Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste milieuvriendelijke ziekenhuizen beloond

Vier ziekenhuizen ontvangen morgen als eerste ziekenhuizen in Nederland het certificaat 'Milieuthermometer Zorg'. Dit krijgen ze voor de duurzame omgang met energie, water, afval en gevaarlijke stoffen.
Eerste milieuvriendelijke ziekenhuizen beloond

De Milieuthermometer Zorg is ontwikkeld door de vereniging Milieuplatform Zorgsector (MPZ) in samenwerking met SMK (Stichting Milieukeur). Het bestaat uit verschillende criteria waarmee instellingen milieuwinst kunnen behalen, zoals energie- en waterbesparende maatregelen, afvalpreventie, afvalinzameling, gevaarlijke stoffen, groenbeheer, papier en textiel. Voldoet een ziekenhuis of zorginstelling aan een bepaald aantal eisen, dan kan zij een bronzen, zilveren of gouden certificaat halen.

Morgen wordt deze Milieuthermometer voor het eerst uitgereikt aan Nederlandse ziekenhuizen. Gouden certificaten zijn nog iets te hoog gegrepen, maar het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam en het Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen bereikten niveau zilver. De Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen behaalden niveau brons.

Verpleegkundingen milieubewust?
Verpleegkundigen zijn bij vlagen milieubewust tijdens hun werkzaamheden, zo bleek al eens uit een poll op Nursing.nl. Op de vraag ‘Houd jij rekening met het milieu tijdens je werk?’ antwoordt vijftien procent van de stemmers op Nursing.nl dat zij dit nooit doen, dertig procent doet dit soms. 55 procent zegt wel rekening te houden met het milieu.

Verpleegkundig uniform
Ook zijn de meeste verpleegkundige uniformen gemaakt van polyester/katoen en dat is een van de ‘meest milieuonvriendelijke stoffen die er bestaan.’ Modetechnoloog en onderzoekster Marina Toeters legde in Nursing al eens uit waarom het witte tenue zo slecht is voor het milieu. ‘Er zijn nauwelijks recyclingsmogelijkheden voor een mix van polyester en katoen omdat je het moet splitsen voor recycling. Dat is een duur traject en daarom niet interessant voor de textielindustrie. Jouw uniform verdwijnt – wanneer het afgedragen is – meestal in de verbrandingsoven.’

Milieuplatform Zorgsector, Nursing
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul, Annelies en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.