Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste faillissement door WMO een feit

De WMO heeft zijn eerste slachtoffer in opgeëist. Thuiszorgcentrale Limburg (TCL) is heeft door geldgebrek een faillissement moeten aanvragen. Het is nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren met haar 200 Wmo-klanten.
Eerste faillissement door WMO een feit

TCL, een reguliere thuiszorgorganisatie uit de Westelijke Mijnstreek, lijdt dit jaar door de Wmo een verlies van zeven ton op een omzet van twee miljoen euro. De organisatie kon in oktober geen salarissen meer uitbetalen.

Formaliteit

TCL vraagt deze week faillissement aan voor haar BV Gezinszorg, die de huishoudelijke hulp uitvoert. Volgens Jacques Welling, advocaat van TCL, is dat een formaliteit. De activiteiten van de BV Thuiszorg van TCL voor AWBZ-zorg worden overgenomen door de Vivantes zorggroep, een Limburgse keten van verpleeg- en verzorgingshuizen.

Lage tarieven
Oorzaak voor de problemen zijn de invoering van de Wmo. TCL is er dit jaar niet in geslaagd een gunning te krijgen in de Wmo-aanbestedingen. De zorgorganisatie kon wel veel klanten behouden via een persoonsgebonden budget, maar leed door de lage tarieven een verlies van ruim twee euro per uur per klant.

Overname
Door het faillissement is het niet duidelijk wat er gaat gebeuren met 200 Wmo-klanten en 97 werknemers. Vivantes heeft per 1 november wel al 350 AWBZ-klanten en 87 medewerkers overgenomen. Die overname heeft de zegen van het zorgkantoor, vertelt bestuurder John Stegerman. ‘We willen de mensen niet in de kou laten staan. Maar we zien geen kans om de Wmo-klanten over te nemen, omdat het tarief voor huishoudelijke hulp, 17,20 euro, zo’n drie euro onder de kostprijs ligt.’

Fusie
TCL is niet de enige thuiszorgaanbieder die in financiële nood verkeert. Vorige week ging Thuiszorg Amsterdam ‘technisch failliet’, maar een fusie met Cordaan moet daar redding bieden. Ook Thuiszorg Rotterdam, Zorgbalans in Haarlem en Groene Kruis Domicura uit Maastricht hebben grote geldproblemen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.