk/stress weg kunnen nemen. Er wordt veel onderling gemopperd enz. zonder daar adequaat aandacht voor te vragen. Ook blijven die zaken dan doorzeuren en kan men soms niet loslaten wat er eens voorgevallen is. Met elkaar kunnen we de aandacht die blijkbaar iedereen voor patiënten/cliënten wil niet opbrengen voor onze naaste collega's.

 4. Helemaal juist opgemerkt.
  De marktwerking heeft veel kapot gemaakt in de zorg.
  Werk nog als invalpooler, maar voor geen goud meer een vaste baan in de zorg.
  De ene regel op de andere, om gek van te worden. Amper bij te benen, de ene verzint het nog gekker dan de andere. M.i. gewoon je boeren verstand gebruiken, en de HBO5- ers zit ik niet op te wachten! Die weten amper hoe je iets netjes achterlaat.
  Nu ben ik er voor de cliënt! En neem ik daar ook de tijd voor, dan loopt de dag soepeler ook voor degene na mij.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.