Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste melding levensbeëindiging baby

Een arts heeft dit jaar voor het eerst bij een speciale commissie gemeld dat het leven van een ernstig zieke, pasgeboren baby actief is beëindigd.

Dat meldde staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) gisteren in een overleg met de Tweede Kamer.

Actieve levensbeëndiging pasgeborenen
De deskundigencommissie werd in 2007 door het ministerie van Volksgezondheid ingesteld om te beoordelen of artsen terecht een einde hebben gemaakt aan het leven van zeer zieke pasgeborenen. In dat jaar en ook vorig jaar kwam er echter geen enkele melding binnen. Bussemaker maakt zich daar grote zorgen over, omdat het volgens haar onwaarschijnlijk is dat er geen enkel geval heeft plaatsgevonden. De commissie had verwacht per jaar twintig meldingen te ontvangen.

Twintigweken-echo
Waarom artsen dit soort situaties niet of amper melden, is niet helemaal duidelijk. Het lijkt er vooral op dat ze bang zijn voor strafrechtelijke vervolging. Ook bestaat het vermoeden dat ze te weinig weten over de meldingsprocedure of onvoldoende op de hoogte zijn van de toetsingscriteria. Een andere mogelijke verklaring voor het uitblijven van meldingen is de 20-wekenecho die sinds 2006 bestaat. Afwijkingen kunnen daarmee vaker en eerder worden opgespoord, wat ertoe kan leiden dat ouders besluiten de zwangerschap af te breken.

Vaker melden
Volgens Bussemaker is er meer actie nodig om ervoor te zorgen dat er onder artsen een grotere bereidheid komt om gevallen van levensbeëindiging bij pasgeborenen te melden. De commissie zal met de beroepsgroep in gesprek gaan.

Artsennet
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.